Gaisras persimetė į šalia esančią maisto prekių parduotuvę, tačiau greitai buvo užgesintas. Pirminiais duomenimis, gaisras galėjo kilti dėl vykdytų varpo remonto darbų.

Vienas nukentėjusių ugniagesių prarado sąmonę ir nukrito nuo gesinamos parduotuvės stogo, kitas, gelbėdamas krentantįjį, nugriuvo kartu su juo. Likęs ugniagesys ir gaisrą padėjęs gesinti žmogus nukentėjo dėl tvyrančio karščio ir dūmų. Ugniagesių pagalbininkas po apžiūros paleistas gydytis ambulatoriškai.

Kilus gaisrui, žmonės puolė gelbėti kas įmanoma – paveikslus, altorių dalis, žvakides, kitus bažnytinius reikmenis. Netrukus jų darbus sustabdė į vidų įkritęs bažnyčios bokštas. Laimė, jam krentant niekas nenukentėjo. Kartu su vienu bokštu į bažnyčią nugarmėjo toną sveriantis varpas. Išgelbėtas bažnyčios turtas suneštas į kleboniją.

Apskardintas bažnyčios bokštas medinis, o pati bažnyčia – mūrinė. Įvykio vietoje dirbo vandenvežė iš Panevėžio, dvi ugniagesių mašinos iš Šiaulių, viena iš Kauno, ekipažas iš Vilniaus.

"Praktiškai degimas po skarda, tad gesinimas bus ilgas ir nuobodus", - DELFI ketvirtadienį vakare sakė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Situacijų koordinavimo skyriaus vyresnysis operacijų vadovas vidaus tarnybos majoras Liucijus Ruzgas.

Pasak jo, iš mažesnių miestelių ugniagesiai nekviesti, nes vietovės liktų be ugniagesių pajėgų. Gesinimo operacijai vadovauja Panevėžio PGT viršininkas Vilius Grigaliūnas.

Vietiniai gyventojai piktinasi, kad ugniagesiai atvyko tinkamai nepasiruošę - neturėdami ilgų kopėčių. Planuota bažnyčios gesinimui ieškoti malūnsparnio, tačiau pabijota, kad šventovė dėl pilamo vandens gali sugriūti.

Šv. apaštalo evangelisto Mato bažnyčia stovi dešiniajame Nevėžio krante. 1908 m. pastatyta dvibokštė bažnyčia istoristinė, su neogotikos elementais. Per Pirmąjį pasaulinį karą bažnyčia apgadinta, po karo suremontuota.

Meras: buvo pavojus, kad degs visas Naujamiestis

„Baisi situacija. Tokį gaisrą matyti ir jausti, kas vyksta aplink – gal gaisrininkai yra įpratę, bet ir tie sakė, kad sudėtingas gaisras. Pastato apimtis, aukštis, didžiulis karštis, vėjas buvo gana nemažas, kibirkštys lekia, pilnas miestelis žiežirbų“, - DELFI kalbėjo nelaimės vietoje buvęs Panevėžio rajono meras Povilas Žagunis.

Pasak jo, patirti nuostoliai nesuskaičiuojami. Savivaldybė žada prisidėti prie bažnyčios atstatymo. Meras nesiryžo prognozuoti, dėl ko galėjo kilti gaisras, tik pridūrė, kad bažnyčioje vyko statybos darbai.

Susirinkusi komisija Naujamiesčio miestelį paskelbė ekstremalia teritorija. „Buvo pavojus, kad degs visas miestelis“, - teigė P. Žagunis. Todėl į situacijos valdymą buvo įsijungęs vidaus reikalų ministras Raimondas Šukys.

Klebono Juozapo Kirnos rūpesčiu 1934 m. dailininkas Vladas Čižauskas įrengė 2 šoninius altorius. 1936 m. pastatyti suolai. Dailininkas Vincas Dilka išdekoravo bažnyčios vidų, nutapė 4 paveikslus. 1944 m. rugpjūčio 24 d. sprogus lėktuvui, bažnyčia apgadinta. J. Kirnos iniciatyva suremontuota.

Bažnyčia su trisiene apside ir žemomis zakristijomis. Trinavėje Šv. apaštalo evangelisto Mato bažnyčioje įrengti 3 ąžuoliniai altoriai.