Ketvirtadienio naktis 1-ojo Policijos komisariato tyrėjui trisdešimt dvejų metų Rolandui Sperskui buvo lemiama jo karjeroje - pareigūnas dėl neatsakingo poelgio neteko darbo. Taip jau nutinka, kai už miesto rimtį ir tvarką atsakingi policininkai pareigų ypač stropiai imasi vykdyti ne darbo metu, važiuodami ne tarnybiniu automobiliu ir girti.

Vijosi automobilį

Oficialiame policijos pranešime informuojama, kad 11-osios naktį, apie 0.45 val., S.Dariaus ir S.Girėno gatvėje neuniformuoto, ne tarnybos metu ir neblaivaus (2,56 promilių) miesto Vyriausiojo policijos komisariato 1-ojo policijos komisariato Viešosios policijos Prevencijos poskyrio tyrėjo Rolando Spersko vairuojamas automobilis „Peugeot 605“, važiuodamas atgaline eiga, atsitrenkė į važiavusį ir sustojusį automobilį „Renault 19“.

Šį automobilį vairavo blaivus „Sekundės“ dienraščio fotografas Andrius Repšys. Per avariją žmonės nenukentėjo, tik nedaug apgadinti abu automobiliai.

Važiavo lyg užmiesčio keliu

A.Repšys PB pasakojo, kad ketvirtadienį su Vidmantu Urbonu buvo išvažiavęs į Vilnių dėl būsimos kelionės į Islandiją. Į Panevėžį grįžo vėlai, jau po vidurnakčio. „Automobilį „Renault“, - sakė A.Repšys, - buvau palikęs miesto centre prie Savivaldybės. Sėdau į automobilį ir pasukau namų link. Jau prie Švč. Trejybės bažnyčios pastebėjau, kad iš paskos atvažiuoja kažkoks automobilis. Buvo įjungti tolimųjų šviesų žibintai. Pamaniau, kad kažkas skuba ir signalizuoja, kad pasitraukčiau arčiau važiuojamosios dalies krašto. Taip ir padariau“.

Tačiau nežinia iš kur atsiradęs automobilis nė nemanė lenkti fotografo mašinos. Jis važiavo iš paskos ir spigino šviesomis. Pasak A.Repšio, tos mašinos vairuotojas tai susilygindavo su juo, tarsi bandytų aplenkti, tai vėl lyg prilipęs vilkosi iš paskos. Paskui aplenkė ir vėl grįžo į pirminę padėtį. Taip abu automobiliai tarsi žaidė gaudynių iki Klaipėdos gatvėje esančios „Maximos“. Čia prie šviesoforo A.Repšio vairuojamas „Renault“ pasuko į dešinę, į S.Dariaus ir S.Girėno gatvę.

Taranavo atbulas

„Netoli parduotuvės „Norfa“ iš paskos važiavęs automobilis staiga mane aplenkė, - pasakojo fotografas. - Aplenkusios mane mašinos vairuotojas netikėtai stabdė. Aš buvau priverstas staigiai stabdyti. Labai nustebau, kai priekyje sustojusi mašina staigiai pajudėjo atbulomis ir trenkėsi į mano automobilį. Iš mašinos išlipęs vairuotojas priėjo prie manęs ir iš karto pradėjo šaukti: „Kas yra? Nematai, kad tave stabdau visą kelią. Ko nestoji? Lipk iš mašinos, tuoj išsiaiškinsime“. Vyriškis kiek svirduliavo, tvoskė alkoholio kvapas“.

Supratęs, kad neapsieis be pareigūnų, A.Repšys paskambino policijai. Atvykę į avarijos vietą pareigūnai surašė protokolą, tačiau nuraminti neblaivų kolegą sekėsi sunkiau. Vyriškis negailėjo piktų žodelių visiems. Per avariją A.Repšio automobiliui buvo iškultas priekinis žibintas ir nubrauktas bamperis. Draudimas jau atlygino padarytą 300 litų žalą.

Neteko darbo

Paaiškėjo, kad automobilį vairavęs tyrėjas R.Sperskas buvo gerokai apsvaigęs. Alkoholio matuokliu jam nustatytas vidutinis girtumas - 2,56 promilės. Už vairavimą neblaiviam jam gresia ne tik bauda, bet ir neteks teisės vairuoti automobilį.

Dėl netinkamo pareigūno elgesio pradėtas tarnybinis patikrinimas, tačiau jau šiandien aišku, kad vyriškis per savo neatsakingumą jau prarado darbą.

1-jo PK viršininkas Valentinas Andrejevas vakar PB teigė: „Galima sakyti, kad nuo šiandien R.Sperskas jau pas mus nebedirba, nors dar tik pradėtas tarnybinis patikrinimas. Atidavė dokumentus ir tarnybinį ginklą. Pareigūnas buvo pateikęs prašymą išeiti iš darbo, kadangi nesugeba dirbti“.

Nepasinaudojo suteikta galimybe

Pasak viršininko, R.Sperskas komisariate dirbo tik nuo sausio 9 dienos. Per tą laiką pagyrimų neturėjo, o sugebėjo netgi gauti nuobaudą. Nuobauda jam buvo skirta už tai, kad neatėjo į darbą. Jau tuomet buvo įtarta, kad pareigūnas piktnaudžiauja alkoholiu, tačiau dar buvo nuspręsta palaukti.

Beje, R.Sperskas jau anksčiau buvo dirbęs policijoje. Daugiau kaip prieš metus išėjo savo noru. Prieš naujuosius metus kreipėsi į atstatydinimo komisiją Policijos departamente ir gavo leidimą vėl grįžti į darbą. „Dėjome daug vilčių į žmogų, - sakė V.Andrejevas. - Manėme, jog pasitaisys. Dabar komisariate labai trūksta pareigūnų, ypač apylinkės inspektorių. Dabar - net 5. Pareigūną kelis kartus buvome įspėję“.