Rūpesčiai užgulė ir Pabradės užsieniečių registravimo centro (URC) darbuotojus. Šiame centre I.Yahaya gyveno iki mirties.

Pareigūnai išsiuntė pranešimą apie tautiečio mirtį Ganos ambasadai Vokietijoje. Tačiau mažai tikėtina, kad mirusiojo giminės atsilieps. Beveik nerealu, kad jie gabens palaikus palaidoti į Ganą.

Anot URC direktoriaus Roberto Petraičio, jau galvojama afrikietį palaidoti Pabradėje. Atklydėlių kapams šio miesto kapinėse jau yra paskirta vieta.

Nieko nesuprato

Pabradėje savaitgalį vyko miesto šventė. Raudonojo kryžiaus organizacijos prašymu URC gyventojai subūrė komandą, kuri žaidė futbolą. Tuo daugiausia ir rūpinosi I.Yahaya.

Prasidėjus futbolo rungtynių antrajam kėliniui kamuolys buvo perduotas I.Yahayai. Jis netikėtai suklupo ir parvirto ant vejos.

Žaidimas nenutrūko, mat jo tėvynainiai pamanė, kad draugas paprasčiausiai pavargo. Rungtynės dar vyko apie pusę minutės, kol susirinkusieji atkreipė dėmesį į gulintį aikštėje afrikietį.

I.Yahaya buvo nuvežtas į Pabradės medicinos punktą, bet jis jau buvo miręs.

URC I.Yahaya gyveno su keturiais kitais Ganos piliečiais. Paklaustas, ar jo tėvynainis skundėsi dėl sveikatos sutrikimų, kitas afrikietis Osei Nkansah tvirtai atsakė: „Ne!”

Tiesa, R.Petraitis prisiminė, kad I.Yahaya užsukdavo į URC medicinos punktą išgerti vaistų nuo aukšto kraujospūdžio.

O.Nkansah tikino nežinąs, iš kur kilęs jo bičiulis. Jis esą tik žinąs, kad jis – iš kaimo. Mažakalbis afrikietis tvirtino esąs krikščionis, o jo draugas – musulmonas, todėl nežinąs ir kokių papročių laikantis jis bus palaidotas.

Buvo Šiauliuose

I.Yahaya ir keturi jo draugai iš Ganos URC atsidūrė gana kuriozinėmis aplinkybėmis.

Verslininkais pasivadinę afrikiečiai buvo legaliai atvykę į bendrovę „Šiaulių stumbro odos”. Pasisvečiavę odos gamykloje, jie jau ketino keliauti į tėvynę, išvyko iš Lietuvos. Tačiau Ganos piliečiai buvo sulaikyti Maskvoje, nes jų vizų galiojimo laikas buvo pasibaigęs.

Kadangi afrikiečiai buvo atvykę iš Lietuvos, ten ir buvo deportuoti. URC darbuotojai mėgino derėtis su Šiaulių odos gamykla, kad ji atlygintų deportavimo išlaidas, tačiau šiauliečiai atsisakė tai padaryti.

Gyvenimas Pabradėje afrikiečiams patiko ir jie nutarė Lietuvoje pasiprašyti prieglobsčio, tačiau teismas jų prašymą atmetė. Tačiau atvykėliai sprendimą apskundė. Kol nepaskelbta galutinė nutartis, Ganos piliečiams netaikoma jokių judėjimo laisvės apribojimų.

Kalbina blondines

Anot R.Petraičio, skirtingai nei kiti URC gyventojai, atvykėliai iš Ganos nekelia jokių problemų. Jie, kaip kiti, nespjaudo į pareigūnų pusę, praeidami neužkabina petimi. Juodaodžiai jau išmoko lietuviškai pasisveikinti. Jie nuolat kartoja „liabas”.

Juodaodžiai mėgsta užkalbinti blondines. Ir ne tik Pabradėje. Kartais juos moterų vairuojami prabangūs automobiliai atveža po apsilankymo Vilniuje. Tai stebina URC darbuotojus, nes afrikiečiai visiškai neturi pinigų.

Po draugo mirties juodaodžiai atvykėliai iš pradžių buvo nusiminę. Bet vakar jie lyg niekur nieko vėl klajojo po Pabradę.