Klaipėdos m. apylinkės prokuratūra šią bylą perdavė į teismą. Baigtame tyrime trims Naujosios Akmenės gyventojams ir vienam Klaipėdos gyventojui pareikšti įtarimai dėl sukčiavimo, apgaulingo apskaitos tvarkymo, neteisingų duomenų apie pajamas, pelną ar turtą pateikimo, neteisėtos įmonės veiklos, dokumentų klastojimo perkant ir parduodant medieną uostamiestyje, rašoma FNTT pranešime spaudai.

Atliekant ikiteisminį tyrimą nustatyta, kad nuo 2002 m. gruodžio mėn. iki 2003 m. rugpjūčio mėn. UAB „Simlairena“ direktorius R. S. kartu su R. M. iš gyventojų nupirko 33 tūkst. 307 kubinius metrus medienos.

Rokiškio, Panevėžio, Zarasų ir Tauragės rajonuose mediena iš fizinių asmenų buvo perkama be jokių dokumentų, nesumokant pirkimo PVM, o bendrovės „Simlairena“ buhalterinės apskaitos dokumentuose buvo nurodoma, kad mediena yra įsigyta iš S. Gvozdo individualiosios įmonės.

Tačiau pastaroji įmonė jokios ūkinės veiklos nevykdė, ji buvo įsteigta kaip priedanga nusikalstamai veikai vykdyti.

Įsigytą medieną R. S. ir R. M. realizuodavo stambioms medienos pramonės įmonėms, o gautus pinigus pervesdavo į „Simlairena“ sąskaitą.

Šioje prekybos mediena sukčiavimo schemoje dar vienam įtariamajam Naujosios Akmenės gyventojui V. V. inkriminuojamos nusikalstamos veikos dėl neteisėto juridinio asmens įsteigimo ir dokumentų klastojimo.

2003 metais, prasidėjus ikiteisminiam tyrimui, šios įmonės savininkas išvyko iš Lietuvos ir pasislėpė nuo tyrėjų. 2005 m. pabaigoje jis buvo sulaikytas Čekijoje ir vadovaujantis išduotu Europos arešto orderiu šių metų gegužės mėnesį pargabentas į Lietuvą.

Pargabenus įtariamąjį į Lietuvą ir atlikus būtinus procesinius veiksmus ikiteisminis tyrimas buvo baigtas ir byla atiduota į Klaipėdos miesto apylinkės teismą. Tyrimo metu nustatyta, kad trys Naujosios Akmenės gyventojai ir klaipėdietis nusikalstamomis veikomis valstybės biudžetui padarė 759 094 Lt žalą, nes nesumokėjo PVM. Klaipėdos apskrities valstybinė mokesčių inspekcija baudžiamojoje byloje yra pareiškusi civilinį ieškinį dėl nesumokėtų mokesčių.