Generalinė prokuratūra G.Skobą siūlė nuteisti 11 metų nelaisvės. Tačiau gaujai priklausę „daktarų“ veteranai atsakomybės neišvengė.

Prokurorų surinkti duomenys leidžia teigti, kad Kauno „daktarų“ grupuotei priskiriami Arikas Pastuškovas, G.Skobas, Ramūnas Kuzminas, pravarde Ramaškė, ir Vidmantas Urnikas, pravarde Vidma, 1991 metų pavasarį organizavo ginkluotą banditų gaują. Į jos veiklą buvo įtraukti devyni Kauno nusikalstamame pasaulyje gerai žinomi asmenys. Vilniaus apygardos teismui nepavyko įrodyti, kad G.Skobas dalyvavo banditų gaujos veikloje.

Gaujai priskiriama apie 10 žiaurių nužudymų, kuriuos prieš kelerius metus atskleidė Policijos departamentas. Nusikaltėliai buvo teisiami dėl banditizmo, tyčinių nužudymų ir pasikėsinimų nužudyti sunkinančiomis aplinkybėmis, šaudmenų ir sprogmenų laikymo.

Bylą išnagrinėjęs Vilniaus apygardos teismas ketvirtadienį kitiems gaujos nariams skyrė griežtas bausmes. Vienas „daktarų“ veteranas A.Pastuškovas nuteistas 11 metų ir 6 mėnesiams, Artūras Balnanosis -12, Rolandas Grigonis – 8, Dinaras Užkuraitis – 8 metams, Algirdas Terleckas – 250 MGL bauda. Nusikaltimus padėjusio atskleisti Jono Bielskio byla išskirta, nes teisėsaugai padėjęs kaunietis nuo pareigūnų buvo pasprukęs į Rusiją. Jo bylą teismas ketina nagrinėti atskirai.

Ne visi dėl įtakos sferų nusikalstamame pasaulyje kovoję banditai sulaukė teismo – kerštaudami už išdavystę ar smulkmenišką poelgį, kai kurie gaujų nariai buvo nužudyti.

Manoma, kad gauja žiauriai sumušė ir iš verslininko Almanto Dumrio pavogė brangų automobilį. Gaujos nariams taip pat pareikšti įtarimai dėl gaujai priklausiusio Dariaus Steponavičiaus, pravarde Dariukas, nužudymo 1992 m. rugpjūčio 30-osios naktį. Prokurorai išsiaiškino, kad tą naktį buvo suplanuota nužudyti ir V.Urniką, kuris su D.Steponavičiumi atsiskyrė nuo A.Pastuškovo gaujos ir ketino veikti atskirai. Tarp nusikaltėlių egzistuoja nerašyta taisyklė, kad pasitraukę bendrai negali įkurti savo gaujos ir su ja konkuruoti. Būtent dėl šios priežasties buvo nužudytas D.Steponavičius, į savo gaują kvietęs ir kitus žemesnio rango nusikaltėlius.

Vilniaus apygardos teismas konstatavo, kad Lietuvos jaunųjų verslininkų asociacijos prezidentas G.Skobas žudiką V.Užkuraitį automobiliu atvežė į nusikaltimo vietą ir jam davė pistoletą bei granatą. Tačiau G.Skobo vaidmuo buvo tik antraeilis – jam byla dėl senaties nutraukta. Po nusikaltimo praėjo daugiau kaip 14 metų, o senatis galioja tik 10 metų. Teismas ketvirtadienį konstatavo, kad G.Skobas charakterizuojamas išskirtinai teigiamai, per pastaruosius metus nepadarė jokių nusikaltimų. Kai nuosprendis įsiteisės, G.Skobui turėtų būti grąžintas 100 tūkst. litų užstatas.

Teigiama, kad G.Skobas verslą pradėjo su Arvydu Stašaičiu ir 1994 metais Vokietijoje nušautu bendrovės „P&P Ost-West Handels GmbH“ prezidentu Gintaru Pluščiausku. Be to, G.Skobas buvo įkūręs „Lietūkio“ banką, kuris žlugo, tačiau jo kaltės nebuvo rasta. Vienas turtingiausių Kauno žmonių bendravo su nušautu R.Kuzminu.

Prieš šešerius metus A.Pastuškovas ir jo draugas J.Bielskis užsakė sportininko R.Kuzmino, Kauno verslininkams siūliusio vienytis prieš reketininkus, nužudymą. „Ramaškė“ dalyvavo ne viename gaujos nusikaltime. Po jo nužudymo Kauno banditai pavogė R.Kuzminui ir jo žmonai priklausantį turtą už daugiau kaip 100 tūkst. Lt.

A.Pastuškovas, pravarde Storas, taip pat nuteistas dėl didelio kiekio šaudmenų ir sprogmenų laikymo. Per kratas pareigūnai rado šautuvų, apie 1000 šovinių, kelias granatas bei daugiau kaip 5 kg sprogstamųjų medžiagų.

Kai kurie nusikalstamo pasaulio atstovai sutiko papasakoti apie daugiau kaip prieš dešimtmetį pakaunėje įvykdytus nusikaltimus, tačiau mainais pareikalavo apsaugos. Pareigūnai jiems pažadėjo tik užtarti teisme, kai bus nagrinėjama baudžiamoji byla. Tris teisiamuosius ketvirtadienį į teismą atvedė ginkluoti ir kaukėti „Aro“ pareigūnai. Teisiamieji taip pat savo veidus slėpė po kaukėmis, jas nusiėmė tik klausydamiesi nuosprendžio.

Tiriant daugiau kaip 10 metų senumo įvykius, pareigūnai buvo sulaikę nemažai Kauno nusikaltėlių. Apie tai, kad rengiamasi suimti J.Bielskį ir A.Pastuškovą, nežinojo net kai kurie Kauno ONTT vadovai. Su vienu jų J.Bielskis yra gerai pažįstamas be to, jis dažnai girdavosi, kad bet kada gali užeiti pas tuometinį Vidaus reikalų ministerijos sekretorių Joną Liaudanską bei Kauno apygardos prokuratūros vadovus.

Žaliakalnyje gyvenantis A.Pastuškovas pagarsėjo prieš 11 metų, kai organizavo skandalingąją „Žemuogių pievelę“ – už tūkstantį dolerių, įteiktų Panevėžio konvojui, gavo galimybę gamtoje pabendrauti su kitu nusikaltėliu.

Generalinė prokuratūra dar nekomentuoja, ar juos tenkina teismo paskelbtas nuosprendis. Jį prokurorai galės apskųsti Apeliaciniam teismui.