Kaip dienraščiui teigė nukentėjusiąsias teisme morališkai palaikančios ir advokatę joms pasamdžiusios Lietuvos “Caritas” atstovės, tai vienas iš sėkmingesnių joms žinomų atvejų, kai parduotosioms į seksualinę vergiją Londone pavyko taip greitai ištrūkti iš jos tinklų.

Pasak Kauno organizuoto nusikalstamumo tyrimo tarnybos (ONTT), tai, kas perduota teismui, tėra tik pradžia. Kiti ikiteisminiai tyrimai dar tik įsibėgėja. Operatyvininkų duomenimis, asmenys, tiekę Londono viešnamiams lietuvaites, kuriems operatyvininkai priskiria ir vakar į teisiamųjų suolą sėdusius kauniečius, savo pelnu dalijasi su “daktarais”.

„Princas” ant juodo arklio

M.Perlys kaltinamas Didžiojoje Britanijoje pardavęs dvi merginas. I.Bachovas siejamas tik su vienu iš minėtų sunkiems priskiriamų nusikaltimų.

Viena iš nukentėjusiųjų pernai vasarą, kai vienoje Laisvės alėjos kavinių susipažino su M.Perliu, buvusi vos dvidešimties, neslėpė įsimylėjus jį iki ausų. Pažintis, pasibaigusi teisme, prasidėjo vaikinui priėjus ir užkalbinus. Tiesa, jis prisistatė kitu vardu - Armandas. Jaunuoliai pasikeitė telefonais.

Po savaitės vėl susitiko ir netrukus pradėjo gyventi kartu, o dar po mėnesio Armandas pasiūlė Rūtai (vardas pakeistas) važiuoti kartu į Angliją ieškoti darbo. Neva ten turi draugų, kurie padės ir jai gauti kambarių prižiūrėtojos darbą viešbutyje. Pinigų kelionei paskolino jos mama, kuri šio teismo posėdžio nesulaukė - mirė beveik tą pačią dieną, kai nesėkmingai buvo bandoma antrą kartą jį pradėti.

Rūtos tvirtinimu, į kokius spąstus ji pateko, sužinojo tik pajudėjus maršrutiniam autobusui, išvykstančiam iš Kauno autobusų stoties į Londoną.

Neva tada jį išvydo Armandą kaip visai kitą žmogų. Vienu metu pakelti ir tokį mylimo žmogaus atsivertimą, ir išgirsti, kur ir ko ji iš tikrųjų vežama, ir įsivaizduoti perspektyvą likti vienai nežinomame didmiestyje, jeigu pabandytų kažką pakeisti, Rūtos teigimu, ją tiesiog suparalyžiavo.

Sunku buvo atsilaikyti ir prieš psichologinį Armando šantažą bei spaudimą, ir prieš baimę likti vienai užsienyje, pirmą kartą gyvenime ten nuvykus, todėl ji teigia ir nebandžiusi priešintis ar prašyti aplinkinių pagalbos, kas M.Perlio bei I.Bachovo advokatams vyrams, sprendžiant iš jų replikų, atrodė tiesiog neįtikėtina. Nuo jų kontratakos Rūta atsimušinėjo žodžiais: “Man buvo baisu”. Be to, pas Armandą buvo jos asmens tapatybės kortelė, o angliškai ji beveik nekalba.

Mįslinga tarpinė stotelė

Rūtos įsitikinimu, iš Armando į Martyną ne be pastarojo draugų Londone pagalbos atvirtęs kelionės draugas ją pardavė 43-ejų metų italui, kuris ne tik naudojosi ja prieš jos valią, bet ir mušdavo. Pabėgti nuo jo padėjo kita lietuvė, kuriai, taip pat dirbančiai Londone prostitute, teko geresnis “patronas”. Jis paslėpė Rūtą Martyno pažįstamų bute Londono priemiestyje, į kurį jie buvo užsukę vos atvykę.

Kuo visa tai būtų baigęsi, jeigu šio buto šeimininkams nebūtų pasidarę jos gaila, neaišku. Rūtos žiniomis, italas jau buvo pradėjęs reikalauti, kad Martynas jam grąžintų pinigus už nevykusią “prekę”. Pastarasis, žinoma, vėl pasirodyti Londone neskubėjo.

Tokiomis aplinkybėmis minėtą butą nuomojantys legaliai Londone dirbantys lietuviai, matyt, nenorėdami turėti nemalonumų, palydėjo Rūtą iki artimiausios policijos įstaigos. Grįžti į Lietuvą jai padėjo Lietuvos ambasados Anglijoje darbuotojai. Rūtos teigimu, nuo išgyvenimų Londone pakrikusi jos nervų sistema neatsistatė iki šiol.

Per tą patį butą Londono priemiestyje po mėnesio ieškoti darbo Londone su M.Perliu ir I.Bachovu keliavo ir tik pernai vasaros pradžioje pilnamete tapusi Renata (vardas pakeistas). Tiesa, ją šiai kelionei sugundė Danius Kvederavičius, su kuriuo mergina tada draugavo, šiandien turintis byloje tik liudytojo statusą.

