Lietuvos apeliacinis teismas ketvirtadienį paliko galioti prievartautojui skirtą septynerių metų laisvės atėmimo bausmę už mergaičių tvirkinimą ir žaginimą.

Kartą teistam vyriškiui už labai sunkius nusikaltimus grėsė iki 15 metų nelaisvės, tačiau prokurorai sutiko su Vilniaus apygardos teismo paskirta švelnia bausme ir neprašė jos sugriežtinti. Pagal įstatymus be skundo Apeliacinis teismas negalėjo skirti griežtesnės bausmės.

Šiurpą kelianti vienos Vilniaus rajono šeimos istorija iškilo į viešumą, kai iš Didžiosios Britanijos į namus pas tėvus grįžusi mergina namuose sužinojo, kad jos dėdė tvirkina savo podukrą ir dukrą. Mergaitės prievartą pirmą kartą patyrė, kai joms tebuvo šešeri ir septyneri metukai.

Paaiškėjo, kad mažametės buvo tvirkinamos 3-5 metus.

Apie iškrypėlį giminaitį policijai pranešusi mergina tvirtino, kad negalėjusi ramiai gyventi žinodama, kad mergaičių tėvas jas tvirkina. Ji nurodė, kad su seserimi vaikystėje taip pat kentėjo dėdės seksualinę prievartą, tačiau jų niekas neužstojo.

Dabar jau pilnametė mergina prisipažino, kad motinos brolis ją ne tik glamonėdavo, bet ir žagindavo. Tokią pačią prievartą patyrė ir jos jaunesnioji sesuo.

Viena merginų prisiminė, kad kartą dėdė ją prievartavo malkinėje, kai giminaičiai buvo atvažiavę į laidotuves. Juos užklupo senelis, tačiau nieko nesakęs jis apsisuko ir nuėjo į namus.

Seserys kartais miegodavo vienoje lovoje su tėvu – tuo metu vieną mergaitę jis prievartaudavo, o kitą glamonėdavo. Viena mergaičių nurodė, kad dėdė ją išžagino mažiausiai 100 kartų.

Mergaites jis ramybėje paliko tik tada, kai šioms sukako keturiolika metų ir jos jau suprato, kad tai, ką su jomis daro dėdė, yra nenormalu. Jos nurodė, kad kartais draugės taip pat užsimindavo miegančios su tėvu, todėl šios manė, kad toks tėvo elgesys turi būti priimtinas.

Ikiteisminio tyrimo metu sunkiais nusikaltimais įtariamas vyriškis prisipažino bei parašė nuoširdų prisipažinimą. Kai kuriuos prievartavimo epizodus jis sugebėjo smulkiai papasakoti. Tačiau prievartautojas negalėjo paaiškinti, kodėl lindo prie savo dukrų, sesers mergaičių.

„Nežinau, kas man užplaukė“, - tepasakė jis.

Vilniaus rajone gyvenančio vyriškio dukra ir podukra taip pat neslėpė, kad šeimoje patyrė seksualinę prievartą. Mergaitėms tėvas buvo pasakęs, kad tai, ką jie daro kartu, esą yra jų „didžioji paslaptis“.

Teisme mergaičių tvirkinimu ir žaginimu kaltintas vyriškis ėmė neigti savo kaltę. Jis pareiškė, kad mergaitės jį apkalba, nes taip elgtis paprašė suaugusios pusseserės.

Savo sutuoktinį, o ne dukras palaikė ir mergaičių motina. Teisme aštuonis vaikus auginanti moteris pareiškė, kad jos vyras negalėjo padaryti jam inkriminuotų nusikaltimų.

Tiesa, moteris prisipažino, kad kartą sutuoktinį išvariusi iš mergaičių kambario, nes esą šios turi miegoti vienos.