L.T. iš karto pataria: jei atvažiavai į Kauną, nebandyk policininkui už pažeidimą įbrukti kelių dešimčių litų. Kyšininku būsi iš karto apšauktas ir už tai nubaustas.

Kaunas akivaizdžiai lenkia visus Lietuvos miestus ir rajonus sulaikomų kyšininkų skaičiumi. Šiame mieste šiemet pasitaikė net 32 atvejai, kai pažeidėjai mėgino įbrukti kyšį policininkams, o šie pinigais ne tik nesusigundė, bet kyšininkus dar ir nubaudė.

Štai prieš kelias dienas 28 metų vairuotojas laikinojoje sostinėje policininkams mėgino siūlyti niekingus 40 litų net už tris pažeidimus: greičio viršijimą, automobilį be techninės apžiūros ir už tai, kad važiavo neprisisegęs saugos diržo. Savaime suprantama, kad šiam kauniečiui dar teks atsakyti ir už kyšio siūlymą.

Kitas vairuotojas Kazachstano pilietis turbūt nežinojo, kad Kaune už Kelių eismo taisyklių pažeidimą pasiūlyti 20 litų kyšį – tai iš karto atsidurti komisariate. Tačiau ne atvykėlis, o šio miesto gyventojas, rugpjūčio pradžioje viršijęs greitį ir pasiūlęs susitarti už 20 litų ar kelio ženklą pažeidęs ir už tai 100 litų mėginęs įbrukti kaunietis, turėjo žinoti, kad Kaunas yra Kaunas.

170 litų neišgelbėjo

Kituose miestuose ir rajonuose nedorėliai kyšininkai taip pat yra baudžiami, kai policininkams siūlo 50–200 litų. Tokios sumos – dažniausios. Tačiau šiais metais dar neužfiksuotas nė vienas atvejis, kai už didelius nusižengimus kyšininkas būtų sučiuptas pasiūlęs tūkstantį ar daugiau litų.

Vienas pavyzdys. Šią savaitę Panevėžio rajone, kelyje Vilnius–Panevėžys, įkliuvo neblaivus „Nissan primera” vairuotojas. Jis pripūtė net 3,32 promilės. Tai sunkus girtumas. Už tokį nusižengimą oficialiai taikoma 2–3 tūkstančių litų bauda, dar 2–3 metams atimant vairuotojo pažymėjimą. 33 metų neblaivus vairuotojas policininkams pasiūlė tik 170 litų kyšį. Ir iš karto tapo kyšininku.

Ar būtų šis atvejis atsidūręs policijos suvestinėse, jei neblaivėlis būtų pasiūlęs ne 170, o 1700 litų?

Atvykėliai stebisi

„Kaunas yra Kaunas”, – seną posakį pakartojo šio miesto patrulių rinktinės vadovas Remigijus Balandis. Jis pasakojo, kad Kaune vykstant policijos akcijoms, kuriose dalyvauja kitų miestų pareigūnai, atvykėliai stebisi, kad kyšius policininkams siūlo kone kas antras kaunietis vairuotojas.

Ar Kaune policininkai, atsisakydami nedidelių sumų, nesusigundo didesniais kyšiais? Reikšmingai patylėjęs R.Balandis prisipažino: „Man ir du šimtai litų – dideli pinigai. Be to, ar dar susikalbės su policininku smarkiai įkaušęs vairuotojas, kuriam gresia didelė bauda?”

Rekordininkas - degtindaris

Didžiausias kyšis, kuriuo šiemet nesusigundė policininkas, – 1000 litų. Bet jį pasiūlė ne už Kelių eismo taisyklių pažeidimus. Taip atsipirkti Rietavo savivaldybėje mėgino automobiliu „Audi 100” šešias po 150 litrų naminės degtinės statines vežęs vyras.

Pinigus kyšininkas padėjo ant policijos tarnybinio automobilio sėdynės ir po akimirkos buvo sulaikytas.

Antroje vietoje – kyšininkas, su savimi neturėjęs pinigų. Mažeikiuose sulaikytas neblaivus vairuotojas mėgino pareigūnams įkišti 20 litų, sakydamas, kad dar 980 litų tuoj atveš. Policininkai nebuvo linkę laukti.

