Sėklos – maišuose su antspaudais

Obelių žemės ūkio bendrovės šešių hektarų lauke, kuris galėjo būti išnuomotas kitam asmeniui, užaugintas kanapes kulti pradėta praėjusią savaitę. Bendrovės kombainas kanapių lauke Mataučiznos kaime (Obelių sen.) darbavosi ir užvakar. Tačiau nuimti viso derliaus nepavyko, nes sutrukdė pareigūnai.

Grįžtantį iš kanapių lauko bendrovės kombainą pareigūnai sustabdė Audronių kaime. Kombaino galiniame bunkeryje jie rado 13 užrištų ir antspauduotų maišų su kanapių sėklomis.

Apžiūrėdami bendrovės sandėlius, pareigūnai viename jų aptiko dar penkis užrištus ir antspauduotus maišus su kanapių sėklomis.

Kombainą vairavęs bendrovės darbuotojas pareigūnų apklaustas, o bendrovės vadovas R.O. uždarytas į areštinę. Dėl įvykio pradėtas ikiteisminis tyrimas. Rokiškio policijos komisariato viršininkas Stasys Meliūnas teigė, kad komisariatas turėjo operatyvinių duomenų apie auginamas kanapes ir kruopščiai rengėsi įtariamųjų sulaikymui su įkalčiais. “Pagal ekspertizei pateiktų sėklų pavyzdžių tyrimo preliminarius rezultatus stiprėja versija, jog čia buvo auginamos narkotinių medžiagų turinčios kanapės. Tačiau galutinių atsakymų kol kas nėra”, - teigė S.Meliūnas.

Jis sakė, jog sulaikytas Obelių bendrovės direktorius biržietis R.O. yra siejamas su nusikalstama “pelėsių” grupuote. Ši grupuotė keliuose šalies rajonuose, taip pat ir Rokiškio, supirkinėjo žemės ūkio bendroves ir apgaule bandė pasinaudoti Europos Sąjungos parama.

Kol kas nepatvirtinta, ar bendrovė pati augino kanapes, ar buvo išnuomojusi lauką kitiems asmenims. Minėtas plotas nėra įtrauktas į bendrovės pateiktą pasėlių deklaraciją. Draudžiamų augalų lauką dabar saugo ginkluoti policijos pareigūnai, kol bus nuspręsta, kaip sėklas subrandinusias kanapes sunaikinti. Jei pasitvirtins, jog čia augintos narkotinės kanapės, teks iš lauko surinkti ir kanapių šiaudus, kurie taip pat turi narkotinių medžiagų. Kol vyksta tyrimas, policija detalių nekomentuoja.

Išmatavo tiksliai

Vakar į kanapių lauką buvo iškviestas Rokiškio rajono savivaldybės Žemės ūkio skyriaus vyriausiasis specialistas Antanas Bučas. Dalyvaujant bendrovės agronomui Algirdui Lapinskui, jis specialiu prietaisu išmatavo bendrą kanapių plotą ir jau nukultą jo dalį. 6 hektarų ir trijų arų lauke nuimta 2,37 ha kanapių. Dalyje nukulto ploto ražienos paliktos labai aukštos, nupjautos tik kanapių viršūnės, subrandinusios sėklas. Nukultų kanapių pluoštas paliktas lauke.

Obelių bendrovės agronomas sakė žinojęs, kad čia auga kanapės. Kadangi bendrovės vadovas lauką buvo išnuomojęs kitam asmeniui, esą jis į šį reikalą nesikišo. Agronomas negalėjo pasakyti, ar buvo sudaryta raštiška nuomos sutartis, ar tik žodinis susitarimas. “Gal du kartus buvau sutikęs tą žmogų, kuris nuomojosi šį plotą. Girdėjau, kad jis gyvena didmiestyje. Mane jis patikino, kad čia auga ne narkotinės kanapės, o pluoštui”, - dėstė A.Lapinskas.

Agronomas patvirtino, jog žemę, kurioje aptikta draudžiamų kanapių, ruošė, apsėjo ir pradėjo kulti derlių bendrovės technika. Anot A.Lapinsko, matyt, kanapių šeimininkas pirko tokią paslaugą iš bendrovės. Jis pridūrė, kad kanapės buvo pasėtos gana vėlai, todėl ir kulti neskubėta.

Kelia diskusijas dėl kanapių legalizavimo

Vyriausybėje ir Seime jau įsisiūbuoja karštos diskusijos dėl pluoštui auginamų kanapių legalizavimo, nes ES šį augalą leidžiama auginti. Oponentai vienu balsu šaukia, jog legalizavus pluoštines kanapes nusikalstamo pasaulio atstovai lengvai ras būdų auginti didelius plotus narkotinių medžiagų turinčių kanapių, iš kurių nesunkiai pagaminami stiprūs kvaišalai. Mat šių augalų abi rūšys išvaizda nesiskiria. Tik ekspertizė nustato, ar augalų sėklose nėra mirtį nešančių narkotinių medžiagų.

Kiek daugiau nei prieš mėnesį įkurtos Baltijos šalių kanapių augintojų asociacijos vadovu tapo rokiškėnas šou verslo žvaigždė Ramūnas Rudokas. Jis įsitikinęs, kad šalies žemdirbiai ignoruojami prieš kitų ES valstybių žemdirbius, turinčius teisę auginti kanapes ir jas pelningai parduoti kaip kuro žaliavą ir kitoms reikmėms.