Pasak dienraščio "Kauno diena", slaptai operacijai rengtasi pusantrų metų. Į ją buvo įtraukta per trisdešimt specialiųjų tarnybų darbuotojų. Aukšto rango pareigūnus jų namuose sulaikė Kriminalinės policijos biuro Penktosios valdybos agentai.

Ilgai sekti komisarai užklupti paryčiais. Tai, kad sostinės kriminalistų akiratyje atsidūrė du komisarai - ekonominės policijos skyriaus viršininkas 45 metų Arnoldas Blaževičius ir jo pavaduotojas 44 metų Edvardas Duoba, Kaune nežinojo niekas. Vilniečių operacija, kuriai rengtasi apie pusantrų metų, buvo slepiama net nuo Kauno policijos vadovo Algirdo Kaminsko.

"Turime liūdnos patirties - jeigu bent vienas žmogus Kaune ką nors žino, tai jau tampa vieša paslaptimi",- trečiadienį dienraščiui "Lietuvos rytas" sakė šioje operacijoje dalyvavęs pareigūnas. Apie tai, kad krečiami ekonominės policijos vadovai, Kauno policijos viršininkui A.Kaminskui buvo pranešta prieš pat darbo pradžią.

Sulaikyti pareigūnus nutarta, kai prieš kelias dienas buvo demaskuotas Kaune veikęs toks spirito gamybos cechas. "Lietuvos ryto" žiniomis, komisarai įtariami kontroliavę Kaune jau kelerius metus klestintį pilstuko gamybos iš stiklo valiklio verslą. Įtariama, kad jie galėdavo ne tik gauti dalį už vadinamą "stogą", bet ir buvo savotiški šio nelegalaus verslo dalininkai. Manoma, kad, be šios veiklos, Kauno komisarai turėjo ir kitų pajamų.

„Šiandien buvo realizuotas gana ilgai trukęs Kriminalinės policijos biuro Penktosios valdybos tyrimas. Penktoji valdyba – tai padalinys, kovojantis su korupcija policijos gretose. Surinkus pakankamai įkalčių dėl piktnaudžiavimo tarnyba, suderinus su Generaline prokuratūra, šiandien buvo sulaikyti du Kauno VPK Ekonominių nusikaltimų padalinio pareigūnai – vadovas ir dar vienas asmuo“, – "Žinių radijui" sakė policijos generalinis komisaras Vytautas Grigaravičius.

"A.Blaževičius ir E.Duoba sulaikyti 48 valandoms",- trumpai situaciją komentavo ikiteisminį tyrimą kontroliuojantis prokuroras Mindaugas Dūda.

„Tie pareigūnai buvo stebimi, analizuojama jų veikla, veiksmai, poelgiai ir renkami įkalčiai“, – sako V. Grigaravičius.

Pasak "Kauno dienos", Ramučiuose esančiame E.Duobos name atlikta krata. Ji atlikta ir prabangiai įrengtame A.Blaževičiaus bute Šilainiuose. Kratos atliktos ir A.Blaževičiaus bei E.Duobos darbo kabinetuose Kauno miesto Vyriausiajame policijos komisariate. Iš viso atlikta 10 kratų.

Pareigūnai trečiadienį dar nepatvirtino, bet ir nepaneigė, kad vieno įtariamojo namuose grynaisiais buvo rasta 200 tūkst. litų.

Kol kas daugiau jų sulaikymo detalių neatskleidžiama. Tyrimą kontroliuoja Generalinė prokuratūra. Sulaikyti pareigūnai buvo apklausti vilniečių tyrėjų ir vakarop išvežti į Vilnių. Klausimas dėl galimo pareigūnų suėmimo bus sprendžiamas penktadienį.

Anot Lietuvos policijos vado, drauge su Generaline prokuratūra surinktų įkalčių teisme turėtų užtekti. „Tai yra pirmoji tokia didelė ir sėkminga mūsų Penktosios valdybos, kovojančios su korumpuotais pareigūnais, operacija“, – Lietuvos radijui teigė policijos vadovas.

„Žinių radijo“ kalbintas Kauno VPK viršininkas Algirdas Kaminskas teigė iki šiol neturėjęs bėdų su minėtu skyriumi: „Aš tikrai negaliu pasakyti, kuo įtariami pareigūnai, nes nežinau. Negalėčiau pasakyti, kad ši tarnyba dirbo blogai. Taip pat negaliu tiesiogiai komentuoti šių pareigūnų veiksmų“.