Šių metų pavasarį prasidėjusią verbavimo į sekso vergiją istoriją prieš kelias dienas ėmė tirti Marijampolės teisėsaugos pareigūnai. Prokuratūroje iškelta baudžiamoji byla.

24 metų muzikos mokytojai Gitanai Kriščiūnaitei gresia baudžiamoji atsakomybė už kėsinimąsi įtraukti į prostituciją kelias savo mokines.

Ėmė persekioti dešimtokę

"Pavasarį buvo dešimtokų išleistuvės. Mokytoja Gitana pasikvietė mane į klasę ir paklausė, ar nenorėčiau užsidirbti pinigų. Ji man sakė, kad dirbčiau bare, - pasakojo "Lietuvos rytui" 19-metė internato dešimtokė Aušra A. - Mokytoja žadėjo pati mane nuvežti į Vokietiją, nupirkti daug "mobiliakų", gražiai aprengti".

Smulkaus kūno sudėjimo, nedidelio ūgio Aušra, labiau panaši į pirmuosius paauglystės metus pradėjusią mergaitę nei į pilnametę merginą, iš karto atsisakė. Ji buvo girdėjusi kalbų, kad mokytoja "pardavinėja į užsienį mergaites".

Tačiau G.Kriščiūnaitė buvo atkakli. Ji kelis kartus reikalavo, kad Aušra iš namų Marijampolėje atsivežtų savo pasą. Mergina sakė išsigandusi mokytojos persekiojimų.

"Vieną kartą ji manęs laukė prie mokyklos. Mokytoja išlipo iš juodos mašinos, prie kurios vairo sėdėjo vyriškis. Jis kartais ateidavo pas mokytoją į darbą. Mokytoja paklausė manęs, ar atsivežiau pasą.

Atsakiau, kad manęs mama į užsienį neleidžia ir paso neduoda. Kitą kartą ji su manimi važiavo iš mokyklos į Marijampolę traukiniu, nupirko man bilietą. Mokytoja prisėdo prie manęs ir vis prašė paso.

Su mokytoja buvo tas pats juodai apsirengęs vyriškis. Jis manęs klausinėjo gimimo metų, kitų duomenų. Mokytoja Gitana kažkam mobiliuoju telefonu kalbėjo, kad mane gali išvežti.

Mokytojos bernas liepė būtinai atsivežti pasą ir juodas platėjančias kelnes. Jie man liepė nieko nesakyti tėvams, pasiimti dokumentą. Esą tą pačią dieną išvežtų į užsienį.

Marijampolės geležinkelio stotyje aš nuo jų pabėgau. Apie mokytojos reikalavimus papasakojau keliems draugams ir mokytojoms. Man jie patarė nevažiuoti į Vokietiją, nes niekas manęs nebeparveš", - sakė Aušra.

Kai mokykloje dėl mergaičių verbavimo kilo skandalas, G.Kriščiūnaitė atsiprašė ir Aušros A., ir jos daugiavaikės motinos.

"Mes jai atleidome", - didžiuodamasi pareiškė dešimtokė. Ji suskaičiavo, kad muzikos mokytoja padirbėti užsienyje įkalbinėjo penkias moksleives.

Visažinė suerzino mokytoją

Septyniolikmetė Virginija D., pavasarį baigusi mokslus internate, tvirtino, kad G.Kriščiūnaitė jai irgi siūlė vykti į užsienį: "Mokytoja nesakė, ką reikės ten daryti, tačiau aš jos kėslus nujaučiau ir atsakiau, kad esu per jauna".

Vienąkart, kai Virginija išgirdo, kad muzikos mokytoja siūlo darbą Vokietijoje bendramokslei Astai K., ji įsikišo į jų pokalbį. "Aš viską žinau", - pareiškė Virginija.

Moksleivė sakė, kad mokytoja susinervino ir liepė jai išeiti iš klasės. "Be to, aš žinojau, kad mokytoja su savo draugu persekiojo Aušrą dėl paso", - tvirtino Virginija D.

Išsiuntė iš Šveicarijos

G.Kriščiūnaitė su savo drauge vasaros pradžioje siūlė dirbti prostitute kūdikį auginančiai 21 metų Sigitai K., savo mokinės Astos K. seseriai.

Jauna moteris atsisakė.

"G.Kriščiūnaitės draugas prieš dvejus trejus metus mane jau buvo pardavęs vokiečiams. Jis su draugais pats mane nuvežė ir gavo už tai pinigų. Verčiausi prostitucija, o po kurio laiko buvau deportuota iš Šveicarijos. Daugiau nebenoriu", - tvirtino Sigita K.

Kilusi iš pedagogų šeimos

G.Kriščiūnaitė sutrikusio intelekto vaikus Kazlų Rūdos internate muzikos ėmė mokyti prieš dvejus metus. Mergina Šiaulių universitete neakivaizdžiai mokosi specialiosios pedagogikos.

"Mes dėl Gitanos darbo didelių problemų neturėjome. Iš pedagogų šeimos kilusi mergina baigusi muzikos mokyklą, studijuoja pagal mūsų mokyklos profilį.

G.Kriščiūnaitė penktoms-dešimtoms klasėms dėsto muziką, be to, ji turi auklėjamąją klasę. Nesitikėjome, kad mokytoja užtrauks mokyklai tokią gėdą", - sakė "Lietuvos rytui" internato direktorius Algirdas Bieliauskas.

Sužinojęs apie G.Kriščiūnaitės nusikalstamą veiklą mokyklos vadovas pats surinko verbuotų bei persekiotų mergaičių paaiškinimus ir kreipėsi į policiją.

Mokytoja nesutiko išeiti

"Prieš mokslo metų pradžią aš kalbėjau su mokytoja. Siūliau jai susiprasti ir išeiti iš darbo pačiai.

Tačiau G.Kriščiūnaitė iš pradžių griežtai neigė, kad bandė mokines įtraukti į prostituciją, ir nesutiko palikti mokyklos.

Ji prisipažino tik tuomet, kai aš jai parodžiau mergaičių surašytus paaiškinimus. Galbūt mokytoja manė, kad sutrikusio intelekto moksleivės niekam nesiskųs", - vakar svarstė A.Bieliauskas. Jis abejoja, ar G.Kriščiūnaitė nuoširdžiai gailisi savo poelgių.

Internato vadovas aiškino nerandąs tokio straipsnio, pagal kurį muzikos mokytoją galėtų atleisti iš darbo.

A.Bieliauskas tvirtino lauksiąs baudžiamąją bylą tiriančių pareigūnų išvadų, nes neketinąs su G.Kriščiūnaite bylinėtis dėl sugrąžinimo į darbą.

Trisdešimtus metus internate dirbanti mokytoja Regina Monkeliūnienė pasakojo, kad ją jaunos kolegės poelgis labai sukrėtė: "Mes stengiamės tuos vaikus apsaugoti nuo blogio, globojame juos. Gitana yra jau kitos kartos žmogus. Tačiau neįsivaizduoju, kaip galima pateisinti tokį mokytojos elgesį".

Verbuotoja jaučiasi auka

"Tai labai negražu. Visi žmonės klysta. Aš suklydau, nes iš baimės niekur nesikreipiau pagalbos. Tačiau visi nusipelno atleidimo", - šiek tiek patetiškai vakar savo darbo kabinete "Lietuvos rytui" kalbėjo G.Kriščiūnaitė.

Mokytoja per pokalbį nuolat kartojo, kad mergaičių prašė tik jų pasų, o į užsienį važiuoti neįkalbinėjo.

Tačiau verbavimą vykti svetur ji prieš kelias dienas raštu prisipažino savo paaiškinime direktoriui bei policijos pareigūnams.

G.Kriščiūnaitė pasakojo, kad visi nemalonumai jai esą prasidėjo šių metų kovo mėnesį: "Mane tada sumušė ir išniekino keli pažįstami vyriškiai. Tarp jų - ir buvęs mano draugas. Po to jis mane tiesiog kaip daiktą atidavė dvejais metais už mane vyresniam Dariui Diržiui".

Pedagogė tvirtino, kad D.Diržys neva elgęsis su ja kaip norėjęs: "Jis ėmė reikalauti, kad aš parūpinčiau kokios nors 18-metės pasą. Darius sakė, kad į užsienį nori išvažiuoti viena nepilnametė, kuriai reikia dokumento. G.Kriščiūnaitė žinojo, kad D.Diržys prekiauja merginomis.

Mokytoja teigė vilkinusi laiką, tačiau ją D.Diržys nuolat klausinėjęs, kada bus pasas.

Galop G.Kriščiūnaitė, neva pabūgusi grasinimų jai ir jos artimiesiems, pakluso.

Ji ne tiktai reikalavo iš moksleivių jų dokumentų, bet ir įkalbinėjo kelias moksleives, kurias D.Diržys sutiko internato kieme, važiuoti į Vokietiją.

"Kai nepavykdavo, D.Diržys išvadindavo mane visokiais žodžiais, grasino užmušti. Pasikeičiau savo telefono numerį, į darbą ir iš darbo mane pradėjo vežioti tėvai", - guodėsi muzikos mokytoja. Ji teigė nepasitikinti policija, todėl dėl grasinimų niekur nesikreipė.

Mokytojos kolegos skeptiškai vertina G.Kriščiūnaitės norą pateikti save kaip auką.

Pedagogams nesuprantama, kaip ji į savo asmenines problemas galėjo įpainioti sutrikusio intelekto mokines.

Internato pedagogai pastebėjo, kad po skandalo G.Kriščiūnaitė pasikeitė. Muzikos mokytoja nebenaudoja kosmetikos, ėmė kukliau rengtis.