Užpuolikui siautėjant, mokiniai savo gyvybes turėjo gelbėti bėgdami. Monrealio policijos viršininkas Yvanas Delorme'as sakė, kad užpuolikas tikriausiai naudojosi trimis ginklais ir centriniame koledžo pastate šaudė nesirinkdamas konkrečių aukų, kol susidūrė su policija.

"Pirmasis policininkas ėmėsi atsakomybės už padėtį ir šovė įtariamojo kryptimi. Įtariamasis mirė", - sakė Y.Delorme'as.

Kanados teisėsaugos pareigūnai ketvirtadienį vis dar aiškinasi, kas privertė 25 metų vyrą vidurdienį ateitį į koledžą ir pradėti šaudyti į moksleivius.

Y.Delorme'as sakė, jog nėra jokių požymių, kad tai buvo teroro aktas ar rasinės neapykantos pakurstytas nusikaltimas. Pasak policijos viršininko, užpuolikas veikė vienas ir turėjo trys ginklus, kai policija koledžo pastate jį apsupo.

Liudininkai sakė, kad užpuolikas, kurio šukuosena buvo panaši į skiauterę, tikriausiai turėjo automatą AK-47. "Radio-Canada" pranešė, kad jis buvo kilęs iš Indijos ar Šri Lankos.

Policija pranešė, kad užpuolikas sužeidė 20 žmonių ir kad viena sužeista moteris netrukus mirė. Medikai nurodė, kad 13 žmonių buvo nuvežti į ligonines ir kad penkių sužeistųjų būklė yra kritiška.

Į Monrealio pagrindinę ligoninę buvo atvežta 11 sužeistųjų su šautinėmis žaizdomis - šešios moterys ir penki vyrai.

"Tai buvo pats baisiausias man kada nors nutikęs dalykas, - televizijai CBC pasakojo moksleivis Michaelas Boyeras. - Bėgome iš pastato, kai į jį ėjo policijos specialiųjų pajėgų komanda. Jie šaukė: "Kur jis? Kur jis?". O kai į tave bėga 20 ginkluotų policininkų, tikrai žinai, kad tavo gyvybei gresia pavojus".

Liudininkai sakė, kad buvo paleista mažiausiai 20 šūvių ir kad ant pastato laiptų, taip pat - antrajame aukšte esančioje kavinėje, matėsi kraujas.

Incidentas įvyko antrojo pagal dydį Kanados miesto centre įsikūrusiame Dawsono koledže, kur dėstoma anglų kalba ir kur mokosi maždaug 10 tūkst. 16-19 metų jaunuolių.

Iš pradžių policija ieškojo iki trijų įtariamųjų, bet vėliau pranešė, kad užpuolikas buvo tik vienas. Policija nurodė, kad įtariamasis yra kanadietis, bet negalėjo pasakyti, ar jis mokėsi Dawsono koledže ir ar šaudydamas taikėsi į moteris.

Šis nusikaltimas priminė 1989 metų žudynes Monrealio politechnikos mokykloje, kur užpuolikas nužudė 14 moterų ir nusižudė pats, taip pat - 1999 metų žudynes Kolambino mokykloje Kolorado valstijoje, kur du paaugliai nušovė 12 kitų mokinių, mokytoją ir nusišovė patys.

Monrealio politechnikos mokykloje šaudęs 25 metų Marcas Lepine'as paliko trijų puslapių laišką, kuriame rašė, kad feministės sugriovė jam gyvenimą ir nurodė 19 garsių Kvebeko moterų, kurias norėjo nužudyti.

Policija sakė, kad Dawsono koledže užpuolikas pradėjo šaudyti 12 val. 41 min. vietos (19 val. 41 min. Lietuvos) laiku prie koledžo pastato. Jis įėjo pro pagrindinį įėjimą ir toliau šaudė pastato viduje.

"Jis nieko nepasakė. Jo veidas buvo akmeninis, be jokios išraiškos, jis nieko nepasakė, nesušuko jokio šūkio, nieko. Jis tiesiog pradėjo šaudyti. Tai buvo šaltakraujis žudikas", - pasakojo vienas moksleivis.

Kanados premjeras Stephenas Harperis (Stivenas Harperis) šį incidentą pavadino beprasmišku smurto aktu.

"Meldžiamės už sužeistuosius ir jų artimuosius, taip pat - už koledžo moksleivius ir darbuotojus, kurie visi tapo šios siaubingos tragedijos aukomis", - pridūrė jis.

Dawsono koledžo darbuotojai sakė, kad koledžas, kuriame ką tik prasidėjo rudens semestras, mažiausiai iki pirmadienio bus uždarytas.