Kaip praneša Valstybės sienos apsaugos tarnyba, pernai Lietuvos pasieniečiai iš viso sulaikė 2 milijonus 993 tūkstančius neteisėtai į Lietuvą gabentų cigarečių pakelių. Tai beveik 12 procentų mažiau nei 2005 m., kuomet Lietuvos pasienyje buvo sulaikyti 3 milijonai 394 tūkstančiai pakelių rūkalų. Turima statistika liudija, kad nors ir šiek tiek sumažėjo sulaikytų neteisėtai gabentų cigarečių skaičius, tuo pat metu daugiau kaip 17 procentų padidėjo Lietuvos pasienyje užfiksuotų kontrabandos gabenimo atvejų.

2006 m. VSAT pareigūnai nustatė 736 tokius atvejus, užpernai – 628.

Tokios tendencijos aiškinamos tuo, kad reaguodami į pakeitimus teisinėje bazėje kontrabandininkai per valstybės sieną stengiasi gabenti baudžiamosios atsakomybės neužtraukiantį cigarečių kiekį, o nesėkmės atveju patekus pasieniečiams į rankas viliasi atsipirkti administracine tvarka.

Paprastai automobiliu ar plaukiojimo priemone bandoma gabenti apie 10 tūkstančių pakelių kontrabandinių cigarečių. Tokį kiekį rūkalų stengiamasi kuo greičiau vežti į šalies gilumoje paruoštas laikinas sandėliavimo vietas – garažus, sodybas, angarus, įvairius ūkinius pastatus.

Pastebima, kad tokiose vietose rūkalai taip pat neužsilaiko – cigaretes stengiamasi tuoj pat realizuoti, taip išvengiant baudžiamosios atsakomybės už neteisėtą akcizinių prekių laikymą bei nuostolių tuo atveju, jei stambų rūkalų kiekį aptiktų VSAT pareigūnai.

Kaip jau tapo įprasta pastaraisiais metais, daugiausiai neteisėtai gabentų cigarečių – 80 proc. visos rūkalų kontrabandos, arba 2 milijonus 155 tūkstančius pakelių, – pernai sulaikė sieną su Kaliningrado sritimi saugantys VSAT Pagėgių rinktinės pasieniečiai.

Kaip rodo įvykiai prie valstybės sienos, kontrabandininkų veiklos pobūdis nesikeičia – atsitiktiniais praeiviais ir žvejais apsimetę asmenys stebi pasieniečių užkardas, sekioja VSAT patrulių visureigius bei praneša apie jų judėjimą bendrininkams, žvalgo apylinkes, yra “apsiginklavę” stebėjimo prietaisais bei radijo ryšio priemonėmis.

Pastaraisiais metais fiksuojama, kad neteisėta tabako gaminių gabenimo veikla besiverčiantys asmenys cigaretes dažniausia veža “Subaru Legacy” markės automobiliais, kurie beveik išstūmė anksčiau naudotus “Volkswagen” ir “Audi”.

Kontrabandininkai “Subaru” renkasi dėl padidinto pravažumo ir talpaus salono. Jie taip pat mėgsta ir vienatūrius, dažniausiai „Renault Espace“.

Kontrabandos organizavimu užsiimantys asmenys dalį savo nelegalaus pelno skiria greitų, galingų automobilių, modernių ryšio priemonių įsigijimui, samdo daugiau talkininkų, bando papirkti pareigūnus. Net ir netekę pareigūnų sulaikomų cigarečių, stengdamiesi kuo greičiau kompensuoti patirtus nuostolius kontrabandininkai bet kokiomis priemonėmis bando toliau tęsti savo veiklą, kuri jiems paprastai yra pagrindinis pragyvenimo šaltinis.

Dažno sulaikymo metu VSAT pareigūnai yra priversti panaudoti tarnybinius ginklus, kadangi stabdomi kontrabandininkai ignoruoja reikalavimus nutraukti neteisėtą veiką, bando parblokšti pareigūnus, nevengia priešintis atvirai panaudodami fizinę jėgą.

Vien pernai sieną su Rusija saugantys Pagėgių rinktinės pasieniečiai tarnybinius ginklus stabdydami buvo priversti panaudoti 64 kartus.

Stambiausiu kontrabandinių rūkalų paskirstymo centru ir toliau išlieka Tauragės apskritis. Iš čia rūkalai pasiekia Vilniaus, Klaipėdos, Šiaulių bei Alytaus apskritis. 2006 m. prie sienos su Baltarusija VSAT pareigūnai iš viso sulaikė 283 tūkstančius kontrabandinių pakelių cigarečių. Šiame ruože neteisėtai gabenami rūkalai dažniausiai platinami tik aplinkiniuose kaimuose ir paprastai skirti patenkinti vietinį pasienio vietovių poreikį.

VSAT prognozuoja, kad papildomas motyvas neteisėta veikla užsiimantiems asmenims gabenti kontrabandinius rūkalus gali atsirasti šių metų kovo pradžioje, kuomet Lietuva, vykdydama ES duotus įsipareigojimus, padidins tabako gaminių akcizo mokestį.

Manoma, kad minėtas kainų augimas ypač atsilieps pigiausių cigarečių vartotojams. Pavyzdžiui, 2,20 Lt kainavusios cigaretės pabrangs maždaug 60 centų. Spėjama, kad ženklus žemiausios klasės cigarečių kainos augimas turės įtakos vartotojų pasirinkimui ir pigiausių rūkalų paklausa gali dar labiau padidėti, tuo pačiu pakeldama kontrabandininkų gaunamą pelną ir skatindama juos intensyvinti neteisėtą veiklą.