Paryčiais Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Pagėgių rinktinės pareigūnai Viešvilės užkardos ruože, ties Pagėgių savivaldybės Vėžininkų kaimu, stabdė įtarimą sukėlusį automobilį „Subaru Legacy“ be šviesų.

Kontrabandininkų automobilius pasienyje su Rusija dažnai besivaikantiems pareigūnams iškart buvo aišku, kad artėjantis automobilis nepaisys pasieniečių reikalavimo sustoti.

„Subaru“ vairuotojas, pamatęs pasieniečius, išties padidino greitį, tačiau manevruodamas slidžiame ir pažliugusiame kelyje nesuvaldė transporto priemonės ir kliudė šalikelėje stovėjusį pasieniečių visureigį „Land Rover Defender 110“.

Ir tai neatšaldė vairuotojo noro pabėgti – jis toliau spruko iš įvykio vietos. VSAT pareigūnas iš tarnybinio pistoleto paleido du įspėjamuosius šūvius į orą, o kitais penkiais peršovė „Subaru“ ratus.

Netrukus likimo valiai paliktos mašinos salone rastos devynios dėžės su rusiškomis cigaretėmis „Saint George Lights“, iš viso 4500 pakelių.

Apžiūrint vietovę Pagėgių rinktinės pasieniečiai netoliese aptiko dar vieno automobilio ratų vėžes, vedančias Jūros upės link. Paaiškėjo, kad automobilį vairavęs šiuo metu ieškomas vairuotojas taip pat nesuvaldė transporto priemonės ir ši nuo penkių metrų skardžio nulėkė į upę. „Subaru Legacy“ rastas visiškai nugrimzdęs.

Į įvykio vietą pasieniečiai iškvietė ugniagesių gelbėtojus su savo technika, kurie automobilį ištraukė. Jame nebuvo nei žmonių, nei kontrabandinių prekių. Pats automobilis buvo pritaikytas gabenti kontrabandai – buvo išimtos visos, išskyrus vairuotojo, sėdynės.

Tirdami šį įvykį Vėžininkų kaimo apylinkėse pasieniečiai sulaikė grupę asmenų, kurie, įtariama, gali būti susiję su kontrabandinio krovinio gabenimu.

Atsidūrė Nemune

Trečiadienį ryte dar vienas automobilis į upę įlėkė Pagėgių rinktinės Vileikių užkardos ruože. Šilutės rajono Girininkų kaimo ribose pasieniečiai stabdė nuo Nemuno atvažiuojantį įtartiną automobilį „Toyota Previa“.

Pastebėjęs pasieniečius automobilio vairuotojas staiga apsisuko ir dideliu greičiu nurūko upės link. Pareigūnai bėglį bandė stabdyti vydamiesi įjungę garso signalą ir švyturėlius, tačiau vairuotojas, įtariama, nesuvaldęs transporto priemonės, įlėkė į Nemuną.

Jį vairavęs vyras išlindo per vairuotojo pusės šoninį langą į vandenį ir pasislėpė už iki pat langų nugrimzdusio automobilio priekio. Jis ignoravo pareigūnų reikalavimus išlipti į krantą. Tuomet pasienietis po žodinio perspėjimo iš tarnybinio pistoleto paleido du šūvius į orą.

Tai paveikė bėglį – jis išlipo į krantą ir pasidavė. Vyras su savimi neturėjo jokių asmens dokumentų. Vėliau nustatyta, kad sulaikytasis yra 19 metų Šilalės rajono gyventojas.

Upėje skęstantį automobilį pareigūnai ištraukė panaudoję vietinio ūkininko traktorių.

„Toyota“ salone rasta 40 dėžių su kontrabandinėmis cigaretėmis „Saint George Lights“. Visi 20 tūkstančių pakelių buvo paženklinti rusiško pavyzdžio akcizo mokesčio ženklais.

Sulaikytasis Šilalės gyventojas, automobilis ir cigaretės laikinai saugomi Vileikių užkardoje.