Pažeidimų prevencijos skyriaus pareigūnai, Vilniaus oro uosto posto terminale tikrindami pašto siuntas, vienoje jų aptiko du paveikslus su šventųjų atvaizdais. Ikonas, buvo rengtasi iš Lietuvos Respublikos teritorijos išgabenti į Vokietijos Federacinę Respubliką .

Įtarę, kad pašto siuntoje rasti paveikslai gali priklausyti kultūros vertybėms ir yra gabenami be kultūros paveldo departamento leidimo, pažeidžiant kilnojamųjų kultūros vertybių ir antikvarinių daiktų išvežimo iš Lietuvos Respublikos taisykles, muitinės pareigūnai šią siuntą sulaikė.

Ikonos, nutapytos 19 a. paskutiniame ketvirtyje Rusijoje. 35,3 cm aukščio ir 31 cm pločio paveiksle vaizduojamas Nukryžiuotasis su stovinčiais šventaisiais, įstatytas bronzinis kryžius. Antroje ikonoje pavaizduotas Viešpats Visagalis paauksuotu nimbu. Abi ikonos įkainotos 1400 litų.

Vilniečiui M.K. surašytas administracinių teisės pažeidimų protokolas, pagal kodekse numatytą atsakomybę jam gresia piniginė bauda su paveikslų konfiskavimu ar be konfiskavimo.