44 metų R.Daktarienę ir 22 metų Ž.Levanienę Vilniaus miesto 2-asis apylinkės teismas buvo pripažinęs kaltomis dėl Kriminalinės policijos biuro pareigūnų įžeidimo. Teismo nuosprendyje teigiama, kad kai teisme buvo sprendžiamas H.Daktaro kardomosios priemonės paskyrimo klausimas, moterys iškeikė ir apspjaudė Kriminalinės policijos biuro pareigūnus. Daktaro moterys neigė spjaudžiusios ant policininkų. Už viešosios tvarkos pažeidimą ir policininkų įžeidimą teismas joms skyrė baudas - po 32 MGL (4 tūkst. Lt).

Nukentėjusiais byloje yra pripažinti trys policijos pareigūnai. Teismui jie skundėsi esą įžeisti dėl pasakytų žodžių, buvo paminta jų garbė ir orumas. Posėdžių metu buvo pagarsinta, kad jos sakė žodžius „ubagai, valkatos, šunys, pakalikai, pederastai“. Moterys teigė, kad šie žodžiai buvo skirti ne policininkams, o visai policininkų sistemai.

Ketvirtadienį į Vilniaus apygardos teismą atvyko tik R.Daktarienė – jos dukra šiuo metu išvykusi, jai atstovavo ne vienoje byloje Daktarus ginantis advokatas Kristupas Ašmys. Jis teisėjų prašė apklausti H.Daktarą bei vieną konvojavimo tarnybos pareigūną. Jie neva turėjo patvirtinti, kaip pareigūnai elgėsi su H.Daktaru jį sulaikydami ir vesdami į teismą. Pats Henytė net advokatui buvo davęs parodymus, tačiau teismas jų prie bylos neprijungė kaip neturinčius teisinio pagrindo.

Nors byloje nėra nagrinėjama, ar pagarbiai pareigūnai elgėsi su H.Daktaru, tačiau R.Daktarienės advokatas tikino, kad būtent nepagarbus pareigūnų elgesys ir kelias dienas tebesitęsęs spaudimas prieš Daktarų šeimą paveikė kaltinamąją.

Mat praėjusių metų lapkričio 7-ąją buvo sulaikytas H.Daktaras, tą pačią dieną jo namuose buvo atliekama krata.

„Į namus įsiveržė ginkluoti „Aro“ pareigūnai, jie į mane atkišo keturis automatus, - ketvirtadienį teisme kalbėjo R.Daktarienė. – Pamaniau, kad tai užpuolimas. Visą dieną namuose buvo atliekama krata, tik vakare sužinojau, kad mano vyras sulaikytas. Tą patį vakarą kratą atliekantys pareigūnai mane nuvedė į rūsį ir apkaltino, kad vagiame dujas ir elektrą. Tačiau tuo viskas nesibaigė – kitą dieną visi laikraščiai rašė apie vyro sulaikymą, patikėkite, negalėjau net užmigti. Dar kitą dieną važiavome į teismą, kur buvo sprendžiamas kardomosios priemonės paskyrimo klausimas. Prieš tai nusipirkau laikraštį – ten parašyta, kad R.Daktarienė slapstosi, ji bus suimta“.

R.Daktarienė teigė, kad ji sunkiai išgyveno įvykius, todėl mano, kad buvo paveikta afekto būsenos. Vėliau, neatlaikiusi įtampos, ji kreipėsi į psichiatrus, vartojo antidepresantus. „Žinojau, kad jeigu nenueisiu pas gydytojus, širdis neatlaikys, nes net negalėjau naktimis miegoti“, - teismo salėje R.Daktarienė prisimindama prieš metus nutikusius įvykius apsiverkė.

Teisėjų kolegija, skirdama R.Daktarienei ambulatorinę psichologinę-psichiatrinę ekspertizę po savaitės vykstančiame posėdyje dar turės nuspręsti, kokius klausimus reikės pateikti ekspertams.