Vilnietė S. P. savo pareiškime Vilniaus apygardos teismui rašo, kad 2004-ųjų gruodžio 1-ąją psichinę negalią turintis 73 metų Romualdas Latkauskas viename Žirmūnų gatvėje esančių daugiabučių šaltakraujiškai nušovė vienturtę jos dukrą bei pažįstamą Henriką Volodkevičių. Pas jį mergaitė buvo užėjusi į svečius.

Šizofrenija sergantis vyriškis iš revolverio paleido kelis šūvius, nuo jų vyriškis ir nepilnametė mirė.

Vilniaus apygardos teismas, išnagrinėjęs R.Latkausko baudžiamąją bylą, nustatė, kad du žmones nužudęs pensininkas padarė baudžiamojo įstatymo uždraustas veikas ir pritaikė jam priverstinį gydymą griežto stebėjimo sąlygomis psichiatrijos ligoninėje. Vyriškis yra gydomas Rokiškio psichiatrijos ligoninėje.

R.Latkauskas iki 2001-ųjų buvo gydomas Antakalnio poliklinikoje, vėliau jis persirašė į kitą medicinos įstaigą. Dukros netekusi motina teismui teigė, kad Antakalnio poliklinika turėtų būti patraukta viena iš atsakovių byloje. Kadangi medicinos įstaigos steigėja yra Vilniaus miesto savivaldybė, ieškinys pareikštas ir jai.

500 tūkst. litų neturtinės ir 4 tūkst. Lt turtinės (už laidojimo išlaidas) pareiškusi S. P. teigia, kad SAM neužtikrino jos dukros saugumo - nesukūrė teisės aktų, užtikrinančių, jog sunkia psichikos negalia sergantys žmonės būtų izoliuoti nuo visuomenės. Sovietiniais laikais šizofrenija sergantys žmonės buvo priverstinai gydomi.

R.Latkausko artimieji, kuriems buvo patikėta prižiūrėti sergantį vyriškį, atsakovais civilinėje byloje nėra patraukti.