Keturvietis lėktuvas "Cirrus SR-20" priklausė Niujorko „Yankees" beisbolo klubo pičeriui (kamuolį paduodančiam žaidėjui) 34 metų Cory Lidle, kuris ir pilotavo lėktuvą, pranešė CNN. Gatvėje prie dangoraižio buvo rastas jo pasas.

"Tai baisi ir sukrečianti tragedija, kuri pribloškė visą "Yankees" organizaciją, - sakoma klubo savininko George'o Steinbrennerio pareiškime. - Nuoširdžiai užjaučiu ... jo žmoną Melanie ir sūnų Christopherį".

Tragedija įvyko esant apniukusiam dangui Manheteno saloje, 72-ojoje gatvėje. Televizijos reportažuose buvo matyti, kaip pro dangoraižio langus veržiasi liepsnos ir dūmai. Lėktuvas trenkėsi į 20-ą pastato aukštą, iš karto užsiliepsnojo bent keli butai 19-ame ir 20-ame aukštuose.

Katastrofa įvyko esant blogam orui - tuo metu Niujorke tvyrojo rūkas. Liudininkai lėktuvo skridimo prieš pat nelaimę trajektoriją apibūdino kaip "akrobatinę".

Vienas liudininkas, kuris pats yra pilotas, teigė manąs, lėktuvas galėjo atskristi iš "LaGuardia" tarptautinio oro uosto. "Atrodė, lyg pilotas desperatiškai stengiasi grįžti atgal į oro uostą ir saugiai nutūpti", - teigė jis.

Policija iš pradžių spėjo, kad lėktuvo pilotas galėjo prarasti sąmonę arba patirti širdies smūgį. Buvo neatmetama galimybė, kad lėktuvą galėjo valdyti nestabilios psichikos žmogus, specialiai nutaikęs jį į gyvenamąjį namą. Be to, už vairalazdžių esą galėjo sėsti ir savižudis.

Vėliau buvo paskelbta, kad pilotas prieš pat katastrofą pasiuntė nelaimės signalą - esą jam kilo problemų su degalais.

Pirminiais duomenimis, pilotui buvo leista skristi pagal vizualiojo skridimo taisykles, tai yra vadovaujantis ne dispečerių nurodymais, o akimi matomais orientyrais ant žemės.

Federalinės aviacijos administracija iš karto paskelbė apribojimus skraidyti teritorijoje aplink nelaimės zoną 1 mylios spinduliu.

Šiaurės Amerikos oro erdvės apsaugos tarnyba nurodė virš kai kurių šalies miestų pakelti kovinius lėktuvus, kaip buvo ir po Rugsėjo 11-osios, tačiau pareigūnai tvirtino "neturintys pagrindo įtarti ką nors daugiau, nei nelaimingą atsitikimą".

Praeiviai teigė girdėję didžiulį trenksmą, netrukus po to žemyn pabiro pastato nuolaužos. Aplinkinėse gatvėse iš karto kilo chaosas, o gaisrininkų, policininkų ir greitosios pagalbos automobiliai užblokavo privažiavimus prie pastato. Gaisrą gesina ir žmones gelbsti mažiausiai 150 gaisrininkų.

Gyventojai buvo raginami skubiai palikti pastatą. Gelbėtojams sunkiai sekėsi prasibrauti iki butų, esančių virš 20-o aukšto. Pranešama, kad namo viduje daugelyje aukštų tvyro tiršti dūmai.

Anot AP, lėktuvas įsirėžė į „Belaire Condominiums“ – praėjusio amžiaus devintajame dešimtmetyje pastatytą prestižinį 50 aukštų gyvenamąjį namą. Jame yra įrengti 183 butai, dauguma kurių kainuoja daugiau nei po milijoną dolerių.

Holivude Kalifornijoje gimusio C.Lidle'o karjera tęsėsi devynerius metus, per kuriuos jis pasiekė 82 pergales ir patyrė 72 pralaimėjimus. "The New York Times" praėjusį mėnesį pranešė, kad C.Lidle'as, kuris skraidė mažiau nei 400 valandų, neseniai gavo piloto licenciją ir už 187 tūkst. JAV dolerių (516 tūkst. litų) nusipirko keturvietį lėktuvą "Cirrus SR 20".

1979 metais "Yankees" žvaigždė Thurmanas Munsonas, kuriam tada buvo 32 metai, žuvo jo pilotuojamam lėktuvui sudužus viename oro uoste Ohajuje, kur jis mokėti kilti ir tūpti.

C.Lidle'as praėjusį mėnesį interviu minėtam laikraščiui sakė, kad "Yankees" gerbėjai neturėtų rūpintis, kad jį ištiks toks pats likimas, nes jo lėktuvas esąs saugus.

"Ant viso lėktuvo yra parašiutas, - sakė C.Lidle'as. - 99 proc. pilotų ... niekada nesusiduria su variklio gedimu, o tas 1 proc. jų, kurie susiduria, paprastai nutupdo (lėktuvą). Bet jei esi ore ir kažkas nutinka, išskleidi tą parašiutą, ir visas lėktuvas lėtai nusileidžia".

Beisbolo pasaulį sukrėtė žinia apie tragišką C.Lidle'o žūtį. Niujorko "Mets", kurioje C.Lidle'as žaidė prieš devynerius metus, metėjų treneris Rickas Petersonas, dirbęs su juo Oklendo "Athletics", sakė: "Reakcija yra ... visiškas netikėjimas".

Gerbėjai Oklende, kur C.Lidle'as žaidė 2001-2002 metais, prieš vienas varžybas jo atminimą pagerbė tylos minute. Po avarijos, per kurią žuvo C.Lidle'as, keliuose JAV miestuose buvo imtasi atsargumo priemonių - pradėjo patruliuoti kariškių naikintuvai, pranešė Šiaurės Amerikos aerokosminės gynybos vadovybė (NAADC).

C.Lidle'o lėktuvas pakilo iš Teterboro oro uosto Naujajame Džersyje, esančio vos keli kilometrai nuo Manhatano, apskrido Laisvės statulą, pasuko į šiaurę ir galiausiai įsirėžė į namą, per trumpą spaudos konferenciją sakė Niujorko meras Michaelas Bloombergas.

23 metų Luisas Gonzalesas, tuo metu dirbęs tame name, sakė: "Žiūrėjau pro langą ir pamačiau visai prie mūsų priartėjusį lėktuvą. Jis staiga pasuko bandydamas išvengti pastato, bet įsirėžė į jį. Dar ir dabar drebu".

Tai ne pirmas kartas, kai lėktuvas netyčia įsirėžė į aukštą Manheteno pastatą. 1945 metais bombonešio B-25 pilotas tvyrant rūkui pasiklydo ir įsirėžė į dangoraižį "Empire State Building". Tada žuvo 14 žmonių.