A.Raguckas teigia šiuos eilėraščius kūręs dešimt metų: "Nusprendęs juos įrašyti, rankraščius sunaikinau, iš dabar atminties nebegalėčiau atkurti tekstų".

Ieškinys dar neišnagrinėtas

Diktofoną ir kasetę su įrašais A.Ragucko bute per kratą kaip daiktinius įrodymus prieš porą metų paėmė Skuodo policijos pareigūnai, kuriuos skuodiškis dabar kaltina neteisėtais veiksmais.

Pirmadienį Klaipėdos apygardos teismas bylą dėl A.Ragucko civilinio ieškinio sustabdė, išsiaiškinęs, kad kasetė yra kitame teisme, kur nagrinėjama skuodiškiui iškelta baudžiamoji byla dėl svetimo turto pasisavinimo.

Buvo teisiamas už vagystę

A.Raguckas dirbo Skuodo bendrovėje "Meloma", kuri pagal sutartį su bendrove "Olifėja" Skuodo centre esančioje parduotuvėje "Solneta" platino loterijos "Teleloto" bilietus.

Darbdaviams kasoje pasigedus 4 tūkst. litų, loterijos bilietus pardavinėjęs A.Raguckas buvo apkaltintas vagyste, jam iškelta baudžiamoji byla.

Pernai lapkritį jis nuteistas kalėti vienerius metus.

Aukščiausiajam Teismui patenkinus nuteistojo skundą, byla buvo perduota nagrinėti kitam teismui.

A.Raguckas teigė, kad poezija susidomėjo dirbdamas Skuodo rajono muitinėje: "Vakarais, kai krūmuose prie muitinės posto pragysdavo lakštingalos, eilės tiesiog liejosi".

Neįmanoma nustatyti vertės?

Savo poezijos niekur nepublikavęs ir viešai neskaitęs net draugams, A.Raguckas nemano prašąs pernelyg didelės kompensacijos: "Jei panaši nelaimė ištiktų Nobelio premijos laureatą, jis pareikalautų milijonų".

Įkainoti poeziją A.Raguckui padėjo nustatytas minimalus atlyginimas už darbo valandą.

Savo poeziją skuodiškis bandė įkainoti ir pagal Autorių teisių gynimo įstatyme numatytą atkuriamosios vertės metodą.

Tik savo poezijos nuotrupas teprisimenantis autorius teigė atkurti senų tekstų nebandysiąs: "Tiek naujų eilėraščių neprirašyčiau ir per dešimtmetį, juolab kad apie eiles dabar nesinori net galvoti".

Kasetė saugoma teisme

Skuodo rajono policijos vadovo Algimanto Šideikio vietinio poeto reikalaujama kompensacija nepribloškė: "Žmonės ginasi kaip išmano. Per kratą iš A.Ragucko paimtame įraše nieko įdomaus neaptikome".

Pareigūnų teigimu, kasetėje A.Raguckas įrašė tik pokalbius su tardytojais per apklausas.

Skuodiškis tai neigia ir reikalauja paskelbti įrašus. Jis pasirengęs atsiimti ieškinį, jei nebus poezijos.