2005 metų gegužės 20-ą dieną Sh. Bradley paskutinį kartą žengė į aikštę. Po 12 sezonų NBA lygoje JAV ir Vokietijos pilietybes turintis milžinas atsisveikino su sportu būdamas 33-ejų.

Vėliau trečias aukščiausias krepšininkas NBA istorijoje mėgavosi gyvenimu 15 metų iki lemtingos avarijos. 2021 metų sausio 20-ą dieną jis pateko į avariją, po kurios buvo paralyžiuotas nuo krūtinės žemyn.

„Man sunku leisti jiems matyti mane tokį, – po to, kai į svečius užsuko buvęs bendraklubis Michaelas Finley, tuomet ėjęs Dalaso ekipos krepšinio operacijų viceprezidento pareigas, si.com kalbėjo Sh. Bradley. – Tikras iššūkis prisiminti, kaip viskas buvo anksčiau ir žinoti, kad taip daugiau niekada nebus.“

Galėjo tik akimis stebėti giedrą dangų

Kad palaikytų sportinę formą, Sh. Bradley įsigijo specialiai jo ūgiui pritaikytą nestandartinį dviratį, su kuriuo mindavo tūkstančius kilometrų. Lemtingą dieną jis jau buvo per kelis kvartalus nuo savo namų Jutoje, kai dešinėje pastebėjo gatvėje paliktą automobilį, kurį turėjo apvažiuoti iš kairės.

Jam iš paskos tuo metu važiavo minivenas „Dodge“, o prie vairo sėdėjo jauna mama, skubanti pasiimti savo vaiko. Lenkdama Sh. Bradley ji galvojo palikusi užtektinai vietos krepšininkui, tačiau manevro metu įvyko susidūrimas ir milžinas trenkėsi į kairėje stovintį automobilį bei persivertęs per dviratį griuvo.

Moteris, kurios vardas specialiai nepaviešintas, nuvažiavo toliau, o aukštaūgis liko gulėti ant žemės, negalėdamas pajudinti nei rankų, nei kojų. „Tik akimis galėjau žiūrėti į giedrą dangų, kvėpavimo taip pat negalėjau kontroliuoti. Tuo metu sukosi mintis – ar aš uždusiu, ar aš lėtai mirsiu“, – prisiminė Sh. Bradley.

Kai atvyko greitoji medicinos pagalba ir aukštaūgis buvo paguldytas ant neštuvų, vienas iš paramedikų garsiai paklausė, ar jie sugebės uždaryti automobilio duris, tačiau tai padaryti vis dėlto pavyko.

Sh. Bradley dviratį paėmė jo antroji žmona Carrie. Krepšininkas antrąkart vedė 2017 metais ir įsivaikino tris vaikus. Su pirmąja žmona jis buvo susilaukęs 6 vaikų.

Carrie nuskubėjo pas nukentėjusįjį, kuriam diagnozuota sunki trauma – pažeistas kaklas suspaudė nugaros smegenis ir Sh. Bradley buvo paralyžiuotas. Verdiktas negailestingas – veikiausiai visam laikui.

Motyvacija – keptos bulvytės

Dėl tokio tipo nugaros smegenų pažeidimo paprastai kyla didesnė širdies ir kraujagyslių ligų, plaučių uždegimo, mirtinų kraujo krešulių, virškinimo trakto problemų, lėtinių skausmų ir slėgio opų rizika. Rizikos faktorių dar padaugėja dėl neįprasto Sh. Bradley ūgio. Milžinas ne savo noru tapo priklausomu nuo lovos ir vežimėlio.

Buvusio vidurio puolėjo reabilitacijos procesas tapo tikru iššūkiu visiems su juo dirbantiems specialistams. Per šešis mėnesius su tokia trauma jau būna šiokių tokių teigiamų poslinkių, tačiau Sh. Bradley negalėjo nei pats valgyti, nei paimti į ranką telefoną, nei išsivalyti dantis. Motyvaciją praradęs milžinas kartą užsimanė greitojo maisto restorano patiekalo ir Carrie jam ant pilvo uždėjo keptų bulvyčių. „Ar labai jų nori? Paimk“, – metė iššūkį ji savo vyrui.

Tai buvo lūžis – nors ir skausmingai, tačiau jis sugebėjo tarp pirštų paimti bulvytę ir įsidėti sau į burną. Toliau viskas ėjosi lengviau.


Paprastai nugaros smegenų traumos gydymas kainuoja nuo 300 tūkst. iki 1 mln. JAV dolerių per pirmuosius metus, o per gyvenimą – apie 5 mln. Laimei, Sh. Bradley užsidirbo apie 69,5 mln. per NBA karjeros metus, be to kelių mėnesių išlaidas visiškai padengė NBA sveikatos draudimas.

