Panevėžiečiai dar nepamiršo „tulpinių“ siautėjimų. Vis dėlto teismui pritrūko įrodymų, kad net jie, žiauriais nusikaltimais visoje šalyje išgarsėjusieji, būtų pripažinti veikę kaip nusikalstamas susivienijimas.

Gaujos neegzistuoja

Mūsų mieste žmonės nusikaltimus darančias asmenų grupes pavadina gatvės, mikrorajono ar nusikaltėlių pasaulio pripažinto asmens vardu. Panevėžiečiams nereikia papildomai aiškinti, kas yra „vyšniukai“, „žemaitukai“, „centras“, „šmikiniai“. Skirtingai nei miestiečiai, policijos pareigūnai nusikalstama veika užsiimančių grupių neįvardija, motyvuodami Baudžiamuoju kodeksu. VPK viršininko pavaduotojas V.Gailius, PB komentuodamas kriminogeninę situaciją mieste, pažymėjo, kad pernai nebuvo iškelta nė viena byla už dalyvavimą nusikalstamame susivienijime.

„Mieste nėra organizuotų nusikalstamų susivienijimų, yra tik bendrininkų grupės,- teigia pavaduotojas. - Dažniausiai į grupes buriasi asmenys, buvę bendraklasiai ar kartu paauglystėje lankę sporto klubus. Norint asmenų grupę įvardyti nusikalstamu susivienijimu, turi būti užfiksuotas ir teismo įrodytas ne vienas sunkus nusikaltimas“.

Nusikaltimai - pragyvenimo šaltinis

Anot V.Gailiaus, profesionalia nusikalstama veika užsiimantiems asmenims nusikaltimai yra jų pagrindinis pragyvenimo šaltinis. Praėjusiais metais fiksuota keletas itin brangių automobilių vagysčių. Pareigūnai ištyrė ne vieną bylą, kai buvo bandoma pasipelnyti iš draudimo bendrovių, imituojant automobilio vagystę. Pagal operatyvinius duomenis, nemažėja nusikaltimų dėl narkotinių medžiagų laikymo, platinimo. Kasmet fiksuojama vis daugiau plėšimų, kurie įvykdomi jaunų asmenų.

Gaujų rokiruotės - jau praeityje?

Pernai mieste padaugėjo nužudymų, ir visi jie buitiniai. Šaudymų ar kitokių susidorojimų, kaip kituose šalies miestuose, pas mus kol kas nėra, tačiau budrumo dėl to negalima prarasti.

„Kol neištirtos baudžiamosios bylos apie turto sunaikinimą ar asmens nužudymą, kol to neįrodė teismas,- sakė V.Gailius,- negalime teigti, kad vyksta grupuočių aiškinimasis. Pažeidimai viešosiose vietose - tai reklaminiai nusikaltimai, siekiant parodyti savo nebaudžiamumą. Tačiau tokie asmenys labai klysta. Mes juos greitai nustatome peržiūrėję pasilinksminimo įstaigų kamerų filmuotą medžiagą. Paprastai „reklaminiai“ nusikaltėliai visuomet sulaikomi ir 48 valandas praleidžia areštinės kameroje“.

Mieste nusikaltimų mažėja. Tačiau, pasak pareigūno, plečiasi panevėžiečių nusikalstamų veikų darymo mastai. Daug sunkių nusikaltimų užsienyje padaro pavieniai asmenys ir grupelės. Mūsų pareigūnai aktyviai bendradarbiauja su kolegomis iš užsienio, keičiasi informacija.