Senamiestis, Palangos gatvė. Verslininkai ketina įrengti modernų viešbutį, tačiau name gyvenanti šeima nesutinka išsikraustyti. Keli gaisrai, ir Jaraševičiai parduoda butą.

Vilijampolė, Jurbarko gatvė. Sostinės bendrovė “Capital Invest” kairiajame Neries krante rengiasi statyti prekybos ir pramogų centrą. Kai kuriuose sklype esančiuose namuose gyvena žmonės. Jie iškeldinami, tačiau namas užsiliepsnoja.

Gyventojai neabejoja: derybas su nekilnojamojo turto nenorinčiais parduoti savininkais, kaip ir sostinės Šnipiškių rajone, kur vakar ir vėl liepsnojo medinis namas, verslininkai linkę pagreitinti ugnimi.

Kauno miesto priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba pirmaisiais dviem atvejais pradėjo ikiteisminius tyrimus, trečiuoju - kaltę linkę versti neatsargiai su ugnimi besielgusiems asocialiems asmenims.

Tačiau pradėti tyrimai - aklavietėje.

Degė daugiau nei 10 kartų

Apleistame Palangos gatvės dviaukščiame pastate jau galima pradėti įrenginėti viešbutį. Paskutinė čia gyvenusi ir buto žemesne nei rinkos kaina nenorėjusi parduoti Jaraševičių šeima sutiko jį parduoti - nusibodo gyventi su gesintuvu rankose. Nebenorėjo girdėti nuolatinių grasinimų ir po jų gesinti degančių seno namo sienų. Tokią kainą sutuoktiniai mokėjo už tai, kad nesutiko vykdyti kauniečio verslininko reikalavimų.

Apleistas namas degė daugiau nei 10 kartų. “Žinojome, kas sukelia gaisrus, tačiau nieko negalėjome padaryti, - Zinaida Jaraševič prieš kurį laiką nusprendė išsikraustyti. - Vieną kartą degė rūsys, tris kartus - palėpė. Į ją galėdavo įeiti tik namo dalies savininkas.”

Nutrauktas dujų tiekimas, nors buto savininkai nebuvo skolingi. Atsikraustė asocialus kaimynas. Šeima pasakojo, kad vyras dieną miegodavo, o naktį pradėdavo triukšmauti - gręžti sienas, klausytis muzikos.

Už daugiau nei 50 kvadratinių metrų Jaraševičių butą siūlyta 70 tūkstančių litų. Rinkos kaina penkis kartus didesnė. Šeima žinojo, kad gaisrai nesiliaus.

Tragiškų nelaimių pavyko išvengti, nes ugniagesiai operatyviai reaguodavo į iškvietimus, nes Centre, I.Kanto gatvėje, įsikūrusi Priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba.

Prieš kelis mėnesius šeima išsikraustė. Gaisrai liovėsi. Ar tai sutapimas? Namą valdantis verslininkas to nekomentuoja. Nėra patvirtinęs, kad greitai pastate įsikurs viešbutis.

Po pirkėjų apsilankymo - ugnis

Didžiulės ugniagesių pajėgos lėkė gesinti Muziejaus gatvėje esančio medinio pastato. Namas įsiplieskė naktį. Prie jo esančiame daugiabutyje gyvenantys žmonės mano, kad gaisrą sukėlė padegėjai.

Jų nuomonę iš dalies patvirtina ir Kauno miesto priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos tyrėjai. Pradėtas ikiteisminis tyrimas, tačiau kaltininkų nepavyksta nustatyti. “Kol vyksta tyrimas, negalime jo komentuoti. Aiškinamės įvairias versijas”, - sakė Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos Informacijos analizės poskyrio inspektorius Andrius Eidintas.

Kaimynų neviešinti informacijos neįpareigoja jokie įstatymai. Jie prisimena, kad prieš metus pastatu domėjosi nekilnojamojo turto agentai. Klausė, ar ir jie neketina kraustytis į kitas vietas. “Sakė, kad čia nori statyti gyvenamąjį namą. Puiki vieta, pro langus atsivertų Nemuno ir Aleksoto vaizdai”, - Senamiesčio gyventojai prisimena verslininkų planus. Už kelių namų kyla kotedžai, jų kaina turėtų būti nuo 1,5 milijono litų.

Medinis namas - ne pati tinkamiausia vieta moderniems butams. Žmonės mano, kad dėl to senas namas užsiliepsnojo. Didžioji dalis pastato priklauso Valstybės turto fondui, tačiau kol kas jo neketinama privatizuoti.

“Kauno dienos” šaltiniai teigia, kad prieš gaisrą verslininkai teiravosi paminklosaugininkų, ar galės nugriauti pastatą. Po žodinių konsultacijų raštiško prašymo nepateikė.

“Namas stovi nekilnojamojo turto vertybės - Kauno senamiesčio teritorijoje. Jei gautume prašymą dėl jo rekonstrukcijos, nurodytume, ką derėtų išsaugoti”, - Kultūros paveldo departamento Kauno teritorinio padalinio vyriausioji valstybinė inspektorė Asta Naureckaitė abejoja, ar iki gaisro būtų duotas leidimas jį nugriauti.

Vietoj lūšnų iškils prekybos centras

Net du kartus praėjusių metų pabaigoje degė Jurbarko gatvėje stovintis daugiabutis. Vietoj jo ir aplink esančių pastatų po dvejų metų iškils modernus pramogų ir prekybos centras. Šio namo gyventojai iškelti į modernius butus, todėl tyčinio padegimo versiją ugniagesiai atmetė.

