Rugpjūčio 4 d. į Valstybės sienos apsaugos tarnybos Lazdijų rinktinę kreipėsi Lazdijų rajono policijos komisariato pareigūnai, kurie pranešė, kad Veisiejų seniūnijos Gudelių kaime apiplėšta čia gyvenanti 83 metų moteris bei paprašė pasieniečių kinologų pagalbos.

Į įvykio vieta buvo nusiųstas VSAT Lazdijų rinktinės Specialiosios paskirties būrio pasienietis kinologas su savo augintiniu penkerių metų vokiečių aviganiu Faru.

Įvykio vietoje pasienietis keturkojui pagalbininkui davė komandą ieškoti pėdsakų. Kadangi apiplėšimas buvo įvykdytas neseniai, Faras nesunkiai užuodė svetimas pėdas ir nuvedė pasienietį bei policijos tyrėją per netoliese plytinčią krūmingą pievą.

Paieškos grupei pasiekus mišką, vokiečių aviganis parodė, kad ieškomas asmuo į tankmę nelindo ir nuvedė pareigūnus pamiške. Paėjus keliasdešimt metrų, šuo pasuko atgal į pievą ir staiga sukluso. Netoliese krūmuose buvo matyti pasislėpęs žmogus.

Pareigūnai liepė jam gultis ant žemės, tačiau vyras nepakluso reikalavimui, nors agresyviai ir nesipriešino. Pasieniečiui kinologui teko panaudojo fizinę jėgą ir vyrą paguldyti ant žemės.

Sulaikytasis perduotas Lazdijų policijos pareigūnams, kurie atlieka tolesnį tyrimą.

Penkerių metų vokiečių aviganis Faras pasižymi ne pirmą kartą – liepos 18-ąją keturkojis pėdsekys rado iš Lazdijų ligoninės dingusį ir pusantros paros ieškotą vyrą su negalia.

Pasieniečiai su savo tarnybiniais šunimis šalies pasienio rajonuose, be tiesioginių pareigų vykdymo, dažnai kviečiami pagalbon ir sėkmingai darbuojasi gelbėdami į nelaimę pakliuvusius žmones ar surandant bei persekiojant nusikaltėlius. Keturkojai VSAT pareigūnų pagalbininkai yra išgelbėję ne vieną dingusįjį, dažniausiai tai būna garbaus amžiaus žmonės ar asmenys su negalia.

Šiuo metu Lietuvos pasieniečiai iš viso turi 170 tarnybinių šunų, kurių didžioji dalis – vokiečių aviganiai, tačiau vis daugėja ir belgų aviganių. Keturkojų pagalbininkų pasieniečiams dar nemažai trūksta, nors lėšos naujų tarnybinių šuniukų įsigijimui pastaruoju metu nebėra problema. Šios srities specialistų VSAT labai stinga dėl mažo atlyginimo už sudėtingą ir atsidavimo reikalaujantį kvalifikuotų kinologų darbą pasienyje.