Tokias nuobaudas policijos viršininkams skyrė generalinis komisaras už tai, kad jų pavaldiniai nepakankamai gerai saugojo prieš įvairius verslininkus ir nusikalstamo pasaulio garsenybes parodymus Generalinės prokuratūros tirtoje byloje davusį kaunietį J.Bielskį.

DELFI paklaustas, už ką tiksliai jam buvo skirta nuobauda, V.Skorupskas sakė: „Mano kalbas riboja įstatymai. Liudytojų apsauga yra susijusi su slaptais dalykais, todėl kalbėti negaliu“.

Dėl tos pačios priežasties draudžiama skelbti ir Liudytojų ir nukentėjusiųjų apsaugos tarnybos Kauno skyriaus viršininko pavardę.

Tarnybinį patikrinimą dėl J.Bielskio dingimo atliko Policijos departamento Vidaus tyrimų valdyba. Jos atstovai taip pat nekomentavo tyrimo ir aplinkybių, dėl kurių dviems pareigūnams buvo skirtos nuobaudos.

Tarnybinio tyrimo medžiaga buvo perduota Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos departamentui, tyrusiam bylą, kurioje J.Bielskis davė parodymus. Generalinė prokuratūra spręs, ar yra pagrindo pradėti ikiteisminį tyrimą dėl Liudytojų ir nukentėjusiųjų apsaugos tarnybos pareigūnų veiksmų.

DELFI primena, kad savo namuose Kaune saugotas J.Bielskis nuo pareigūnų paspruko balandžio 19 dieną. Netrukus buvo paskelbta jo paieška, o jo nuotrauka atsidūrė tarp ieškomiausių Lietuvoje asmenų.

Praėjus daugiau nei mėnesiui, 57 metų J.Bielskis buvo sulaikytas Rusijoje. Birželio 9 dieną prie metro stoties antrankius jam uždėjo Sankt Peterburgo milicijos pareigūnai. Sulaikomas jis nesipriešino.

Nustatyta, kad J.Bielskis, pasinaudojęs į jį panašaus asmens dokumentais, balandį išvyko į Rusiją ir visą šį laiką gyveno Sankt Peterburge. Lietuvos pareigūnai nustatė jo buvimo vietą ir šią informaciją perdavė kolegoms Rusijos milicijoje.

Pareigūnų duomenimis, J.Bielskis Sankt Peterburge jautėsi gana saugiai, nepastebėjo esąs sekamas. Sulaikomas jis pateikė svetimą pasą ir bandė pareigūnus įtikinti, kad jie suklydo.

Sunkiais ir labai sunkiais nusikaltimais (kelių nužudymų organizavimu, pasikėsinimu nužudyti, turto prievartavimu ir kt.) įtariamas J.Bielskis pernai vasarą sutiko bendradarbiauti su teisėsauga. Jis buvo saugomas pagal liudytojų apsaugos programą.

Lietuvos Generalinė prokuratūra išsiuntė Rusijai prašymą dėl J.Bielskio ekstradicijos. „Kol kas dar neturime jokios informacijos apie J.Bielskio išdavimo procedūras“, - DELFI sakė Generalinės prokuratūros Tarptautinių ryšių ir teisinės pagalbos skyriaus vyriausioji prokurorė Laima Čekelienė.

Anot jos, Rusijoje dar neįvyko teismo posėdis, per kurį turi būti sprendžiama išduoti ar ne J.Bielskį Lietuvos pareigūnams.