“Gyveno ne viena šeima, tačiau jos buvo priverstos išsikraustyti, - aiškino kaimynystėje veikiančios parduotuvės ”Kardera” pardavėjas Robertas Buinauskas. - Sąlygos nebuvo geros, todėl daugelis priėmė verslininkų pasiūlymus.”

Šioje vietoje sklypai itin pabrango, kai architektas Audrys Karalius parengė kairiojo Neries kranto vystymo projektą.

Sodo, buities ir ūkiniais gaminiais prekiaujančios bendrovės vadovas Edvinas Buinauskas neslepia, kad parduotuvei ieško naujų patalpų. “Kodėl? Jums kyla tokių klausimų? Kairiajame Neries krante aras kainuoja daugiau nei 100 tūkstančių litų. Ne vieta smulkiesiems verslininkams. Ateina didieji”, - iki rugsėjo bendrovė sudarė patalpų nuomos sutartį su sklypą valdančia sostinės bendrove ”Capital Invest”.

Kiti “Capital Invest” statiniai - tušti. Kol kas nuomininkų neatsiranda, nors kainos nėra didelės. Už 800 kvadratinių metrų sandėliavimo patalpas tektų mokėti po 2000 litų per mėnesį.

Kalti benamiai

“Capital Invest” vadovas Tautvydas Mikolaitis patvirtino, kad po dvejų metų šioje vietoje iškils pramogų ir laisvalaikio centras. Šiuo metu tvarkomi dokumentai, tvirtinamas detalusis planas.

Daugiau nei vieno hektaro teritorijoje statybos turėtų prasidėti kitų metų rugsėjį. Žemę “Capital Invest” pirko iš vienos bendrovės, kuri sklypus supirko iš savininkų. T.Mikolaitis nesugebėjo prisiminti bendrovės pavadinimo.

“Capital Invest” vadovas nelinkęs vesti sąsajų dėl Šnipiškių ir Vilijampolės gaisrų. “Sunku pasakyti. Įsigijome jau suformuotą sklypą. Dėl gaisrų, matyt, kalti benamiai. Kas vyko iki tol, nežinome”, - gaisrai T.Mikolaičio negąsdina, nes pastatus ketinama nugriauti.

Kauno miesto priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba dėl šio atvejo nepradėjo ikiteisminio tyrimo. “Visos aplinkybės rodė, kad gaisras sukeltas dėl neatsargaus elgesio su ugnimi. Kalti benamiai”, - tyrimo medžiagą komentavo A.Eidintas.

Klubo vietoje liko pamatai

Gerokai anksčiau, kaip spėjama, tyčia padegtas neveikęs klubas “Setas”, įsikūręs Ukmergės gatvėje, Eigulių mikrorajone. Medinis pastatas, kuriame anksčiau veikė kavinė su biliardu, pirtimi bei baseinu, degė mažiausiai tris kartus. Pagrindinė gaisro tyrėjo versija - tyčinis padegimas.

Atvykus ugniagesiams atvira liepsna degė pastato stogas, vidus bei išorinė siena visuose keturiuose kampuose. Paskutinio gaisro metu visiškai išdegė jo vidus, įgriuvo apie 100 kvadratinių metrų stogo, apdegė sienos. Gaisro židinys buvo namo pastogėje. Dabar šioje vietoje likę tik pamatai ir keli apdegę lentgaliai.

Su šio pastato, savavališkai suręsto geroje vietoje išsinuomotoje žemėje, savininkais bylinėjosi Kauno miesto savivaldybė. Bylinėjimosi motyvas - nebuvo mokami mokesčiai už žemę. Teismo sprendimu savavališką statinį liepta nugriauti, tačiau sprendimas nebuvo vykdomas.

Viena prielaidų - ne pirmas bandymas sudeginti klubą “Setas” - kaunietiškas Palangos kurhauzo variantas. Sudeginus pastatą, problema išspręsta.

Sunku nubausti pažeidėjus

Praėjusiais metais Kaune pradėti 43 ikiteisminiai tyrimai dėl tyčinių padegimų, maždaug 10 proc. daugiau nei 2005 m. Sostinėje tokių nusikaltimų mastai gerokai didesni. Šnipiškių, Senamiesčio ir Naujamiesčio seniūnijų teritorijose namai dega kelis kartus per savaitę. Ugniagesiai ir šį savaitgalį gesino Šnipiškių mikrorajone padegtą namą. Gaisras buvo lokalizuotas. Pirminiais duomenimis, gaisro likvidavimo metu niekas nenukentėjo. Namo savininkams buvo siūlyta parduoti nekilnojamąjį turtą.

Ir Vilniuje, ir Kaune sunku nubausti padegėjus. “Teisme reikia parodyti vaizdinę medžiagą, kas numetė degtuką ar priversti padegėją prisipažinti”, - Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos Ikiteisminio tyrimo poskyrio viršininkas Arūnas Kilšauskas retai sėkmingai baigia tyrimus.

Už tyčinį svetimo turto sunaikinimą visuomenei pavojingu būdu skiriamas laisvės atėmimas iki penkerių metų. Šiemet nė vienas padegėjas nestojo prieš teismą.

Imamasi prevencinių priemonių. Vilniaus savivaldybė prieš kurį laiką nusprendė neduoti leidimų projektuoti naujus pastatus tose vietose, kur sudegė mediniai namai. Statybas leista pradėti tik pasibaigus ikiteisminiam tyrimui. Kaune panašių priemonių dar nesiimta.