Vilniaus apygardos administracinis teismas pirmadienį paskelbė, kad Lietuvos Užsienio reikalų ministerija (URM) negali daryti jokios įtakos Norvegijos teisėsaugininkams, todėl M.Stanaičio motinos skundą dėl Lietuvos diplomatų neveiklumo atmetė.

Teismo sprendimas dar neįsiteisėjęs, jį žuvusiojo kauniečio artimieji galės apskųsti Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

M.Stanaičio motina Ona Skystimienė skunde teismui nurodė, kad praėjusių metų balandį Norvegijoje žuvo jos sūnus, tačiau Lietuvos diplomatai esą nieko nepadarė, kad būtų išaiškintos Lietuvos piliečio mirties aplinkybės. Sūnaus netekusi ir jo dar nepalaidojusi motina įsitikinusi, kad jį galėjo nužudyti Norvegijos policininkai. Moteris reikalauja atlikti pakartotinę teismo medicinos ekspertizę – motina teismui nurodė net 22 trūkumus, kuriuos pastebėjo atliktame ekspertizės akte, o atliktą tyrimą pavadino paviršutinišku.

M.Stanaitis žuvo praėjusių metų balandžio 8-ąją po incidento su vietos policijos pareigūnais. Įtariama, kad grupė jaunuolių buvo užblokavę geležinkelio bėgius, todėl buvo sustabdytas traukinių eismas. Į įvykio vietą atvykę pareigūnai ėmė vaikyti chuliganus. Teigiama, kad incidento vietoje buvo ir M.Stanaitis – esą bėgdamas jis nepastebėjo skardžio ir nukrito į upę.

Norvegijoje žuvęs M.Stanaitis buvo ne kartą teistas, be to, dėl automagnetolų vagysčių iš automobilių jis turėjo problemų ir su Norvegijos teisėsaugininkais.

Norvegijos Generalinė prokuratūra žuvusiojo artimiesiems ne kartą nurodė, jog tyrimas baigtas ir nustatytos aiškios M.Stanaičio žūties aplinkybės. Dėl tyrimo atnaujinimo URM M.Stanaičio artimiesiems siūlė kreiptis į Generalinę prokuratūrą ir Teisingumo ministeriją.