Nuo Lietuvos teisėsaugininkų beveik dvejus metus slapstęsis A.Tokeris prieš kelias savaites pateko į Olandijos kriminalistų paspęstus spąstus. Turėdami informacijos apie šio kauniečio nusikalstamą veiklą, olandai jį sulaikė su įkalčiais – svetimu pasu bei 60 litrų uždraustos medžiagos BMK (benzilmetilketono), skirtos amfetamino gamybai.

Pas A.Tokerį rasto BMK vertė Europos juodojoje rinkoje siekia apie 48 tūkst. eurų (apie 165 tūkst. litų).

Įklampino jaunesnį brolį

A.Tokerį policija ėmė „medžioti“ 2004 metais. Tada į A.Tokerio tėvui priklausantį garažą įsiveržė pareigūnai ir jame aptiko didžiulį narkotikų sandėlį ir kvaišalus elektroninėmis svarstyklėmis sveriantį tuomet vos 19 metų sulaukusį A.Tokerio brolį Vitalijų.

Didmeniniu narkotikų sandėliu paverstame garaže rasta 62 tūkst. 273 ekstazio tabletės, 18 tūkst. 743 LSD dozės, 753 gramai kanapių, 5,38 gramo amfetamino, nedidelis kiekis heroino. Tai vienas didžiausių iki šiol Lietuvos istorijoje aptiktų narkotikų kiekis. Rastų kvaišalų vertė juodojoje rinkoje siekė per 2 milijonus litų.

Tyrimo metu kriminalistai nustatė, jog kvaišalus iš Olandijos tiekė organizuotai nusikaltėlių gaujai, palaikančiai ryšius su Kauno „daktarais“, priklausantis A.Tokeris. Jis dažnai „verslo“ reikalais viešėdavo Olandijoje, jam išvykus prekybą kvaišalais laikinai perimdavo jaunesnysis brolis Vitalijus.

Nors šis teisme neigė savo kaltę, 20-ojo gimtadienio išvakarėse jam skirta 12 metų laisvės atėmimo bausmė.

Lietuvoje laukia teismas

Po šios pareigūnų operacijos V.Tokerio brolis net dvejus metus sugebėjo slapstytis. Kriminalistai turi surinkę pakankamai jo kaltės įrodymų – užfiksuoti telefoniniai pokalbiai, kuriuose A.Tokeris nurodo jaunesniam broliui, kokį narkotikų kiekį kam parduoti, gautus pinigus liepia persiųsti jam į Olandiją.

L.T. šaltinių duomenimis, jau paruošti oficialūs dokumentai dėl nusikaltėlio išdavimo Lietuvai. A.Tokeriui tėvynėje gresia iki penkiolikos metų nelaisvės.

Garsios šeimos nelaimė

Į narkotikų prekybos verslą įsivėlę broliai Tokeriai – garsios Kauno medikų šeimos atžalos. Jų tėvai Igoris Tokeris bei Tatjana Toker yra žinomi medikai.

Semionas Tokeris, senelis, praeityje žinomas sporto funkcionierius, sovietmečiu vadovavęs „Žalgirio“ draugijai. S.Tokeris apie auksinius Kauno „Žalgirio“ krepšinio komandos laikus yra parašęs kelias knygas.

„Vitalijus – labai geras vaikas, namisėda buvo, o vyresnysis brolis jį į nusikaltimus įtraukė. Kai jūs pasakėte apie Andrejaus sulaikymą, šitam smūgiui jau buvau pasiruošusi. Tai karma, reikės atkentėti. Dėjau tiek pastangų, kad mokytųsi, ir galva jo gera, puiki atmintis, tačiau štai kuo viskas baigėsi“, – pasakojo brolių senelė, Kauno klinikose dirbanti gydytoja Elvyra Toker.

„Manau, už tam tikrus dalykus žmogus turi atkentėti pats. Visi kentėsime, tačiau gal tai į gera išeis. Patikėkite, skaudu ir man, ir mano sūnui. Du anūkai tokiu blogu keliu pasuko“, – L.T. sakė garsios medikų giminės atstovė E.Toker. Tai, kas įvyko jų šeimoje, ji apibūdino trumpai: „Tai didelė tragedija, šeimoje įvyko baisių dalykų“.