Europos arešto orderį dėl vilniečio suėmimo ir perdavimo į Nyderlandų Karalystę Cvolės prokuratūra išdavė dar 2005-ųjų rugpjūtį, tačiau įtariamojo ilgą laiką pareigūnams nepavyko sulaikyti. Pasak prokurorų, A.Jakučionio ekstradicija užtruko, nes jis nesutiko, jog Lietuva jį perduotų baudžiamajam persekiojimui kitai valstybei.

A.Jakučionis teisme tvirtino, kad Olandijos prokurorų inkriminuojamų nusikaltimų padarymo metu jis buvęs Lietuvoje. „Iš namų niekur nebuvau išvykęs, dirbau, lankiau paskaitas ir net egzaminus, - tikino vilnietis. – Manau, kad kas nors galėjo pasinaudoti mano pasu, kurį esu pametęs“.

Generalinės prokuratūros Tarptautinių ryšių ir teisinės pagalbos skyriaus prokurorė Meilutė Mejerienė DELFI sakė, kad Lietuva netiria, ar pagal Europos arešto orderį prašomas išduoti asmuo galėjo padaryti nusikaltimus Olandijoje. Tokią teisę turi tik Nyderlandų teisėsaugininkai. „Jeigu paaiškės, kad jis nekaltas, teisėsauga nutrauks prieš jį persekiojimą“, - sakė M.Mejerienė.

Kadangi A.Jakučionis tvirtino, kad jam inkriminuojamų nusikaltimų padarymo metu buvęs Lietuvoje, Lietuvos apeliacinis teismas Generalinei prokuratūrai nurodė kreiptis į kolegas Olandijoje dėl papildomos informacijos pateikimo. Netrukus buvo gauta duomenų, patvirtinančių, jog vilnietis tuo metu galėjo būti išvykęs iš Lietuvos.

Olandijos prokurorai mano, kad nusikalstamai grupuotei priklausęs A.Jakučionis su bendrais gamino cigaretes, už kurias nebuvo sumokėtas akcizo mokestis. Be to, įtariama, kad jis užsiėmė originalių gaminių padirbinėjimu (klastojo cigarečių originalius ženklus). Pareigūnai turi duomenų, kad vyriškis taip pat galėjo pasirašyti keletą sutarčių svetima pavarde.

Manoma, kad kai kurie su A.Jakučionio verslu Nyderlanduose susiję asmenys slapstosi Lietuvoje, prokuratūra, norėdama nepakenkti tyrimui, apie tarptautinę gaują kol kas informacijos neteikia. Už nusikaltimus Olandijoje A.Jakučioniui gresia įkalinimas iki šešerių metų.