Prisišaukti jo į teismo posėdį iki šiol nepavyko: vaikino mama atsiuntė teismui faksu pranešimą, kad sūnus išvykęs į užsienį, iš kurio grįš tik po kelerių metų. M.Perlys neslepia, kad jiedu su D.Kvederavičiumi draugai, ir Renatos kelionę į Londoną jis organizavo šio paprašytas.

Žodžiu, abu pasinaudojo dar vieno M.Perlio pažįstamo I.Bachovo, anot pastarojo, važiuojančio į Londoną parsivaryti pardavimui automobilių ir “prisiduriančio” vežant pakeleivius, paslaugomis. I.Bachovas teisme tvirtino nelabai domėjęsis, kur veža M.Perlio jam rastas pakeleives.

Bus keliama dar viena byla?

Renata vakar teisme pasakojo, kad pasiekusi su M.Perliu bei I.Bachovu Londoną netruko atsidurti neaiškios tautybės azijiečio Leo bute. Tiesa, šis prie jos neprisilietė - miegodavo kitame kambaryje ant sofos, o ji visą tą laiką laukė savo Daniaus, žadėjusio ją pasitikti Londone. Tačiau Londone ji Daniaus nerado. Paskambinus paaiškėjo, kad jis jau grįžęs į Lietuvą. Renata teigė, kad tai ją labai supykdė, todėl ji paėmė iš slėptuvės ankstesnės Leo buto gyventojos - kitos lietuvaitės, tuo metu išvykusios atostogų į Lietuvą, raktą ir pabėgo iš buto, kuriame buvo laikoma užrakinta. Lietuvą ji taip pat pasiekė padedant Lietuvos ambasados Didžiojoje Britanijoje darbuotojams.

“Mes su Daniumi viską iš naujo peršnekėjome ir aš supratau, kad niekam pretenzijų neturiu”, - pareiškė vakar Renata teisme, tvirtindama, kad ikiteisminį tyrimą atlikęs ONTT tyrėjas arba jos nesuprato, arba suklastojo jos parodymus. Į kitą teismo posėdį, kaltinimą palaikančio prokuroro prašymu, bus kviečiamas ir minėtas tyrėjas.

Į posėdžiui pirmininkavusios teisėjos Svetlanos Jurgaitienės net du kartus užduotus klausimus: “Ar jūsų niekas neprašė pakeisti parodymų? Ar tikrai jums niekas nedarė jokio spaudimo?” Renata atsakė neigiamai, tačiau vieną kartą pravirko.

Šiandien ji teigia apšmeižusi M.Perlį ir I.Bachovą iš pykčio, kad šie paliko ją vieną svetimame didmiestyje, ir vakar jau nebegalėjo garantuoti, kad teismo salėje sėdintis I.Bachovas - tikrai tas pats ją automobiliu “Ford Scorpio” su M.Perliu bei dar dviem merginomis į Londoną vežęs vairuotojas.

Belieka pridurti, kad I.Bachovas paleistas iš suėmimo šiemet kovą, Kauno apygardos prokuratūros nutartimi parinkus jam švelnesnę kardomąją priemonę - rašytinį pasižadėjimą neišvykti.

Suvaidintos meilės aukos

Bet kokius įtarimus vežus merginas į Londoną dirbti prostitutėmis neigia ne tik I.Bachovas, bet ir M.Perlys. Pastarasis tvirtina neva ten vis vykdavęs ieškodamas darbo statybose.

Tiesa, nė karto jo taip ir negavo: kai važiavo su Renata - dėl netikėtai užklupusios ligos, kai su Rūta - dėl prastų anglų kalbos žinių. Neva ieškodamas darbo sau bandė padėti ir Rūtai su Renata. Pirmoji jį turbūt šmeižia keršydama už tai, kad jis šios nemyli. Antroji pati prisipažino teisme, dėl ko.

Vakar M.Perlys pirmą kartą davė parodymus šioje byloje. ONNT tyrėjams jo prakalbinti nepavyko. “Aš nepasitikiu policija. Pasitikiu tik Lietuvos teismu!” - ne be atitinkamos pompastikos pareiškė jis vakar teisme.

Kitas šios bylos teismo posėdis numatytas po mėnesio. Klausantis tiek nukentėjusiųjų, tiek kaltinamųjų parodymų, nuolat buvo minimos ir įvairios kitos merginos - vienos važiavo kartu ieškoti Londone darbo, kitos buvo sutinkamos butuose, kurių šeimininkai - įvairūs tamsaus gymio užsieniečiai. ONTT teigia, kad jų tyrimas dėl šio prostitucijos tinklo, su kuriuo siejami M.Perlys bei I.Bachovas, dar nebaigtas.

Buvo bandyta su jais sieti ir pernai lapkritį dingusią restorano “Kunigaikščių menė” barmenę. Apie jos dingimo aplinkybes bei tai, kad šios dvidešimt vienų metų kaunietės bendradarbiams M.Perlys pasirodė nuotraukoje panašus į vaikiną, su kuriuo ji mėnesį prieš dingimą susitikinėjo, plačiai rašėme.

Deja, to įrodyti nepavyko, o dingusiosios lavonas šiemet balandį aptiktas Nemune Šilutės rajone. Kad tai - būtent ši kaunietė, nustatyta tik atlikus DNR. Oficiali jos mirties priežastis - prigėrimas vandenyje. Šilutės rajono teisėsaugininkai neslepia, kad tik tiek jiems pavyko nustatyti.