Teisiamasis prašė pasigailėti

“Gerbiamas teisme, dėl šių nusikaltimų nuoširdžiai gailiuosi. Žinau, kad padariau didelę nuodėmę ir pridariau daug nemalonumų kitiems žmonėms ir savo artimiesiems. Tokio savo elgesio niekaip nepateisinu. Tardymo izoliatoriuje praleidęs beveik metus aš pasikeičiau į teigiamą pusę ir nepadariau nė vieno nusižengimo. Visa tai rodo, kad aš noriu kuo greičiau pradėti normalų gyvenimą, sugrįžti pas savo šeimą - žmoną, dukrą ir tėvus. Teisėjui ir prokurorei duodu garbės žodį, kad daugiau niekada nepakliūsiu už grotų. Prieš paskelbiant man nuosprendį, prašau atsižvelgti į mano šeimyninę padėtį ir tai, kad pripažinau savo kaltę, tad prašau skirti man kuo švelnesnę bausmę”, - savo paskutinį žodį tarė H.Voloskevičius.

Bene dažniausiai automobilių vagysčių bylas kuruojanti Kauno apygardos prokuratūros prokurorė Nomeda Ožkutytė savo baigiamojoje kalboje buvo prašiusi H.Voloskevičių nuteisti beveik penkeriems metams nelaisvės, tačiau teismas nusprendė skirti kiek švelnesnę bausmę - dvejus metus ir šešis mėnesius laisvės atėmimo pataisos namuose. Realus laikas už grotų jam gerokai sutrumpės, mat į bausmės laikotarpį įskaičiuoti ir beveik metai, praleisti suėmime. Be to, nuteistasis privalės atlyginti kelis tūkstančius litų materialinės žalos, kurią vagystės metu padarė nukentėjusiesiems.

Vardydamas savo motyvus, Kauno apygardos teismo baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjas Romualdas Lincevičius konstatavo, kad sunkinančia aplinkybe H.Voloskevičiaus nenaudai pripažinta tai, jog jis veikė bendrininkų grupėje. Teismas taip pat pastebėjo, kad kaltinamojo prisipažinimas įvykdžius šį nusikaltimą buvo pavėluotas, mat ikiteisminio tyrimo metu jis kategoriškai atsisakė duoti parodymus, o nagrinėjant bylą taip pat nebuvo nuoširdus.

Beje, neliko nepastebėti ir H.Voloskevičiaus mėginimai išsukti nuo bausmės šiuo metu tarp gyvųjų jau nebesantį savo bendrininką, mat teisiamasis nuolat tikindavo, esą automobilius vogė ne su D.Archipovu, bet drauge su pernai taip pat Anapilin iškeliavusiu Edvinu Ganusausku. Henytės pusbrolis dalį kaltės vertė būtent šiam žmogui, o kalbėdamas apie tikrąjį savo 21-erių metų bendrą tikino jį nusikaltime nedalyvavus.

Siejami su Vilijampolės grupuote

Kauno kriminalinio pasaulio autoritetu tituluojamo ir šiuo metu nuteisto H.Daktaro pusbrolis buvo sulaikytas pernai kovo 29-ąją. Tądien paryčiais buvo pažadinti trys su Vilijampolės nusikalstama grupuote ir prabangių automobilių vagystėmis siejami kauniečiai. Tai buvo dėsninga operacijos, kai šie įtariamieji automobilių vagystėmis pateko į profesionaliai Kauno autotransporto priemonių grobimų tyrimo skyriaus pareigūnų paspęstus spąstus, tąsa.

Kartu su H.Voloskevičiumi buvo sulaikyti ir kiti du pareigūnams įtarimų sukėlę jo bendražygiai D.Archipovas bei 32-ejų metų Vidmantas Juškevičius.

Tąkart teisėsaugininkai iš trijų jų taikiniu tapusių įtariamų nusikaltėlių sunkiausiai susidorojo būtent su jauniausiuoju - 21-erių D.Archipovu. Jį sulaikant pareigūnams prireikė netgi ugniagesių gelbėtojų pagalbos: mėginant patekti į vaikino butą antrajame penkiaaukščio namo aukšte, niekas nesiteikė atidaryti durų, todėl teko gyvenamąjį būstą šturmuoti, panaudojant kopėčias, pro balkoną. Tik tokiu būdu jis buvo sulaikytas.

Užkliuvo už kriminalistų masalo

D.Archipovui, kaip ir kitiems dviem jo bendrams, buvo pareikšti įtarimai pavogus 2002-ųjų metų laidos, apie 40 tūkst. litų kainuojantį “Volkswagen Passat” markės automobilį. Praėjusių metų kovo 25-osios naktį ši transporto priemonė apie 3 val. buvo pagrobta iš gerai apšviestos, vaizdo kamerų stebimos automobilių stovėjimo aikštelės prie vieno iš prekybos centrų, įsikūrusių Baltijos gatvėje. Teisėsaugininkai pripažino, kad vagišiai nestokojo įžūlumo nugvelbdami tokioje akylai stebimoje vietoje paliktą automobilį. Beje, pastarasis priklausė Lietuvos kriminalinės policijos biurui.

Operatyvininkų duomenimis, automobilis tąsyk pavogtas per minutę. Savo kėslams vagys panaudojo specialiai šiam tikslui iš greta esančių daugiabučių kiemų pavogtą 1986-ųjų metų laidos “Mazda 323” mašiną, kurioje nebuvo signalizacijos. “VW Passat” su senutėliu automobiliu stumtas apie pusantro kilometro, mat ilgapirščiams nepavyko įveikti sudėtingos apsaugos sistemos ir paleisti apynaujo automobilio variklį.

Tą pačią naktį, nepraėjus nė valandai, abi pavogtos transporto priemonės buvo rastos Vilijampolėje - Lopšelio gatvės aklagatvyje. Abiejų spynelės buvo prasuktos, o “VW Passat” vidus išlupinėtas, kaip spėjama, beieškant signalizacijos ir mėginant ją atjungti.

Iškart po sulaikymo atlikus kratas, D.Archipovo automobilyje rasta ir speciali aparatūra, pareigūnų duomenimis, naudojama įveikti sudėtingoms apsaugos sistemoms ir užvesti vagiamų automobilių varikliams.

V.Juškevičius, nors anksčiau ir buvęs teistas už automobilio pagrobimą plėšimo būdu, tačiau iš įtariamųjų sąrašo šioje byloje netrukus buvo išbrauktas. Tuo tarpu kitas kaltinamasis D.Archipovas nebesulaukė jam skirto teismo nuosprendžio, mat šių metų sausio 5-ąją jis buvo mirtinai sužalotas Tvirtovės alėjoje įvykusio susišaudymo metu.