Taip ketvirtadienį nusprendė Vilniaus apygardos teismas, patenkinęs Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo administracijos teikimą ir panaikinęs I.Tiomkinui nepalankią Vilniaus miesto 2-osios apylinkės teismo nutartį, kuria šis teikimas buvo atmestas.

Kaip praneša ELTA, į vieną iš griežtojo režimo pataisos darbų kolonijų iš dvivietės kalėjimo kameros 42 metų I.Tiomkinas turėtų būti perkeltas jau kitą savaitę. Lukiškėse jis praleido 7 metus ir 2 mėnesius, o iki bausmės pabaigos dar liko 2 metai ir 10 mėnesių.

Teisėjų kolegija tokią nutartį pabrėžė priėmusi ne todėl, kad bandė peržiūrėti nuosprendį ar švelninti bausmę, o todėl, kad taip numatyta įstatymuose. Pagal Baudžiamojo proceso kodeksą visą laisvės atėmimo bausmę kalėjime privalo atlikti tik tie nuteistieji, kurie apkaltinti kūrę nusikalstamas grupuotes po 1995 metų sausio 1 dienos. I.Tiomkinas kartu su Borisu Dekanidze "Vilniaus brigadą" sukūrė ir jos nusikaltimuose dalyvavo 1990-1992 metais, taigi griežtesnė įstatymo norma jam negali būti taikoma atgaline data.

Todėl Vilniaus apygardos teismas konstatavo, kad žemesnės instancijos teismas liepos 1 dieną neturėjo pagrindo atmesti kalėjimo administracijos teikimo perkelti I.Tiomkiną į koloniją. Juolab kad Lukiškių pareigūnai nuteistąjį apibūdina teigiamai. Auklėjamojo būrio viršininko Vito Autukevičiaus žodžiais, anksčiau turėjęs nuobaudų, I.Tiomkinas pastaruoju metu stengiasi būti mandagus ir puikiai išlaikė bandomąjį laikotarpį iki tarpininkavimo dėl įkalinimo sąlygų sušvelninimo.

Vilniaus apygardos teismo posėdyje I.Tiomkinas nedalyvavo.

Nors "Vilniaus brigados" narys penkerius metus praleido kalėjimo rūsyje, jo advokatas Algimantas Mesonis tikino žurnalistus, kad sunkios kalinimo sąlygos nepalaužė I.Tiomkino valios ir sveikatos. "Per tuos metus jis nė karto nebuvo uždaręs kameros lango, treniruojasi po 6-8 valandas kasdien ir per valandą pasivaikščiojimų kiemelyje sugeba nubėgti 9,5 kilometro",- pasakojo A.Mesonis.

B.Dekanidzės valdytos "Vilniaus brigados" piramidėje I.Tiomkinas užėmė antrąją vietą pagal hierarchiją. Bylos duomenimis, iš gaujos atstovų jis rinkdavo pinigus į vadinamąjį "obščiaką", disponavo ginklų slaptaviete, dalyvaudavo B.Dekanidzės šaukiamose "strielkose".

Po 1993 metais įvykdytos žurnalisto Vito Lingio žmogžudystės suėmus B.Dekanidzę, I.Tiomkinas ilgai slapstėsi užsienyje, vėliau buvo išduotas Lietuvai. Tačiau teisiant V.Lingio žudikus kaltintojams nepavyko įrodyti, kad I.Tiomkinas prisidėjo organizuojant šį nusikaltimą.

1999 metais Graikijos teisingumo ministerija paprašė perduoti jai Igorį Tiomkiną, kaip šios valstybės pilietį Igorį Temkidį, tačiau Lietuvos institucijos prašymo nepatenkino. Buvusi I.Tiomkino žmona su dviem vaikais šiuo metu gyvena užsienyje.