Konfliktas vyko praėjusių metų vasarą, porai gyvenant Švėkšnos seniūnijos Lekiškės kaime.

Šiuo metu pilietis G.J yra apklausiamas Šilutės rajono policijos komisariate, įtarimai jam kol kas nepareikšti.

Šilutės rajono apylinkės prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl fizinio skausmo sukėlimo ar nežymaus sveikatos sutrikdymo. Tyrimą atlikti pavesta Šilutės rajono policijai.

„Nors Baudžiamojo proceso kodeksas numato, kad pagal šį straipsnį byla turėtų būti privataus kaltinimo, tačiau prokuratūra atkreipė dėmesį į atsakingų institucijų pateiktą informaciją, jog net 82 proc. moterų kenčia nuo savo sutuoktinių, tad šiuo konkrečiu atveju nelaukdami nukentėjusiosios skundo aiškinsis įvykio aplinkybes ir nagrinės, ar buvo padaryta nusikalstama veika“, – sakė generalinio prokuroro pavaduotojas Vytautas Barkauskas.

Pasak jo, jei būtų surinkta pakankamai duomenų įrodančių vyro kaltę, maksimali Baudžiamajame kodekse numatyta bausmė – vienerių metų laisvės atėmimas.

Apie filmuotą medžiagą iš Lietuvos populiariame vaizdo bylų talpinimo portale "YouTube" iš pradžių buvo pranešta Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybai.

Moterų ir vyrų lygių galimybių bei Lygių galimybių įstatymai netaikomi šeimos ir privataus gyvenimo sritims, todėl tarnyba negali pradėti tyrimo dėl smurto. Įžvelgusi nusikalstamos veikos požymius, tarnyba šią informacija perdavė teisėsaugos institucijoms.

Paskelbus šią informaciją, Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybą užplūdo elektroniniai laiškai su nuorodomis į internete patalpintus vaizdo įrašus su smurto scenomis, kaip manoma, nufilmuotomis Lietuvoje. Dalyje šių įrašų smurtaujama prieš vaikus, tikėtina, šalies mokymo įstaigose.

Kaip pranešė tarnybos patarėjas viešiesiems ryšiams Valdas Dambrava, kituose įrašuose smurtaujama prieš suaugusius žmones vidury dienos mieste, tarp daugiabučių namų. Viename įrašė keli chuliganai nuo stataus kalno judrios automagistralės link stumia bejėgę moterį.

Iš viso tarnybai atsiųstos aštuonios nuorodos į įrašus. Tiesa, du įrašai dėl smurto scenų jau yra pašalinti iš puslapio.

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba persiuntė gautą informaciją Švietimo ir mokslo ministerijai bei Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaigai.

Lygių galimybių kontrolierė Aušrinė Burneikienė ketina pateikti savo siūlymus teisėsaugos institucijoms dėl galimo greitesnio bendradarbiavimo, kai reikia nedelsiant imtis priemonių užkirsti kelią smurtavimo atvejams.