Lietuvos kriminalinės policijos biuro duomenimis, šiuo metu populiariausios medžiagos Lietuvoje yra sintetiniai narkotikai (amfetaminas ir metamfetaminas) bei kanapės.

Viena iš pagrindinių sintetinių narkotikų populiarumo Lietuvoje priežasčių - nedidelė kaina.

Tam didelės įtakos turi tai, kad šios medžiagos gaminamos pačioje Lietuvoje, nelegaliose laboratorijose. Jų gamybą Lietuvoje skatina didelė paklausa Skandinavijos šalyse, nedidelės gamybos ir gabenimo išlaidos bei didelis gaunamas pelnas.

Beveik per 10 metų, nuo 1997-ųjų Lietuvoje išaiškinta ir sunaikinta iš viso 17 sintetinių narkotikų laboratorijų. Nemažai jų buvo atskleista Kauno apylinkėse.

Apie kovą su narkomafija trečiadienį buvo kalbėta Vidaus reikalų ministerijoje Vilniuje.

Ministerijos sekretorius Stanislovas Liutkevičius susitiko su Jungtinių Tautų Tarptautinės narkotikų kontrolės tarybos nariu profesoriumi Gilberto Gerra ir šios tarybos sekretoriato darbuotoja Gisela Wieser-Herbeck.

Pasak ministerijos pranešimo, Jungtinių Tautų Tarptautinės narkotikų kontrolės tarybos ekspertų vizito Lietuvoje tikslas - įvertinti Lietuvos pažangą įgyvendinant 1988 metų Jungtinių Tautų konvenciją dėl kovos su neteisėta narkotinių ir psichotropinių medžiagų apyvarta, Jungtinių Tautų 1961 metų bendrąją narkotinių medžiagų konvenciją ir Jungtinių Tautų 1971 metų psichotropinių medžiagų konvenciją.

Susitikime su ekspertais dalyvavo Lietuvos kriminalinės policijos biuro, Valstybės sienos apsaugos tarnybos, Muitinės kriminalinės tarnybos pareigūnai.

Ekspertus domino neteisėtos narkotikų, ypač sintetinių narkotikų, apyvartos situacija Lietuvoje, teisėsaugos institucijų veikla užkertant kelią neteisėtai narkotikų pasiūlai, tarpžinybinio bendradarbiavimo bei pareigūnų mokymo klausimai.

Lietuvos pareigūnų teigimu, iš aguonų pagamintų narkotikų, išskyrus heroiną, rinka sumažėjo ir jie išlieka paklausūs tik tarp tam tikros grupės vartotojų, labiausiai tarp sunkiai sergančiųjų priklausomybe nuo narkotikų.

Tuo tarpu 2003 metais sumažėjusi heroino paklausa ir pasiūla Lietuvoje dabar vėl didėja. Kokainas kol kas išlieka nepopuliarus dėl didelės kainos.

Pastaraisiais metais sparčiai intensyvėja Lietuvos teisėsaugos institucijų tarptautinis bendradarbiavimas.

Šiemet buvo atlikta ne viena sėkmingai pasibaigusi narkotikų prekeivių sulaikymo tarptautinė operacija: rugsėjo mėnesį, bendradarbiaujant su kolegomis iš Švedijos ir Norvegijos, sulaikyti 2 lietuviai bei 3 Norvegijos gyventojai ir konfiskuota 6 kilogramai amfetamino.

Spalio mėnesį Lietuvos pareigūnai, vykdydami bendrą operaciją su Latvijos ir Estijos pareigūnais, Estijoje sulaikė 2 Lietuvos piliečius, turėjusius 3 kilogramus amfetamino.