Gal pareigūnams paprasčiau išrauti gėles, kaip kad prieš keletą metų atsitiko netoli nuo Panevėžio miesto esančiame Paviešečių kaime. Botanikos žinių neturėję policininkai nekaltas gėles palaikė kanapėmis.

Pareigūnai prašo gyventojų, turinčių informacijos apie neteisėtus aguonų ir kanapių pasėlius, asmenis, vartojančius ar platinančius narkotines medžiagas, pranešti anoniminiu pasitikėjimo telefonu. Tačiau nejaugi jie turi pranešinėti apie vos ne kiekvienoje pakelėje žydinčias laukines aguonas? Be to, iš kur žmogui žinoti, kur legalūs, o kur nelegalūs pasėliai, jei raudonuojančių nuo aguonų laukų nepastebi patys pareigūnai.

Užsieniečius šokiruoja

Bene didžiausi užsisėjusių laukinių aguonų plotai nusidriekę Velžio seniūnijoje, kelio Panevėžys-Upytė-Krekenava ir vakarinio Panevėžio aplinkkelio sankirtoje. Nuo pat sankryžos Vaišvilčių gyvenvietės link raudonuoja maždaug 8 hektarų žydinčių aguonų laukas.

Lietuviai gana abejingai pravažiuoja pro tokių pasėlių laukus, tačiau nepaisant ištisinių šalikelės žymėjimo juostų sustoja užsieniečiai ir filmuoja bei fotografuoja neįprastą reginį. Anot jų, atsilikusiame Afganistane aguonos auginamos sunkiai prieinamose vietovėse, tarpekliuose, o Lietuvoje jos veši tiesiog šalia magistralinių kelių ir niekam tai nerūpi.

Bausti derėtų savininkus

Velžio seniūnijos seniūnas Alfonsas Bakšys „Panevėžio balsui“ sakė, kad žemės naudojimą ir atsakomybę už jos nepriežiūrą reglamentuoja Vyriausybės priimti sprendimai. Anot jo, žemės savininkai privalo rūpintis savo žeme, o atitinkamos institucijos - kontroliuoti, kaip ji naudojama, ir bausti, jei naudojama ne pagal paskirtį.

Seniūnas akcentavo, kad seniūnija jokių sankcijų neprižiūrimų teritorijų savininkams taikyti negali ir todėl aguonos veši net tik Velžio seniūnijoje, bet ir Naujamiesčio, Upytės, Krekenavos seniūnijų pakelėse. A.Bakšys atkreipė dėmesį, kad žemė, ypač arčiau miesto, nuolat brangsta, todėl savininkai, laukdami dar didesnių kainų, ją apleidžia. Seniūno nuomone, tokiems savininkams turėtų būti taikomos poveikio priemonės, kad jie būtų suinteresuoti rūpintis ja arba ją parduoti.

Žydinčios aguonos niekuo dėtos

Panevėžio rajono policijos komisariato Kriminalinės policijos vadovas Stasys Petraitis sakė su narkotikais, jų prevencija ir vešančiomis aguonomis neturintis nieko bendro ir patarė aiškintis su Viešosios policijos pareigūnais. Tačiau Viešosios policijos Viešosios tvarkos skyriaus viršininkas Vidas Čemolonskis taip pat pareiškė, kad su narkotikais ir žydinčiomis aguonomis nesusietas.

Pareigūnas prisipažino kalbėjęsis su laboratorijos specialistais ir šie nurodę, kad žydinčiose laukinėse aguonose narkotinių medžiagų nėra, o jas galima išgauti tik augalams subrendus. Pradėjus aiškinti, kad aguonoms pražydėjus jas tarp kitų augalų bus sunku pastebėti, pareigūnas pareiškė, kad tuo rūpinasi Viešosios policijos Prevencijos poskyrio viršininkė Irina Vaitiekūnienė.

Tradicijos tęsiasi

„Kasmet vyksta kova su laukinėmis aguonomis, augančiomis prie Upytės kelio, - pripažino ponia I.Vaitiekūnienė. - Kiek žinome, buvęs žemės savininkas ją pardavė kitam, o jis gyvena ne Panevėžio rajone. Tų aguonų tiek daug, kad jų neįmanoma nurauti, tad kreipėmės į Vaišvilčių žemės ūkio bendrovę, kad jos būtų nupurkštos. Žadėjo pagelbėti. Šiaip kol kas vykdomas prevencinis darbas, ir žemės savininkai įspėjami apie galimas sankcijas. Nepaisiusiesiems įspėjimų gali būti surašomi administracinės teisės pažeidimų protokolai ir jie patraukiami atsakomybėn.“

Pasiteiravus, kokia atsakomybė gresia aguonų ar kanapių augintojams, I.Vaitiekūnienė atsakė: „Nuo įspėjimo - iki 300 litų baudos.“ Nusistebėjus tokiomis menkomis sankcijomis ir pasiteiravus, ar už arą kanapių ar aguonų bauda nebūtų didesnė, pareigūnė patarė nefantazuoti, o jeigu knieti, pasiūlė pačiam pasivartyti administracinės teisės pažeidimų kodeksą.