Emilijos-Romanijos regione – tarp Bolonijos ir Florencijos – įsikūrusi Poreta Termė nuo Romos imperijos laikų garsėjo savo gydomųjų savybių turinčiomis terminėmis versmėmis, trykštančiomis Apeninų kalnų slėnyje.

Dabar į vos 4 tūkst. gyventojų turintį miestelį žiniasklaidos gigantas „The New York Times“ dėmesį atkreipė dėl vietos Tilto Madonos bažnyčioje esančios „Sacrario del Cestista“ – Krepšininkų koplyčios.

Patalpoje greta pagrindinio bažnyčios altoriaus yra vienintelis langas. Apvalus ir įrėmintas grotelėmis taip, kad primintų kamuolį.

Ant koplyčios sienų kabo įvairūs marškinėliai, o ant akmeninio stalo išdėliotos krepšininkų figūrėlės. Greta jų atversta užrašų knyga, kurios puslapiuose – ir padėkos po sėkmingos menisko operacijos, ir prašymai padėti per kelis artimiausius sezonus laimėti trofėjų.

Vietos gyventojai jau kelis šimtmečius meldžiasi Tilto Madonai – pavadintai pagal XVI amžiaus paveikslą, vaizduojantį Mergelę Mariją ant uolos greta Reno upės krantus jungiančio tilto.

Tautosakoje jai priskiriami visi apylinkėse nutikę stebuklai, pavyzdžiui, tikima, kad Tilto Madona sustabdžiusi į tiltu per Reną ėjusį piligrimą žudiko paleistas kulkas.

Po kelis dešimtmečius trukusių pastangų Poreta Termės krepšinio bendruomenei pavyko įtikinti Italijos vyskupų konferenciją, jog stebuklais Tilto Madona pasižymi ir krepšinio aikštėse – taip žengtas pirmas žingsnis link šventosios krepšinio globėjos statuso.

Dabar kamuolys perduotas į Vatikano Dievo kulto ir sakramentų tvarkos kongregacijos rankas.

Guglielmo Bernardi – buvęs vietos krepšinio asociacijos vadovas – įsitikinęs, jog beliko sutvarkyti formalumus.

Pasak jo, krepšinį Poreta Termėje praėjusio amžiaus viduryje išpopuliarino JAV kareiviai – pirmiausia tarp pačių italų karo belaisvių.

Šešto dešimtmečio pradžioje Poreta Termė iškilo kaip nacionalinis moterų krepšinio centras, o 1956 metais buvo pašventinta „Sacrario del Cestista“. Šis įvykis paminimas Poreta Termėje kasmet vykstančiais jaunimo turnyrais, o krepšininkai iš viso aplinkinio regiono atkeliauja prieš svarbias rungtynes pasimelsti ir prašyti palaiminimo.

Poreta Termėje rengiamo jaunimo krepšinio turnyro afiša

Anot Poreta Termės tarybos nario Nicolo Savigni, čia buvo apsilankiusi Bolonijos „Virtus“ komanda, kitame mače iškovojusi reikšmingą pergalę.

Pernai į Krepšininkų koplyčią užsuko ir Italijos rinktinės strategas Romeo Sacchetti, kurio auklėtiniai vėliau po 17 metų pertraukos pateko į olimpines žaidynes.

„Tilto Madona tikrai prižiūri mūsų komandą“, – sakė treneris.

Romeo Sacchetti (dešinėje)

Siūlymą paskelbti Tilto Madoną krepšinio globėja palaiko ne tik Poreta Termės kunigas Filippo Maestrello, bet ir kardinolas Matteo Maria Zuppi – gretimos Bolonijos arkivyskupas, dėl savo aistros oranžiniam kamuoliui vietos spaudos pramintas „Kardinolu Krepšiniu“.

Pats popiežius Pranciškus – užkietėjęs futbolo mėgėjas – krepšinį yra pavadinęs „sportu, kuris padeda atplėšti akis nuo žemės ir pakelti jas į dangų – juk ten pakabintas krepšys“.

Bet galima neabejoti, jog Poreta Termės gyventojus rūpintis savosios Tilto Madonos statusu verčia ne tik pamaldumas.

Pasilepinti terminėmis voniomis į miestelį atvyksta daugiausiai vyresnio amžiaus klientūra, o vietos politikai norėtų pritraukti ir jaunų piligrimų.

Poreta Termės tarybos narys N. Savigni dalinasi planais globėjos garbei pastatyti „didžiulę“ krepšinio areną. Mintyse – ir krepšinio muziejaus statybos. Viskas tam, kad į miestelį viliojami turistai turėtų kur paganyti akis.

Jeigu krepšinio muziejus atsiras Poreta Termėje, eksponatų jam jau paruošęs vietos krepšinio entuziastas G. Bernardi, kurio asmeninėje kolekcijoje – ir Italijoje dalį vaikystės praleidusio Kobe Bryanto pasirašyti marškinėliai.

Kobe Bryantas

„Kuomet pernai jis žuvo per aviakatastrofą, visi mes meldėmės už jo sielą Krepšininkų koplyčioje. Kobe buvo mūsų idealas“, – sako G. Bernardi.

Kas žino, galbūt ateityje maldas už sau rūpimus žaidėjus ir komandas Poreta Termės Tilto Madonai kalbės ir kitų katalikiškų šalių krepšinio gerbėjai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)