Trečioje vietoje – taip pat degtindaris. Klaipėdoje už tai, kad nebūtų baudžiamas už naminės degtinės laikymą ir pardavimą, vyras siūlė 900 litų. Kiti Lietuvoje užfiksuoti siūlomi kyšiai – gerokai kuklesni. O kurioziškiausias kyšis – Skuode.

Be vairuotojo pažymėjimo prie automobilio vairo sėdintis jaunuolis pareigūnams iškratė piniginę ir pasiūlė 24 litus ir 81 centą.

Ukmergiškiams nekimba

Vilniuje, skirtingai nei Kaune, policininkams neįsiūlusių kyšių pažeidėjų užregistruota gerokai mažiau – 11.

Kituose didmiesčiuose kyšių siūlymo policininkams atvejų užfiksuota dar mažiau: Klaipėdoje – 4, Šiauliuose – 1, Panevėžyje – 5, o Alytuje – 4.

Kyšiais 8 kartus nesusigundė Panevėžio rajono policininkai. Griežtumu garsėjantys Šilalės ir Tauragės teisėtvarkininkai pinigų neėmė po 7 kartus. Tiek pat kartų nepaperkami buvo Marijampolės savivaldybės ir Švenčionių rajono pareigūnai.

Tarp vairuotojų kalbama, kad sunku susitarti su Anykščių rajono policininkais, tačiau šie sučiupo tik 2 kyšininkus. Per Ukmergės rajoną driekiasi ne viena automagistralė, tačiau šio rajono policininkai nesučiupo nė vieno kyšio siūlytojo.

Kyšininkai nebuvo įkliuvę ir Šalčininkų rajone bei Neringoje.

Gynė pavaldinius

Tarp rajonų vieni lyderių – Šilalės rajono policininkai. „Negalima sakyti, kad mūsų rajone dideli kyšininkavimo mastai. Paprasčiausiai mes nepraleidžiame tokių atvejų pro akis”, – puolė pavaldinius ginti Šilalės rajono policijos viršininkas Remigijus Rudminas.

Jis pripažino, kad anksčiau pasitaikydavo atvejų, kai kyšininkui būdavo tiesiog surašomas protokolas – ir keliauk toliau. Kaip buvo elgiamasi su kyšiais, R.Rudminas nekalbėjo.

Šilalės rajono policijos vadovas pastebėjo, kad šiuo metu pažeidėjai, siūlydami kyšius, elgiasi subtiliau. Jie kalbą apie pinigus pradeda iš tolo, nebemėto banknotų ant tarnybinio automobilio sėdynės.

Mat vairuotojai žino, kad Šilalės policininkai ginkluoti diktofonais, o jų tarnybiniuose automobiliuose įrengtos vaizdo kameros.

Kiek kyšininkų sugaudė miestų ir rajonų policininkai

Vilniaus m. 	11
Kauno m. 	32
Klaipėdos m. 	4
Šiaulių m. 	1
Panevėžio m. 	5
Alytaus m. ir r. 	4
Akmenės r. 	2
Anykščių r. 	2
Birštono 	2
Biržų r. 	2
Druskininkų 	2
Elektrėnų 	1
Ignalinos r. 	2
Jonavos r. 	1
Joniškio r. 	1
Jurbarko r. 	3
Kaišiadorių r. 	2
Kalvarijos 	3
Kauno r. 	5
Kazlų Rūdos 	1
Kėdainių r. 	1
Kelmės r. 	3
Klaipėdos r. 	2
Kretingos r. 	2
Kupiškio r. 	1
Lazdijų r. 	3
Marijampolės 	7
Mažeikių r. 	2
Molėtų r. 	2
Pagėgių 	1
Pakruojo r. 	1
Palangos m. 	4
Panevėžio r. 	8
Pasvalio r. 	6
Plungės r. 	2
Prienų r. 	2
Radviliškio r. 	4
Raseinių r. 	3
Rietavo 	2
Rokiškio r. 	1
Skuodo r. 	4
Šakių r. 	2
Šiaulių r. 	2
Šilalės r. 	7
Šilutės r. 	2
Širvintų r. 	1
Švenčionių r. 	7
Tauragės r. 	7
Telšių r. 	1
Trakų r. 	2
Utenos r. 	3
Varėnos r. 	3
Vilkaviškio r. 	4
Vilniaus r. 	6
Visagino 	2
Zarasų r. 	1