Civilinę bylą išnagrinėjusi teisėja Rita Kisielienė konstatavo, kad SAM nepateikė neginčijamų įrodymų, kad padarė viską, jog vilnietės S.P. dukrą nužudęs R.Latkauskas būtų izoliuotas nuo visuomenės, ir taip būtų užkirtas kelias didelei tragedijai. Priimdamas sprendimą teismas rėmėsi Psichikos sveikatos priežiūros įstatyme taikomomis nuostatomis.

Vilnietė S. P. savo pareiškime Vilniaus apygardos teismui rašė, kad 2004-ųjų gruodžio 1-ąją psichinę negalią turintis 73 metų R.Latkauskas viename Žirmūnų gatvėje esančių daugiabučių šaltakraujiškai nušovė vienturtę jos dukrą bei pažįstamą Henriką Volodkevičių. Pas jį mergaitė buvo užėjusi į svečius.

Šizofrenija sergantis vyriškis iš revolverio paleido kelis šūvius, nuo jų vyriškis ir nepilnametė mirė.

Vilniaus apygardos teismas, išnagrinėjęs R. Latkausko baudžiamąją bylą, nustatė, kad du žmones nužudęs pensininkas padarė baudžiamojo įstatymo uždraustas veikas ir pritaikė jam priverstinį gydymą griežto stebėjimo sąlygomis psichiatrijos ligoninėje. Vyriškis yra gydomas Rokiškio psichiatrijos ligoninėje.

R.Latkauskas iki 2001-ųjų buvo gydomas Antakalnio poliklinikoje, vėliau jis persirašė į kitą medicinos įstaigą. Dukros netekusi motina teismui teigė, kad Antakalnio poliklinika turėtų būti patraukta viena iš atsakovių byloje. Kadangi medicinos įstaigos steigėja yra Vilniaus miesto savivaldybė, ieškinys pareikštas ir jai.

Tačiau Vilniaus apygardos teismas nustatė, kad poliklinika ir savivaldybė atsakovais negali būti patraukti - įstatyme numatyta, kad į teismą su prašymu kreiptis dėl asmens pripažinimo neveiksniu gali tik artimiausi šeimos nariai bei prokuratūra. Beje, S.P. dar privalės sumokėti daugiau kaip 500 litų Antakalnio poliklinikai už tai, kad šią gydymo įstaigą teisme gynė samdyti advokatai.

R. Latkausko artimieji, kuriems buvo patikėta prižiūrėti sergantį vyriškį, atsakovais civilinėje byloje nebuvo patraukti.

„Tai - netikėtas sprendimas, mes dar apsvarstysime, ar jį skųsti“, - po teismo posėdžio DELFI sakė nukentėjusiąją moterį atstovavusi advokatė Svetlana Radionova. Apskųsti sprendimą Lietuvos apeliaciniam teismui S.P. arba jos advokatė galės per 30 dienų.

Dukros netekusi moteris ketvirtadienį į teismo posėdį neatvyko išklausyti sprendimo, nes šiuo metu laukiasi kūdikio. „Sunku patikėti“, - teismo sprendimas pribloškė procesą stebėjusį moters vyrą.

Beje, Vilniaus apygardos teismas iš SAM ir R.Latkausko solidariai S.P. priteisė 4 tūkst. litų turtinę žalą, kurią moteris patyrė laidodama savo mažametę dukrą.

Skirdamas neturtinę žalą teismas atsižvelgė į sunkų nusikaltimą padariusio asmens bei nukentėjusiosios turtinę padėtį. Nukentėjusioji neturėjo turto ir nepateikė įrodymų, kad po dukros mirties jai smarkiai pablogėjo sveikata. R.Latkauskas, kaip pažymėjo medikai, serga ne tik psichikos, bet ir sunkia onkologine liga, be to, jam diagnozuotas neįgalumas.