Tarp kaltinamųjų - kontrabandos "karaliumi tituluojamas" buvęs policininkas Vilius Karalius, ne kartą nuteistas cigarečių kontrabandos bylose.

Prokuroro surašytame kaltinamajame akte nurodoma, kad nusikalstama gauja veikė ketverius metus, į savo veiklą buvo įtraukusi policijos ir muitinės pareigūnus, taip pat siekė aukštų postų Muitinės kriminalinėje tarnyboje.

1998 metų spalį vienas nusikalstamo susivienijimo narys, pasitelkęs Alytaus kelių policijos pareigūnais, sukčiaudamas ir panaudodami suklastotus dokumentus, apgaule už 300 tūkst. JAV dolerių (tuometine vertė - 1,2 mln. litų) atlygį užvaldė beveik 2,8 mln. litų vertės viešojoje įmonėje "Dzūkijos šilas" saugotą sulaikytą kontrabanda gabentų cigarečių krovinį.

Kaltinamajame akte taip pat nustatyta, jog kaltinamieji 2000 metais subūrė nusikalstamą susivienijimą sunkiems didelės vertės cigarečių kontrabandos nusikaltimams daryti. Veikiant šiam nusikalstamam susivienijimui Lietuvoje, Kaliningrado srityje, Lenkijoje ir Vokietijoje, buvo sukurti kontrabandos gabenimo per valstybės sieną keliai, organizuota netikrų krovinio dokumentų gamyba, užmegzti cigarečių kontrabandos gabenimui reikalingi ryšiai su cigarečių kontrabandos organizavimu užsiimančiais asmenimis Vakarų Europos ir kitose užsienio šalyse.

Gaujos nariai Latvijoje, Lietuvoje ir Kaliningrado srityje, buvo įkūrę tarptautiniais pervežimais užsiimančias priedangos firmas, plėtojo konspiracinių sandėlių, kuriuose buvo perkraunami ir laikomi kontrabanda į Lietuvą įvežti stambūs didelės vertės cigarečių kroviniai, tinklą.

Kontrabandai gabenti buvo sukurtas gabenimo įrankių ir priemonių technikos parkas. Per Vakarų Europos šalis didelės vertės cigarečių krovinius gabenę vilkikai buvo lydimi ir saugomi.

Kontrabanda kaltinami nusikalstamo susivienijimo nariai turėjo ryšių ir teisėsaugos bei muitinės institucijose. Siekdami daryti įtaką Muitinės kriminalinės tarnybos veiklai, nusikalstamo susivienijimo nariai ėmėsi priemonių, kad 2002 metų viešuosiuose konkursuose į paskelbtas Muitinės kriminalinės tarnybos regioninių skyrių vadovų pareigybes laimėtų su kontrabandos organizatoriais ryšius palaikę asmenys.

Valstybės saugumo departamento (VSD) pareigūnams laiku perdavus turimą informaciją, šio nusikalstamo susivienijimo narių proteguojami asmenys minimų konkursų nelaimėjo.

VSD ir Muitinės kriminalinės tarnybos pareigūnams 2002 metų pradžioje sulaikius šios gaujos gabenamus krovinius, grupuotės nariai užmezgė ryšius su aukštas pareigas ėjusiu Muitinės kriminalinės tarnybos pareigūnu, o, siekdama išvengti nelegalios veiklos išaiškinimo, per tarpininkus rinko duomenis apie VSD atliekamą operatyvinį grupuotės veiklos tyrimą ir pateikinėjo tyrėjams tyrimą klaidinančius dokumentus.

Su kontrabandininkais bendravęs Muitinės kriminalinės tarnybos darbuotojas už pareigūno vardo diskreditavimą iš tarnybos buvo atleistas 2003 metų birželį.

Šios gaujos gabentų krovinių vertė - daugiau kaip 6 mln. litų. Bylą teismui perdavęs prokuroras kartu pateikė civilinius ieškinius, kurių bendra suma siekia 4 mln. litų. Prokuroras teismo prašo iš kaltinamųjų priteisti šią sumą valstybės naudai.

Tyrimą atlikusiam Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorui talkino Valstybės saugumo departamento, Muitinės Kriminalinės tarnybos pareigūnai bei Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai.