Kad autobusas gali būti vairuojamas girto žmogaus, pareigūnams pranešta telefonu, tuo tarpu už mokinių saugumą atsakingoms pedagogėms nei vairuotojo išvaizda, nei elgesys jokių įtarimų nesukėlė.

Policijos nematė

Apžiūrėti Kauno su mokytojais trečiadienį išvažiavusiems Smilgių vidurinės mokyklos 7-9 klasių mokiniams pramoginė kelionė galėjo virsti kraupiu košmaru. Jei ne žmonių pastabumas, 45 vaikus iš Kauno į Panevėžį būtų vežęs girtas panevėžiečių bendrovės „Sporto turas“ vairuotojas 44 metų Jonas K.

Pasak mokinius į ekskursiją lydėjusios Smilgių vidurinės mokyklos pedagogės Vitalijos Jodinskienės, pasižvalgius po Kauną apie 11.30 val. buvo sutarta, kad į autobusą bus susirinkta 15 val. – tiek laiko vairuotojas galėjo būti laisvas. Grįžus pusvalandžiu vėliau nei buvo sutarta, net su vairuotoju bendravusi mokytoja tikino nieko įtartino nepastebėjusi.

„Labai trumpai bendravome. Nesimatė, kad vairuotojas girtas, nors aš dar ir buvau priėjusi prie jo. Jei tik tokių įtarimų būtų kilę, nebūtume leidusios net pajudėti“, – aiškino V.Jodinskienė. Ekskursantai toliau ketino važiuoti į 9-ąjį fortą ir „Megos“ prekybos ir pramogų centrą. Tačiau vos pavažiavus 100 metrų vaikai pasijuto tarsi trilerio dalyviai – autobusą garsiniais signalais stabdė policija. Pasak V.Jodinskienės, vairuotojas neva net nepastebėjęs pareigūnų automobilio, kol viena iš važiavusių mokytojų nepradėjo sakyti, kad juos stabdo.

Įkalino Kaune

Jonas K. buvo pakviestas į patrulių automobilį. Grįžęs pedagogėms prasitarė, jog dabar jau jo laukia nemalonumai. Dar kelis šimtus metrų pavažiavęs vairuotojas persėdo į patrulių automobilį ir išvažiavo.

„Autobusas taip ir buvo paliktas neišjungtas. Skambinau „Sporto turo“ vadybininkei klausdama, ką man daryti. Galų gale praeivio gatvėje paprašiau, kad išjungtų. Vis dėlto gal pareigūnai, išveždami vairuotoją, turėjo įsitikinti, ar išjungtas variklis“, – pasakojo įvykio detales V.Jodinskienė.

Anot jos, autobusą išnuomojusiam „Sporto turui“ nereikėjo aiškinti, kas įvyko – vadybininkė jau buvo informuota anksčiau nei paskambino mokytoja. Bendrovės atstovė nuramino pedagogę, neva iš Panevėžio jau išvažiuoja kitas vairuotojas. Nors mokytojoms buvo pažadėta, kad jau už valandos jie galės pajudėti iš Kauno, tačiau ekskursantams teko prie autobuso pralaukti kone dvi valandas.

Vaikams ir juos lydėjusioms pedagogėms šis laikas tapo ekstremaliu išbandymu. Policijos patruliai, atvežę neblaivų vairuotoją paliko jį kartu su smilgiečiais, o autobuso raktus patikėjo saugoti V.Jodinskienei.

Saugojo ir mokinius, ir autobusą

Tuo tarpu J.K. nuėjo į greta esančią degalinę ir, mokytojos teigimu, „visiškai nusibaigė“. Girtutėlis vyriškis nebuvo ramus, laukdamas, kol atvyks jo pamaina. „Buvo piktas, bambėjo, murmėjo. Reikėjo prižiūrėti ne tik vaikus, bet ir jį“, – pasakojo V.Jodinskienė.

Smilgiečiai vietoje planuotos 19 val. namus pasiekė tik prieš 21 val. Vaikų prie mokyklos laukė sunerimę tėvai.

„Mokiniai jiems jau buvo paskambinę, papasakoję, kas atsitiko. Nerimavo laukdami vaikų. O „Sporto turo“ atstovė tik vienu žodžiu tarstelėjo „atsiprašau“, – tokio atsainumo buvo nustebinta mokytoja.

Pasak V.Jodinskienės, už autobuso nuomą „Sporto turui“ sumokėta 700 litų. Mokykla jau ne pirmą kartą naudojosi šios bendrovės paslaugomis ir tikino iki šiol nemalonumų nėra buvę. Nuomos reikalus V.Jodinskienė teigė derinusi telefonu su bendrovės vadovu Valerijumi Jakovlevu, vėliau – su neprisistačiusia moterimi. Neprisistatė ir vaikus vežęs bei Kaune pasigėręs vairuotojas – mokytojoms tebuvo žinomas jo vardas.

Vairuotojo girtumu neabejojo

Smilgių vidurinės mokyklos direktoriaus pavaduotoja Birutė Ambotienė teigė, jog kol kas dar svarstoma, kokio žalos atlyginimo pareikalauti iš „Sporto turo“.

„Mūsų pačių mokyklinis autobusas senas, nesiryžtame juo toli vaikų vežti. „Sporto turo“ paslaugomis esame ir anksčiau naudojęsi, bet toks atvejis, kaip šis, per visus mano 28-erius darbo metus pirmas“, – kalbėjo B.Ambotienė.

Pasak Kauno miesto Vyriausiojo policijos komisariato viešosios policijos patrulių rinktinės laikinai einančio vado pareigas Lino Jankausko, pranešimas apie vaikus vežantį autobusą, kurio vairuotojas įtariamas, kad gali būti neblaivus, gautas 15.18 val.

„Patruliams sustabdžius autobusą akivaizdžiai matėsi, kad vairuotojas išgėręs“, – patvirtino pareigūnas. Nepriklausomybės ligų centre jam buvo nustatytas vidutinis girtumo laipsnis.

„Reikia tik džiaugtis, kad kažkas pastebėjo ir pranešė policijai. Gal taip išvengta didelės nelaimės“, – pabrėžė L.Jankauskas.

Kokią nuobaudą skirti neatsakingam vairuotojui, spręs Panevėžio Vyriausiasis policijos komisariatas.

Pareigūno teigimu, Jonas K. į patrulių mašiną buvo pakviestas perspėjus, jog privalo išjungti autobuso variklį. Pedagogai taip pat buvo perspėti, jog vairuotojas išvežamas girtumui nustatyti.

L.Jankauskui taip pat keistai atrodė mokytojos nepasitenkinimas, jog jai teko prižiūrėti, kad girtas J.K. nesumanytų vėl sėstis už vairo.

„Nejaugi patruliai turėjo visus išlaipinti, paimti autobuso raktus ir dokumentus ir pasakyti, kad grąžins tik kitam vairuotojui. Tai būtų nežmoniška“, – mano pareigūnas.

Incidentą nutyli

Po vairuotojo sukelto incidento „Sporto turas“ slepiasi už tylos sienos. Mobiliuoju telefonu atsiliepęs bendrovės direktorius ir savininkas Valerijus Jakovlevas pareiškė įvykio nekomentuosiąs ir numetė telefono ragelį. Firma skelbiasi įsikūrusi Staniūnų g. 17A. Tačiau nuvykus nurodytu adresu kieme sutikta moteris, išgirdusi, jog ieškoma „Sporto turo“, iš karto nuvedė į 17-ojo namo 1 butą. Duris atidariusi moteris patvirtino, jog čia ir yra „Sporto turas“. Pasiteiravus, ar ji nėra bendrovėje dirbanti direktoriaus žmona A.Jakovleva, moteris iš karto pareiškė, jog įvykio žurnalistams nekomentuosianti.

„Vairuotojas yra senas vilkas. Su juo ir išsiaiškinsim. Aš tik už mokytojas“, – atsiprašiusi, jog skuba į darželį pasiimti vaiko, duris uždarė šeimininkė.