Kaltinimą palaikęs Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos departamento prokuroras Aleksandras Kazakovas mėgino teismui įrodyti, kad Š.Juodžbalis kėsinosi į kito savo pilietinę pareigą atlikusio asmens gyvybę, siekdamas nuslėpti vagystę.

Kaip jau rašyta, ši 1989-ųjų vasarą nutraukta byla pakelta iš archyvų, ėmus sieti Š.Juodžbalį su dviem 2000-ųjų vasarą Kaune bei Šiauliuose įvykdytais labai sunkiais nusikaltimais (“Ramaškės” gaujos lyderio Ramūno Kuzmino nušovimą vidury baltos dienos restorano “Metropolis” kieme mažametės dukters akivaizdoje bei panašiu Šiaulių vaistininkės nužudymu apiplėšiant jos butą), priskiriamais Šiaulių nusikalstamai grupuotei.

Prokuroras, prašęs Š.Juodžbaliui skirti 14-os metų laisvės atėmimo bausmę, buvo linkęs akcentuoti, jeigu ši byla, prie kurios teko grįžti po tiek metų, tada būtų ištirta tinkamai, teisiamojo gyvenimas galėjo pasisukti kita linkme. Galbūt šiandien būtų gyvi ir minėti asmenys, dėl kurių nužudymo dabar jam pareikšti įtarimai.

Kauno apygardos teismo teisėjų kolegija prokuroro prašymą nurėžė perpus: Š.Juodžbalis išteisintas ir dėl vagystės, ir dėl pasikėsinimo į kito asmens gyvybę, siekiant nuslėpti kitą nusikaltimą.

“Kaltinimas vagyste buvo pagrįstas tik įvykio vietos apžiūros metu sodo namelyje rastais išmėtytais daiktais, tačiau kokiu tikslu jie buvo išmėtyti, kada ir kas tai padarė, nenustatyta. Be to, kaltinamasis bei liudytojai teigia ėję į šį namelį žiūrėti televizoriaus, ir ši jų versija niekuo nepaneigta”, - konstatuojama nuosprendyje.

Skiriant Š.Juodžbaliui bausmę už pasikėsinimą atimti gyvybę savo pilietinę pareigą vykdžiusiam asmeniui (šauta į namelio kaimyną, atbėgusį išgirdus dūžtantį durų stiklą pažiūrėti, kas vyksta), atsižvelgta į šios nusikalstamos veikos pavojingumo laipsnį bei neigiamą teisiamojo charakteristiką. Šį nusikaltimą jis padarė bausmės atidėjimo už vagystę įsibraunant į gyvenamąją patalpą laikotarpiu (nepraėjus nė metams po nuosprendžio, tapusio jo pirmuoju teistumu).

Be to, per tuos beveik 18 metų dar ne kartą teistas Lietuvoje bei užsienyje (Lietuvoje - 3 kartus: už netikrų pinigų gamybą, laikymą bei realizavimą, už neteisėtą disponavimą narkotinių ar psichotropinių medžiagų pirmtakais bei neteisėtą disponavimą šaudmenimis, Prancūzijoje - 2 kartus: bandymą paleisti apyvarton netikrus 50-ies JAV dolerių banknotus bei užsieniečių įstatymo pažeidimą, už ką 2003-iųjų rugsėjį buvo iš šios šalies deportuotas).

Anot nuosprendį paskelbusios teisėjų kolegijos, tai rodo, kad jau 7 kartą teisiamas Š.Juodžbalis nepadarė jokių išvadų, bei jo pavojingumą visuomenei, dėl to ir skirtina laisvės atėmimo bausmė. Nustatant bausmės dydį, atsižvelgta į tai, kad nusikaltimas įvykdytas seniai, nebuvo baigtas, todėl nesukėlė sunkių pasekmių.

Teisiamojo atsakomybę lengvinančių aplinkybių nerasta, o sunkinančia pripažinta, tai, kad nusikalto, būdamas neblaivus. Atsižvelgiant į minėtas aplinkybes, Š.Juodžbaliui skirta bausmė, mažesnė už įstatymų numatytą bausmės už tokį nusikaltimą vidurkį, o jis - 12,5 metų.

Bet kokiu atveju, tai pati didžiausia lig šiol šiam kauniečiui skirta laisvės atėmimo bausmė. Kad nuosprendį skųs, neslėpė nei Š.Juodžbalis, nei jį gynęs Telšių advokatas Petras Mikučionis. Generalinė prokuratūra viliasi perduoti teismui baudžiamąsias bylas, kuriose Š.Juodžbaliui pateikti kaltinimai 2 tyčiniais nužudymais, iki vasaros.