Per pastarąsias šešias naujokų biržas pirmojo dešimtuko šaukimais į NBA buvo pakviesti aštuoni europiečiai. Keturi iš jų savo pavardes išgirdo jau pirmajame penketuke: 2015-ais tokio įvertinimo sulaukė Kristapas Porzingis ir Mario Hezonja, 2016-ais – Draganas Benderis, o 2018-ais – Luka Dončičius.

Nors Slovėnijos vunderkindui bent iš tolo prilygti galinčių Europos krepšinio talentų šioje biržoje nėra, trys talentingiausi žemyno atstovai sulaukia vis daugiau NBA klubų dėmesio ir gali realistiškai tikėtis būti pakviesti pirmajame biržos dvidešimtuke.

Šeimos tradicijas sėkmingai tęsiantis vokietis, stulbinančia statistika vietinėse pirmenybėse pasižymėjęs turkas ir kylančia Eurolygos žvaigžde išrinktas ispanas. Jei ESPN prognozės pasitvirtins, būtent šie trys krepšininkai taps ryškiausiais šioje biržoje dalyvausiančiais Europos atstovais.

Franzas Wagneris, Vokietija.

Prognozuojamas šaukimas: 11.
Franzas Wagneris

Talentingiausiu iš Europos kilusiu šios naujokų biržos krepšininku ESPN ekspertai laiko Mičigano universitetui atstovaujantį 205 cm ūgio vokietį, rugpjūčio pabaigoje švęsiantį 20-ą gimtadienį.

Du sezonus NCAA pirmenybėse praleidęs krašto puolėjas pastaraisiais metais fiksavo 12,5 taško, 6,5 atkovoto kamuolio ir 3 rezultatyvių perdavimų vidurkius. Krepšininkas taip pat užsitarnavo solidžiai gynyboje rungtyniaujančio žaidėjo reptuaciją – per rungtynes vokietis vidutiniškai blokuodavo po 1 metimą ir perimdavo po 1,3 kamuolio.

Dėl savo universalumo vertinamas Franzas žengia savo vyresnio brolio Moritzo pramintais takais – tam pačiam Mičigano universitetui atstovavęs vyresnysis Wagneris NBA sužaidė jau tris sezonus, tačiau per juos spėjo apsivilkti net penkių klubų aprangas.

Jei ekspertų prognozės pasitvirtintų, puolėjas taptų penktu aukščiausiai NBA naujokų biržų istorijoje pašauktu Vokietijos krepšininku. Aukštesnio įvertinimo iki šiol sulaukė tik Dirkas Nowitzki (9-as šaukimas, 1998), Detlefas Schrempfas (8-as šaukimas, 1985), Chrisas Kamanas (6-as šaukimas, 2003) ir dvigubą Vokietijos bei JAV pilietybę turintis Shawnas Bradley (2-as šaukimas, 1993).

Remiantis ESPN spėjimu, susidomėjimą vokiečiu išreikšti turėtų 11-ą šaukimą šių metų biržoje turintys Šarlotės „Hornets“, tačiau gandai sieja Wagnerį ir su Sakramento „Kings“ klubu, kuriam priklauso 9-ojo pasirinkimo teisė.

Alperenas Sengunas, Turkija.

Prognozuojamas šaukimas: 16.
Alperenas Sengunas

Nuostabų sezoną Stambulo „Bešiktaš“ klube sužaidęs Turkijos talentas yra ne tik vienas talentingiausių, bet ir vienas jauniausių šios biržos žaidėjų – liepos 25-ą 208 cm ūgio aukštaūgis švęs vos 19-ąjį gimtadienį.

Vos sulaukęs pilnametystės Sengunas debiutavo „Bešiktaš“ ekipoje ir tą padarė su trenksmu. Naudingiausiu Turkijos krepšinio Superlygos žaidėju išrinktas jaunuolis per rungtynes vidutiniškai rinko po 19,2 taško, 9,4 atkovoto kamuolio, 2,5 rezultatyvaus perdavimo, 1,3 perimto kamuolio ir 1,7 bloko.

