Išsiaiškinta, kad spinduliavimo šaltinis buvo viena septintojo vagono keleivė, kuriai nuo onkologinės ligos Maskvos klinikoje taikytas chemoterapijos kursas.

Tačiau ketvirtadienį Rusijos nepaprastųjų padėčių ministerija pranešė, kad šiame traukinyje buvo nustatytas dar vienas radiacijos šaltinis. Išsiaiškinta, kad jis buvo klozeto bakelyje. Koks tai šaltinis, kurio spinduliavimas, anot pranešimų, net 143 kartus viršijo leistiną normą, nepatikslinta.

VSAT duomenimis, per dešimt šių metų mėnesių kertant Lietuvos valstybės sieną nustatyti 104 padidėjusios radiacijos atvejai, 86 iš jų - oro uostuose.

Radiacijos specialistų teigimu, toks spinduliavimas, kokį klozeto bakelyje nustatė rusai, pavojaus žmonių sveikatai nekelia. Vagone padidėjusį radiacijos foną jie būtų linkę sieti su chemoterapija gydytos moters apsilankymais tualete, rašo „Lietuvos žinios“.

DELFI primena, kad iškart po branduolinės medicinos procedūrų pacientų organizme yra gana daug vadinamosios radiacijos.

„Bėgant laikui, spinduliuotės intensyvumas mažėja, tačiau iš ligoninių išrašyti žmonės jos dar skleidžia. Tokius ir „aptinka“ ant valstybės sienos esantys detektoriai“, - pasakojo Radiacinės saugos centro direktoriaus pavaduotojas Gendrutis Morkūnas.