Šeštadienį apie 21 val. į Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Ignalinos rinktinės Zarasų užkardą kreipėsi vyras. Jis pasieniečių paprašė skubios pagalbos ir pranešė, kad tą pat dieną apie 15 val. Zarasų rajone tarp Narkiškės ir Degutiškės kaimų dingo grybauti išėjusi moteris. Jos būta ne vietinės, atvykusios paviešėti pas giminaičius, todėl artimieji baiminosi, kad moteris galėjusi pasiklysti nežinomoje vietovėje.

Artimieji jos ieškojo kelias valandas, tačiau nesėkmingai.

Zarasų užkardos vadovai nusprendė, kad dingusiosios paieškai būtina mesti kuo didesnes pajėgas, todėl į Narkiškės kaimą nedelsiant buvo išsiųsti du pasieniečiai kinologai ir viena kinologė su tarnybiniais šunimis - pustrečių metų labradorų retvireriu Germa Rūku, 5 metų vokiečių aviganiu Dora ir keturmečiu vokiečių aviganiu Rendžiu.

Kinologė ir vienas jos kolega turėjo laisvadienius, todėl buvo iškviesti iš namų.

Atvykę į kaimą pasieniečių kinologai jį tarpusavyje suskirstė į tris sektorius ir kiekviename jų davė komandas savo augintiniams ieškoti pėdsakų ir vykdyti žmogaus paiešką. Netrukus Germa Rūkas užuodė pėdsakus ir savo šeimininką kinologą Ričardą Cicėną kartu su moters artimaisiais ir talkon atskubėjusiais vietiniais gyventojais už 3 kilometrų nuo namų laukais bei krūmynais atvedė prie pelkingos vietovės.

Iš skirtingų pusių link tos pačios pelkės atskubėjo ir žmogaus paiešką vykdę bei aplinkines vietoves šukavę Dora, Rendis bei jų šeimininkai kinologai Žydrūnas Šereika bei Svetlana Bogomolnikova.

Nors jau buvo visai sutemę, netrukus bendromis pastangomis moterį pavyko aptikti įklimpusią raiste. Į pelkę iki pusės įsmigusi išvargusi dingusioji nebuvo praradusi sąmonės, tačiau negalėjo judėti ir pati niekaip nebūtų išsikapanojusi iš liūno.

Kadangi praėjusią naktį šiose vietose kai kur net pašalo, neabejojama, kad išgelbstint moters gyvybę buvo lemtinga kiekviena minutė.

Pasieniečiai su savo tarnybiniais šunimis neretai kviečiami pagalbon, kai dažniausiai pasienio rajonuose prireikia gelbėti į nelaimę pakliuvusius žmones ar tenka surasti bei persekioti nusikaltėlius.

Šiuo metu Lietuvos pasieniečiai iš viso turi 170 tarnybinių šunų, kurių didžioji dalis – vokiečių aviganiai. Keturkojų pagalbininkų pasieniečiams dar nemažai trūksta, nors lėšos naujų tarnybinių šuniukų įsigijimui nebūtų problema. Šios srities specialistų VSAT labai stinga dėl mažo atlyginimo už kvalifikuotų kinologų darbą pasienyje.