„Aro“ vadovas sakė, kad antiteroristinių operacijų rinktinės pareigūnai jau nukenksmino antrąjį sprogmenį. „Jis buvo lygiai toks pats kaip ir rastas antradienį“, - sakė Viktoras Grabauskas.

Sulaikytas vienas įtariamasis

Trečiadienį po Vyriausybės pasitarimo premjeras Gediminas Kirkilas žurnalistams sakė, kad yra sulaikytas vienas asmuo, kuris, kaip įtariama, susijęs su elektros stulpų užminavimu pasienyje su Latvija. Tačiau daugiau informacijos premjeras nepateikė.

"Sulaikytas vienas asmuo, tačiau ar jis taps įtariamuoju, dar neaišku", - BNS sakė Lietuvos policijos generalinis komisaras Vytautas Grigaravičius.

G. Kirkilas po trečiadienio pavakarę vykusio susitikimo su VSD vadovu Arvydu Pociumi žurnalistams sakė, kad aptikta ir trečia vieta, kurioje buvo ketinama įtaisyti sprogmenis. Elektros stulpe tam buvo išgręžtos skylės.

Vidaus reikalų ministras Raimondas Šukys sakė, kad šiuo metu tikrinami visi aukštos įtampos stulpai Lietuvos pasienyje su kaimyninėmis šalimis. Jo teigimu, Latvijos kolegos informuoti apie radinius pasienyje ir jiems pasiūlyta taip pat atlikti patikrinimus.

„Neatmetu galimybės, kad gali būti panašių atvejų, tačiau darbas vyksta", – sakė jis.

Ministro teigimu, jei sprogmenys būtų susprogę, Biržų miestas būtų likęs be elektros tiekimo.

Pasak Valstybės saugumo departamento (VSD) atstovo Vytauto Makausko, bendroje tyrimo grupėje esantys VSD pareigūnai neatmeta galimybės, kad elektros stulpų užminavimas gali būti susijęs su įvykiais Latvijoje – šiuo metu Rygoje vyksta NATO viršūnių susitikimas. Be to, tiriama versija, ar įvykiai negali būti susiję su besitęsiančiomis krovininių automobilių eilėmis pasienyje.

„Galima įžvelgti provokacinės diversijos požymių“, - DELFI sakė V.Makauskas.

Vidaus reikalų ministras Raimondas Šukys DELFI sakė, kad kol kas susilaikąs nuo politinių komentarų.

Pasak ministro, galingi sprogmenys buvo pritvirtinti prie vidutinės įtampos stulpų. Jie iš Lietuvos vedė Latvijos link. „Sprogmenys buvo laiku išminuoti, laimei, viskas baigėsi gerai", - sakė R.Šukys.

Biržų rajono apylinkės vyriausiasis prokuroras Arvydas Bartkevičius teigė, kad pasvirusį stulpą antradienį apie 15.20 val. pastebėjo kaimo keliu važiuojantys elektrikai. Nuvykę į vieno ūkininko lauką, maždaug už 300 metrų nuo kelio, jie pastebėjo, kad elektros linijoje Biržai-Parovėja, stulpe, yra pragręžta apie 12-13 skylių. Be to, buvo atkabinti oro linijos atramą laikantys trosai.

Be to, prie atramos pagrindo rasti prijungti laidai, o tai kėlė įtarimą, kad stulpo atramoje gali būti sprogstamasis įtaisas.

Policijos departamentas praneša, kad sprogmenis likvidavo antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras" pareigūnai, avarinės tarnybos, Biržų ugniagesiai ir medikai. Išminavimo darbai baigti vėlai vakare.

Pasak A.Bartkevičiaus, įvykio vietoje speciali darbo grupė dirba lig šiol. „Įtartinų žmonių niekas kaime nepastebėjo", - Biržų rajono vyriausiasis prokuroras teigė, kad elektros stulpas stovėjo želmenų lauke.

Policija pažymi, kad elektra nebuvo tiekiama į strateginius objektus. Dėl įvykio elektros tiekimas nebuvo nutrauktas. Jeigu sprogimas būtų nugriaudėjęs, manoma, be elektros būtų likę kelių kaimų gyventojai.

„Negaliu pasakyti, koks tiksliai kiekis buvo rasta sprogmenų, - DELFI sakė A.Bartkevičius. – Jie buvo grūdų formos, priminė cukrų. Kiekis dar bus tiriamas, taip pat bus aiškinamasi, kokie sprogmenys buvo elektros stulpe – ar parakas, ar trotilas".

Kvietkelių kaimas yra vos už 5-6 km nuo Biržų, už keliolikos kilometrų – Germaniškio pasienio postas, jungiantis Lietuvą ir Latviją.

Dėl incidento pasienyje pradėtas ikiteisminis tyrimas. Jį tiriančią grupę sudaro ne tik prokuratūros, policijos, bet ir Valstybės saugumo departamento pareigūnai.

„Aras“ nukenksmino ir antrąjį sprogmenį

Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ vadas Viktoras Grabauskas DELFI sakė, kad į antrąją vietą išvykę pareigūnai nukenksmino sprogmenį.

Trečiadienį aptiktas stulpas elektros energiją tiekia kita linija, todėl incidento metu būtų nukentėję kiti gyventojai.

Įvykio vietoje dirba specialiųjų tarnybų pareigūnai, į aptvertą teritoriją neprileidžiami pašaliniai žmonės. Policijos pareigūnai su bendrovės Rytų skirstomieji tinklai darbuotojais apžiūri ir kitus Biržų rajone esančius elektros stulpus – baiminasi, kad gali būti užminuota daugiau aukštos įtampos elektros stulpų.

V.Grabausko teigimu, prie elektros stulpo pritvirtinti sprogmenys galėjo būti valdomi elektriniu būdu – sprogimas nugriaudėtų tik žmogaus pagalba paspaudus reikalingą mygtuką.

Įvykio tyrimą trečiadienį iš Biržų prokurorų perėmė Panevėžio apygardos prokuratūra.