Kaip jis prisipažino, labiausiai pasiilgo savo motociklo, plaukiojimo jachta, pasigalynėjimo su vaikais ir galimybės apkabinti savo žmoną Carrie. „Visa tai gal ir maži dalykai, bet man jie reiškė visą pasaulį“, – kalbėjo Sh. Bradley.


Tikslas – atgauti daugiau nepriklausomybės

Senų draugų vizitas padėjo Sh. Bradley nors trumpai prisiminti ankstesnįjį save. Buvęs komandos draugas Dirkas Nowitzkis ir „Mavericks“ savininkas Markas Cubanas aplankė aukštaūgį namuose Jutoje. Po nuoširdaus pokalbio ir prisiminimų Shawnui tapo dar sunkiau.

„Kai artimi žmonės mane tokį pirmą kartą pamato... tai sukelia daug emocijų. Ir tai labai išsunkia“, – sakė vidurio puolėjas. Daug viešo dėmesio jo nelaimė nepritraukė – pandemija pasaulyje leido buvusio krepšininko sveikatos būklę gana ilgai išlaikyti toli nuo visuomenės akių.


Sh. Bradley su šeima kelis mėnesius trunkančioms gydymo sesijoms kėlėsi į Dalasą, kur jo ūgio ir duomenų žmogui užtikrinama tinkama priežiūra ir reabilitacija. Buvęs krepšininkas, paguldytas ant stalo, jau sugebėjo atsirėmęs rankomis atsisėsti ir iš kairės, ir iš dešinės pusės. Dauguma pacientų į reabilitacijos centrą užsuka dukart per savaitę, bet Sh. Bradley ten laiką leidžia nuo pirmadienio iki penktadienio.

Jis vis dar jaučia skausmingus spazmus tiek rankose, tiek juosmens srityje – kone pusę tuzino kartų per dieną vyras kalbėdamas tiesiog sustoja viduryje sakinio ir sukanda dantis.

Buvusį savo žaidėją stipriai palaikanti „Mavericks“ organizacija išsikėlė tikslą – daryti viską, kad Sh. Bradley galėtų pats iš vežimėlio persikelti į lovą ir atgal. Tai sukurtų daugiau nepriklausomybės ir gyvenimo kokybės esamomis sąlygomis. „Tai yra visai įmanoma ir tuo tikime. Mes dar to nepasiekėme, bet esame pakeliui į tą tikslą“, – sakė buvęs vidurio puolėjas.

Prasmę randa padėdamas kitiems

Sh. Bradley motyvacijos ieško padėdamas kitiems, o pirmiausiai – prisidėdamas prie švietimo apie važiavimo dviračiu saugumą. Statistiškai daugiau nei 800 amerikiečių dviratininkų kasmet žūva eismo įvykiuose. Vienas iš jų – pernai avarijoje neišgyvenęs buvęs Jutos „Jazz“ vidurio puolėjas Markas Eatonas.

Daugiau kaip 300 tūkst. po dviračių avarijų gydosi patirtas nugaros smegenų traumas. „Kodėl aš likau gyvas?“, – vis klausia savęs Sh. Bradley, vis dar ieškodamas atsakymo.

Sudėtingoje rutinoje vyrui padeda prižiūrėtojai, kurie po nakties „reikalų“ viską sutvarko, padeda susiteipuoti kojas ir persikelti į vežimėlį. Nepakeičiama padėjėja vėliau tampa jo žmona, kuri niekam nematant braukia ašarą. „Tą įvykį patyrė ne vienas žmogus. Tai domino efektas. Mūsų šeima nuo tada visiškai pasikeitė“, – kalbėjo ji.

Šeima įsigijo specialų 120 tūkst. JAV dolerių vertės miniveną, kuriame buvo sumontuotas keltuvas, galintis įkelti kone 230 kg sveriantį milžinišką vežimėlį. Kelionės padeda prasiblaškyti.


Matydamas visą tą vargą, kurį tenka iškęsti namiškiams, o ypač žmonai, Sh. Bradley jaučiasi dėkingas, tačiau kartu jam dėl to sunku: „Galbūt būtų visiems geriau, jei visa tai baigtųsi. Taip, tokios mintys įslenka man į galvą ir jos realios. Nieko negaliu padaryti.“

„Sports Illustrated“ vizitas pas NBA milžiną ir pasakojimas apie jo dabartinį gyvenimą baigiasi gražiu epizodu iš paskutinio Kalėdinio laikotarpio, kur elektriniame vežimėlyje sėdintis Shawnas mėgina užmesti snaigę ant puošiamos eglutės. Ankstesniame gyvenime jis be vargo ją būtų uždėjęs net nepasistiebęs.

NBA lygoje Sh. Bradley praleido 12 sezonų. Vokiečių kilmės amerikietis yra atstovavęs ir Vokietijos rinktinei, su kuria 2001-ųjų Europos krepšinio čempionate užėmė ketvirtąją vietą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją