Čia palikęs savo prabangų BMW, jis patraukė namo, bet jų taip ir nepasiekė: vos išėjęs pro aikštelės vartus krito suvarpytas kulkų. Policija neigia, kad J.Požėlos žūtis – mieste atsinaujinusio gaujų karo pasekmė.

Suvarpytas kulkų

Policiją pranešimas apie Beržų gatvėje šalia „Meidos“ parduotuvės pasigirdusius šūvius pasiekė antradienį 21.40 val. – pavojaus mygtuką, sujungtą su policijos pultu, nuspaudė šūvius išgirdęs greta parduotuvės esančios saugomos automobilių stovėjimo aikštelės sargas.

Operatyviai į įvykio vietą atvykęs netoliese patruliavęs ekipažas rado kulkų suvarpytą, krauju paplūdusį 32-ejų metų J.Požėlą. Vyriškis buvo sušaudytas į galvą ir krūtinę.

Pirminiais duomenimis, panevėžietis apšaudytas iš dviejų ginklų. Liudytojai teigia girdėję apie 10 šūvių.

J.Požėla buvo nuolatinis automobilių saugojimo aikštelės klientas. Manoma, kad jo tykota, kai vyriškis, aikštelėje nakčiai palikęs automobilį BMW X5, išėjo pro vartus.
Įvykio vietos apžiūra truko daugiau nei dvi valandas. Pareigūnų teigimu, gauta svarbių duomenų, atliekant tyrimą bendradarbiaujama su kitų miestų policijos komisariatais. Iš aikštelės ekspertizei išvežtas J.Požėlos automobilis.

Nepatvirtintais duomenimis, įvykio metu apšaudytas ir aikštelės sargo namelis. Neaišku, ar užpuolikai taikėsi į darbuotoją, tokiu drastišku būdu siekdami atsikratyti nepageidaujamo liudytojo, ar į namelio langą pataikė atšokę šoviniai.

Priklausė „žemaitukams“

Visą parą veikiančioje „Meidos“ parduotuvėje kruvinąją naktį dirbusios pardavėjos teigė šūvių negirdėjusios, kaip moterys spėja, dėl patalpose ūžiančių šaldytuvų. Kaip teigia darbuotojos, dar prieš įvykį jos nusistebėjusios ramybe – tuo metu ne tik į parduotuvę nebuvo užsukusių klientų, bet ir stovėjimo aikštelė šalia jos buvusi tuščia.

„Lyg tyčia po tokio pokalbio į parduotuvę įlėkė persigandęs 25 metų jaunuolis ir sušuko: kvieskit greitąją, žmogus nušautas“, – prisiminė vakaro įvykius prekybininkės.

Panevėžio miesto vyriausiojo policijos komisariato viršininko Stanislovo Poliako teigimu, nužudytasis gerai žinomas kriminalinei policijai. Yra duomenų, kad jis galėjo priklausyti „žemaitukų“ nusikalstamo pasaulio susivienijimui. Nepatvirtintais duomenimis, nužudytasis buvo gaujos vadeiva. Jis nusikalstamam pasauliui geriau žinomas kaip Džonis.

J.Požėla 1995-aisiais teistas už vagystę, 2004 metais buvo baustas pinigine administracine bauda už bandymą pasipelnyti iš draudimo bendrovės už tariamą eismo įvykį. Nepatvirtintais duomenimis, vyriškiui buvo iškelta ir daugiau baudžiamųjų bylų, tačiau pritrūkus įrodymų jos nutrauktos. „Žemaitukui“ buvo taikytas ir Organizuoto nusikalstamumo užkardymo įstatymas.

Su Panevėžiu nesieja

Dėl J.Požėlos nužudymo Panevėžio miesto vyriausiajame policijos komisariate pradėtas ikiteisminis tyrimas. Pasak pareigūnų, tiriamos kelios versijos.

Nors įtariamieji vakar dar nebuvo nustatyti, tačiau, S.Poliako teigimu, įvykio vietoje atlikta apžiūra davė rezultatų ir šiuo metu turima informacija teikia vilties, kad nusikaltimą pavyks išaiškinti. VPK viršininkas atmeta galimybę, kad policijai žinomo asmens sušaudymas gali reikšti gaujų karo pradžią.

„Tikrai taip nesakyčiau. Nedrįstu tvirtinti, kad žmogžudystė susieta su Panevėžiu“, – pabrėžė S.Poliakas.

J.Požėla vadovavo Panevėžyje, Nevėžio gatvėje, registruotai uždarajai akcinei bendrovei „Tokelita“. Biržų centre veikė šiai įmonei priklausęs biliardo klubas, jis vasarą uždarytas.

Šiuo metu „Tokelitos“ veikla – mažmeninė prekyba tekstilės gaminiais: patalyne, rankšluosčiais, pagalvėmis. Butas, kuriame registruota įmonė, išnuomotas.

Motinai geras

Netekties priblokšti artimieji teigė nė neįsivaizduojantis, kas galėjo būti suinteresuotas susidoroti su J.Požėla. „Buvo viskas gerai – sūnus nebuvo girtuoklis, šeimą prižiūrėjo, kasdien mus aplankydavo. Ką mes galime žinoti, kodėl taip atsitiko? Motinos prakeiksmas žudikams atlygins“, – skausmo palaužta kalbėjo sušaudytojo motina.

Pasak moters, jos sūnus yra turėjęs reikalų su policija. Tačiau mama įsitikinusi, kad pareigūnai jį šmeiždavo. „Su policija dėl to buvau susipykusi, net į prokuratūrą kreipiausi“, – kalbėjo motina.

Paskutinį kartą šūviai Panevėžyje aidėjo mažiau nei prieš metus. Sausio pradžioje Ateities gatvėje prie pat savo namo laiptinės buvo sušaudytas 25-erių Tadas Ladavičius, dirbęs vienoje naftos produktų prekyba besiverčiančioje įmonėje. Grįžtančiam į namus jaunuoliui kulkos perskrodė pilvą ir kirkšnį. Sužeistojo gyvybės medikams išgelbėti nepavyko.

Garsėja žiaurumu

Ne tik Panevėžį, bet ir Lietuvą šiurpinusi „žemaitukų“ grupuotė susibūrė daugiau nei prieš penkiolika metų. Jos veiklos teritorija buvo miesto centrinė turgavietė – „žemaitukai“ rinkdavo duokles iš prekeivių.

Garsiajai grupuotei priklausė pagarsėjęs reketininkas Saulius Bironas, pravarde Siūlas, 1995 m. subūręs „siūlinių“ gaują ir jai vadovavęs.

Brutaliais veiksmais garsėjančių „žemaitukų“ nusikaltimų skalė ypač plati: prekyba narkotinėmis medžiagomis, turto prievartavimas, plėšimai, automobilių vagystės. Grupuotė veikė ne tik Lietuvoje – atsivėrus sienoms nusikaltėliai gabendavo moteris dirbti užsienio viešnamiuose.

Sekso vergės būdavo vežamos į konspiracinius butus Panevėžyje ir aplinkiniuose regionuose, čia jos būdavo „auklėjamos“ vartojant žiaurią psichinę ir fizinę prievartą.

Nors „žemaitukams“ buvo iškelta daugybė baudžiamųjų bylų, bet teisėsaugininkams pritrūkus įrodymų gaujos nariai išsisukdavo nuo atsakomybės.