Už sprogmenis - 150 Lt

Miesto centre esančiose parduotuvėse nuo gruodžio 20 dienos galima įsigyti sprogmenų, kurių kainos - nuo 50 centų iki 400 litų.

Beveik visi parduodami pirotechnikos gaminiai importuojami iš Kinijos.

Pardavėjai teigė, kad vokiečių gamybos prekių neveža, nes už jas tektų mokėti dvigubai brangiau.

Į vieną ginklų parduotuvę, kurioje prekiaujama pirotechnika, atėjęs klaipėdietis su dukra paliko beveik 150 litų.

Čia pat prie vitrinų nuolat sukiojasi ir nė dešimties metų neturintys vaikai, kurie, laikydami saujoje smulkius pinigus, tikisi nusipirkti fejerverkų.

„Vaikai, nelaukite ir neprašykite, nieko neparduosime“, - kategoriškai nukirto pardavėjas.

Pirotechnikos gaminius įstatymas draudžia parduoti jaunesniems kaip 18 metų.

Prekyba iš pogrindžio

Policijos pareigūnai užvakar sulaikė individualios įmonės, prekiavusios pirotechnikos gaminiais, savininką.

Sėkmingo reido metu aptikta 15 tūkst. net 140 pavadinimų prekių, kurioms parduoti įmonė neturėjo leidimo.

„Už neteisėtą komercinę veiklą bendrovės savininkui gresia bauda nuo 1 tūkstančio iki 3 tūkstančių litų. Ši bendrovė mums jau buvo žinoma ir anksčiau“, - „Klaipėdai“ sakė Vyriausiojo policijos komisariato Prevencijos skyriaus Bendrosios prevencijos poskyrio viršininkas Andrius Leliūga.

Šiemet teisėsaugos pareigūnams dar nepavyko rasti nelegalių prekeivių turgavietėse ir kioskuose. Nors skambučių iš gyventojų sulaukia kasdien.

Žmonės skundžiasi savadarbių petardų, kurias sprogdina paaugliai, keliamu triukšmu.

Įmetė į balkoną

Per Kalėdas ugniagesiai gavo pranešimą, kad daugiabučio namo balkone sprogo petarda.

Laimei, sprogmuo žmonių nesužeidė ir būstui didelės žalos nepadarė, nes bute buvę šeimininkai nedidelį gaisrą užgesino.

Panašių įvykių kaltininkai - paaugliai, mėtantys sprogmenis kur papuola. Su jais uostamiesčio Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos (PGT) pareigūnai kol kas kovoja bergždžiai.

„Prekiauti petardomis mūsų šalyje draudžia įstatymas. Iš kur nepilnamečiai jų gauna, neaišku. Petardos sprogstamoji jėga prilygsta kovinės rankinės granatos jėgai. Užlipus ant jos galima ir į orą pakilti“, - aiškino Klaipėdos PGT valstybinės priešgaisrinės priežiūros inspekcijos viršininkas Gintautas Stankevičius.

Jo nuomone, nepilnamečiai nesunkiai patys pasigamina sprogmenis, instrukcijas radę internete.

Petardas duoda vaikams

Skaudžiai nukentėjusių nuo pirotechnikos per Kalėdas medikams gelbėti neteko.

„Nors iškvietimų buvo kur kas daugiau nei įprasta, galbūt žmones sulaikė tai, jog Kalėdos - religinė šventė. Tačiau artėja Naujieji metai, tad traumų vargiai pavyks išvengti“, - sakė Greitosios medicinos pagalbos stoties vyriausiasis gydytojas Rimvydas Juodviršis.

„Klaipėdos“ kalbinti pareigūnai pripažino, kad sąmoningumo, naudojant pirotechnikos priemones, stinga ir suaugusiesiems.

Jie ne visada tinkamai prižiūri savo atžalas, o neretai ir patys atiduoda sprogmenį vaikui į rankas, taip nusižengdami įstatymui.

G.Stankevičius teigė žinąs atvejų, kai žmonės nuperka pirotechnikos gaminių ir už tam tikrą atlygį „dovanoja“ paaugliams.

„Dar ilgai eisime tuo keliu, kol žmonės suvoks, jog įstatymai ir kuriami tam, kad jų būtų laikomasi“, - atsiduso Viešosios policijos Prevencijos skyriaus viršininkas Kazimieras Sinkevičius.