Žaidėjų išreikštas baimes dėl savo sveikatos garantijų pabrėžė ir NBA žaidėjų asociacijos (NBPA) prezidentė Michele Roberts. Duodama interviu „The Boston Globe“ dienraščiui Roberts teigė, jog lyga negali užtikrinti absoliutaus žaidėjų saugumo.

„Vienintelis realistiškas požiūris žengiant į tą situaciją yra toks, jog kažkas vis tiek užsikrės šiuo virusu. Klausimas šioje situacijoje nėra „ar“, klausimas yra „kada“. Ir žaidėjai tikrai yra sunerimę, ypač nuo tada, kai paaiškėjo, jog šis virusas pavojingas ne tik 60-ies metų amžiaus ribą perkopusiems žmonėms.

Esu patenkinta dabartinėmis saugumo užtikrinimo taisyklėmis, nes žinau, jog lyga padarė viską, ką galėjo. Tačiau negaliu į šią situaciją žvelgti ramiai, nes žinau, jog net ir šios sąlygos negali nieko užtikrinti šimtu procentų“.

Kol dalis lygos krepšininkų svarsto galimybę atsisakyti vykti į turnyrą Orlande tiek dėl viruso keliamos grėsmės, tiek dėl JAV vykstančių protestų prieš rasinio pagrindo socialinę nelygybę, pati NBA ieško būdų suteikti klubams galimybę varžytis turnyre net ir netekus kelių krepšininkų.

Kaip anksčiau skelbė JAV sporto naujienų tinklalapis ESPN, jei vienas iš komandos krepšininkų ar trenerių štabo narių užsikrėstų Covid-19 virusu, kartu su juo žaidę ar dirbę klubo nariai nebūtų karantinuojami. Dviejų savaičių saviizoliacijos taisyklė būtų pritaikoma tik pačiam susirgusiajam.

Tokios aplinkybės sukėlė pagrįsto nerimo – jei keli komandos krepšininkai atsisako dalyvauti turnyre dėl politinių priežasčių, o dar keli iškrenta dėl sveikatos būklės, klubai gali susidurti su rimtomis žaidėjų skaičiaus problemomis.

Vienu iš potencialių šio klausimo sprendimų būdų tapo pasiūlymas suteikti klubams teisę pasikviesti į savo gretas „keičiamuosius žaidėjus“ – „replacement players“. Tačiau prie komandos naujai prisijungiantis krepšininkas prieš žengdamas į aikštę turėtų praleisti dvi savaites karantine, o tokia sąlyga dar labiau komplikuoja ir taip sudėtingą procesą.

NBA svarsto galimybę leisti klubams pasipildyti keičiamaisiais žaidėjais dar prieš Orlande vyksiančios trumpos treniruočių stovyklos pradžią. Tokiu atveju, žaidėjai galėtų dalyvauti treniruočių procese bei leisti laiką kartu su komanda, tačiau registruojami rungtynėms galėtų būti tik pakeisdami teigiamų Covid-19 diagnozių sulaukusius krepšininkus.

Galimybė prisijungti prie pajėgiausios pasaulio lygos klubų turėtų dominti galiojančių sutarčių šiuo metu neturinčius krepšininkus. Šiame sąraše savo pavardę gali rasti ir Donatas Motiejūnas, prieš kiek daugiau nei savaitę atsisveikinęs su Kinijos CBA lygos Šanchajaus „Sharks“ ekipa.

Visgi remiantis iki šiol galiojančiomis bei naujosiomis NBA taisyklėmis, D-Mo sugrįžimas į NBA šių metų pirmenybėse galėtų būti tik itin ribotas.

Donatas Motiejūnas

Visų pirma, kaip skelbia naujienų portalas hoopshype.com, „keičiamojo žaidėjo“ statuso gali siekti tik tie krepšininkai, kurie sezono sustabdymo datą (kovo 12-ą) neturėjo galiojančio kontrakto su kitų šalių klubais. Ši sąlyga lemia, jog tokiu keliu prie NBA klubų prisijungti negali nei Motiejūnas, nei, pavyzdžiui, su Miuncheno „Bayern“ sutartį tuo metu dar turėjęs Gregas Monroe.

Net ir negalėdamas pasinaudoti naująja sąlyga, Donatas teoriškai galėtų prisijungti prie NBA klubo kaip laisvasis agentas. Tačiau atkrintamosiose varžybose dalyvaujančios ekipos savo sudėtis laisvaisiais agentais lemiamoms sezono kovoms gali sustiprinti tik iki kovo 1-os dienos.

Kitaip tariant – Motiejūnas galėtų prisijungti prie vieno iš 22 klubų aštuonerioms paskutinėms reguliariojo sezono rungtynėms, tačiau net ir tokiu atveju lietuvis toli gražu nebūtų garantuotas dėl žaidybinio laiko. Žaisti atkrintamosiose D-Mo negalėtų bet kuriuo atveju.

Minėta „keičiamojo žaidėjo“ sąlyga realiausiai pasinaudoti galės šiais metais NBA G-Lygoje rungtyniavę ir galiojančių sutarčių su pagrindinės lygos klubais neturėję krepšininkai. Jei pasitvirtintų pesimistiškiausias scenarijus ir dalis komandų susidurtų su rimtomis žaidėjų skaičiaus problemomis, planuojamo turnyro žaidimo kokybės lygis gali kristi iki sunkiai įsivaizduojamų žemumų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)