Tačiau valstybei jiems teks sumokėti kur kas mažesnes sumas, nei skirta teismo. Mat visi jie iki teismo ne vieną parą praleido areštinėje. Viena para, praleista už grotų, prilyginama 2 minimalių pragyvenimo lygių sumai. Taip nuosprendžiu paskirtos nemenkos baudos „sutirpo“ iki kur kas mažesnių.

Pernai rugsėjo naktį iš 12 į 13-ąją pareigūnai pasaloje stebėjo, kaip keturi vyrai dviem „Amūrais“ Skirvyte zujo į marias ir atgal.

Per naktį jie padarė 6 reisus.

Mickų kaime vienoje sodyboje į garažą vyrai sukrovė 105 dėžes rusiškų cigarečių, į vagonėlį - 125, kieme stovėjęs mikroautobusas buvo prikimštas 95 dėžių, o prie kranto prišvartuotoje valtyje pareigūnai aptiko dar 58 dėžes kontrabandinių rūkalų.

Vienas įtariamųjų šoko į upę ir bandė pabėgti nuo pareigūnų, bet buvo priverstas grįžti.

Kontrabandininkų sulaikymo operacija buvo suorganizuota puikiai.

Pareigūnai suskubo pasigirti ne tik sulaikę didžiulę kontrabandinių cigarečių partiją, nutvėrę jos gabentojus, bet ir paskelbė, kad kontrabandininkams talkino pasieniečiai.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos Pakrančių apsaugos rinktinės Kopgalio užkardos patrulinių laivų būrio specialistai Romas Bernatonis ir Aleksandras Kozlovas buvo nušalinti nuo tarnybos ir tapo įtariamaisiais.

Jie kartu su Mickų kaimo gyventoju Arūnu Dirgėla, rusniškiu Tomu Rimkumi, kretingiškiu Edvardu Staiva ir dreverniškiu Vytautu Jenciumi stojo prieš teismą.

Vakar šioje byloje paskelbtas nuosprendis. Bylą nagrinėjęs teisėjas pažymėjo itin neprofesionalų pareigūnų darbą, kuris neleido kai kurių įkalčių laikyti įrodymais.

Nors Vaineikių užkardos budėtojas pranešė „Medelainėje“ tąnakt dirbusiems pasieniečiams apie laivelių judėjimą į Rusijos pusę, kontrabandininkų šie nesulaikė. Liko neįrodyta, kad R.Bernatonis ir A.Kozlovas talkino kontrabandininkams.

Kaltinti diskreditavę valstybės sienos saugotojo vardą ir taip padarę didelės žalos valstybei vyrai - reabilituoti. Panaikintas sprendimas nušalinti juos nuo pareigų.

Nepavyko įrodyti ir tai, kad kontrabandininkai neteisėtai kirto sieną.

Teismo sprendimu bus konfiskuoti du mikroautobusai „Mercedes Benz“, du kateriai „Amur“, navigacinis prietaisas GPS ir beveik 400 dėžių rūkalų, kurių vertė viršija 400 tūkstančių litų. Rūkalus numatoma sunaikinti.