Tritaškius vos 19 procentų taiklumu metęs aukštaūgis prastą tikslumą atakuojant iš tolimosios distancijos kompensavo realizuodamas net 68 proc. dvitaškių, o baudas metė solidžiu 81 proc. taiklumu.

Įspūdingą statistiką fiksavęs ir „Bešiktaš“ iki lygos pusfinalio atvedęs aštuoniolikmetis jau sulaukė ir šanso debiutuoti Turkijos nacionalinėje rinktinėje. Olimpinėje atrankoje turkai Kanadoje vykusio turnyro pusfinalyje 63:81 nusileido Graikijai, o Sengunas šiose rungtynėse pasižymėjo 12 taškų.

Per pastaruosius dešimt metų savo pavardę pirmajame naujokų biržos rate išgirdo vos du Turkijos krepšininkai: 2011-ais trečiuoju šaukimu Jutos „Jazz“ pakviestas Enesas Kanteris ir 2016-ais 26-uoju pasirinkimu Filadelfijos „76ers“ pašauktas Furkanas Korkmazas.

Usmanas Garuba, Ispanija.

Prognozuojamas šaukimas: 17.
Usmanas Garuba

Europiečių trejetą ESPN pirmojo naujokų biržos rato prognozėje užbaigia pastarajame sezone Eurolygos kylančia žvaigžde bei geriausiu jaunuoju Ispanijos ACB pirmenybių krepšininku išrinktas Madrido „Real“ krašto puolėjas Garuba.

Į išplėstinį Ispanijos olimpinės vyrų krepšinio rinktinės kandidatų sąrašą įtrauktas devyniolikmetis jau artėjančią naktį turės puikų šansą atskleisti savo talentą NBA lygos skautams draugiškose Ispanijos ir JAV rinktinių rungtynėse.

Nepaisant įspūdingos individualių trofėjų kolekcijos, jaunojo ispano statistika neatrodo stulbinanti – Ispanijos pirmenybėse Garuba vidutiniškai rinko po 5,6 taško ir 5,3 atkovoto kamuolio per rungtynes, o Eurolygoje jo vidurkiai buvo dar žemesni.

Visgi NBA lygos atstovus labiausiai domina ne Garubos žaidimas puolime, o jo gynybinis potencialas. Išskirtiniu atletiškumu pasižymintis krepšininkas biržos apžvalgininkų yra lyginamas su Toronto „Raptors“ gynybos specialistu O. G. Anunoby.

2016-ais metais jaunasis ispanas buvo išrinktas naudingiausiu Europos U16 krepšinio čempionato žaidėju, nors tuo metu jam buvo vos 14. Jei ESPN spėjimai pasitvirtintų, 17-uoju šaukimu pakviestas Garuba taptų Jono Valančiūno komandos draugu Memfio „Grizzlies“ klube.

Vos tris europiečius NBA klubai pašaukė ir pirmajame praėjusios biržos rate. Tąsyk pirmajame trisdešimtuke savo pavardes išgirdo prancūzas Killianas Hayesas (7-as šaukimas, Detroito „Pistons“), žydas Deni Avdija (9-as šaukimas, Vašingtono „Wizards“) ir serbas Aleksejus Pokuševski (17-as šaukimas, Oklahomos „Thunder“).

Rekordine Senajam žemynui ir toliau išlieka 2016-ųjų metų birža, kurios pirmajame rate buvo pašaukti net devyni europiečiai: Draganas Benderis, Jakobas Poeltlas, Domantas Sabonis, Georgios Papagiannis, Juancho Hernangomezas, Guerschonas Yabusele, Ante Žižičius, Timothe Luwawu-Cabarrot ir Furkanas Korkmazas.

2021-ųjų metų NBA naujokų birža vyks liepos 29-ąją dieną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)