Pasienyje, detalaus patikrinimo metu, automobilio slėptuvėje buvo aptiktas neaiškios kilmės ir paskirties metalinis konteineris su rusišku užrašu „URAN“.

Šiuo metu atliekama ekspertizė, kurios metu bus nustatyta, ar šis krovinys yra pavojingas.

Tarptautinėje slaptojoje operacijoje dalyvavo Lietuvos kriminalinės policijos biuro Organizuoto nusikalstamumo tyrimo vyriausiosios valdybos, Baltarusijos kovos su organizuotu nusikalstamumu ir korupcijos vyriausiosios valdybos padalinio bei Valstybės sienos apsaugos tarnybos Operatyvinės veiklos valdybos, Vilniaus apygardos prokuratūros ONKT skyriaus bei Radiacinės saugos centro pareigūnai.

Ikiteisminį tyrimą atlieka Vilniaus apygardos prokuratūros ONKT skyriaus prokurorai.

Baltarusijos piliečiams yra pareikšti įtarimai pagal LR BK 256 str. 1 d. (neteisėtas radioaktyviųjų medžiagų įgijimas, laikymas ar naudojimas) ir BK 199 str 2 d. (kontrabanda).

J. Vilemas: grynas uranas visiškai nepavojingas

Energetikos instituto mokslinės tarybos pirmininkas profesorius Jurgis Vilemas lrt.lt teigė, jog „pats metalas, jeigu jis yra gamtinis grynas uranas, visiškai nepavojingas, tik jį draudžiama taip lengvai eksportuoti.

„Jo transportavimo kontrolė yra labai griežta, turi būti specialūs leidimai, kuriuos išduoda atitinkamos institucijos, tačiau ne dėl jo pavojingumo, žmonėms ar aplinkai“, – lrt.lt aiškino J. Vilemas.

Pasak profesoriaus, uranas gali būti radioaktyvus, „jei yra įkištas į kokį nors reaktorių, tačiau bet kokia medžiaga gali tapti radioaktyvia, jeigu pabuvo, kur nereikia. Iš gamtinio urano nieko negalima padaryti, jis turi būti įsodrintas.

Tinkamo bomboms arba reaktoriams urano gamtiniame urane tėra 0,7 proc., taigi, reikia padaryti jo daugiau – įsodrinti. Tam reikalinga speciali technologija, tai sudėtingas ir brangus procesas, nelengvai sukuriamas. Ne bet kuri valstybė tai gali atlikti“.

J. Vilemas spėja, kad šis uranas galėjo būti pavogtas iš Minsko branduolinių tyrimų centro, kurio veikla dabar jau apmirusi.

Jis neatmeta versijos, jog kontrabandinis uranas galėjo būti gabenamas Rusijos, Kazachstano, ar Ukrainos, kur yra šio metalo kasyklų.