Kaip praneša Kalėjimų departamentas, kovo 26-osios vakare, apie aštuntą valandą, pataisos įstaigos Apsaugos ir priežiūros pareigūnai Vilniuje, Tyzenhauzų ir Pelesos gatvių sankryžoje, pastebėjo vyrą, panašų į ieškomą bėglį. Apie tai jie nedelsdami pranešė įstaigos budėtojui bei vadovams.

Į nurodytą vietą tuoj pat išvyko pataisos namų paieškos grupės pareigūnai. Prabėgus penkiolikai minučių jie pastebėjo Aušros Vartų gatve einančią grupę asmenų, tarp kurių buvo ir nuteistasis R. Vasiliauskas.

Pareigūnų pasirodymas jam buvo toks netikėtas, kad vyriškis nė nemėgino bėgti – priešingai nei jo kompanionai. Galbūt ir nepajėgė – vėliau nuteistajam buvo nustatytas vidutinis girtumo laipsnis (1,7 promilės alkoholio).

Apklausiamas R. Vasiliauskas pareigūnams naiviai teisinosi, kad į pataisos namus negrįžęs dėl to, kad buvo išgėręs ir vengęs už tai sulaukti drausminės nuobaudos. Sučiuptas bėglys laikomas atskiroje kameroje.

Tačiau dabar jam, galėjusiam už keturių mėnesių išeiti į laisvę, gresia baudžiamoji atsakomybė. Už pabėgimą iš laisvės atėmimo vietos numatytas areštas arba laisvės atėmimas iki trejų metų.

Kaip jau buvo pranešta, Vilniaus 2-ųjų pataisos namų administracija šio nuteistojo pasigedo kovo 19-osios rytą, nes aštuntą valandą jis turėjo grįžti iš trumpalaikės išvykos į namus. Dėl nuteistojo pabėgimo pataisos namų pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą. Įstaigoje sudarytos paieškos grupės stebėjo R. Vasiliausko galimas buvimo vietas, nuolat tikrino žinomų jo artimųjų, giminaičių bei draugų gyvenamąsias vietas.

Pareigūnai budėjo Širvintų, Molėtų, Vilniaus rajonuose, daugelyje sostinės vietų. Apie bėglį buvo pranešta minėtų rajonų policijos komisariatų bei nuovadų pareigūnams, prekybos centrų apsaugos darbuotojams, buvo dalijamos pradingusio nuteistojo nuotraukos.

Praėjusių metų gegužės 19 dieną R. Vasiliauskui buvo išduotas leidimas be sargybos ar palydos dirbti už pataisos įstaigos ribų.

Bausmių vykdymo kodeksas numato, kad dirbantiems nuteistiesiems, kurie neturi galiojančių nuobaudų, įstaigos administracija gali leisti nuvykti į namus. Vadovaujantis šia nuostata, R. Vasiliauskui buvo suteikta galimybė aplankyti Širvintų rajone gyvenančią motiną.

Nuteistasis išvyko kovo 16-osios popietę, apie antrą valandą. Sugrįžti jis privalėjo kovo 19-osios rytą, iki aštuntos valandos.

Širvintų rajone gimęs ir ten iki suėmimo gyvenęs R. Vasiliauskas teistas keturiolika kartų. Pastarąjį kartą už grotų jis atsidūrė, kai kaltu dėl vagystės pripažinęs Ukmergės rajono apylinkės teismas jį ten pasiuntė metams ir aštuoniems mėnesiams. Ši bausmė turėjo baigtis liepos pabaigoje. Pareigūnai aiškinasi, ar per tą savaitę jų klientas nėra įvykdęs naujų nusikaltimų. Tikėtina, kad pragyvenimui lėšų laisvėje neturėjęs ir už vagystes daugiausia teistas širvintiškis vagiliavo. Pasak nuteistojo, sostinės gatvėse jis rinkęs išmaldą.

Vilniaus 2-uosiuose pataisos namuose šiuo metu bausmę atlieka daugiau kaip keturi šimtai už nusikaltimus ne pirmą kartą laisvės atėmimu baustų vyrų.