Apie 1997-1998 m. Čikagos „Bulls“ triumfą ir komandos legendų išsiskirstymą pasakojančio filmo „Paskutinis šokis“ (angl. „The Last Dance“) pirmosios dvi serijos sulaukė itin pozityvių komentarų iš NBA bendruomenės.

„Michaelo Jordano „Paskutinis šokis“ buvo tiesiog fantastiškas ir aš mėgavausi abejomis filmo valandomis. Jauni krepšinio gerbėjai, kurie niekada nematė Michaelo žaidžiančio, dabar gali suprasti, kodėl jis yra geriausias visų laikų krepšininkas“, – po pirmųjų dviejų dokumentinio filmo serijų sureagavo Los Andželo „Lakers“ legenda Magicas Johnsonas, viešai reiškiamo susižavėjimo netrūko ir iš dabarties NBA žvaigždžių.


Nors filme pasakojama apie paskutinius M. Jordano pasiekimus su „Bulls“ marškinėliais, simboliška, kad pirmosios jo serijos dienos šviesą išvydo tą pačią dieną, kai 198 cm ūgio krepšininkas sužaidė rezultatyviausias savo rungtynes NBA atkrintamosiose varžybose ir pasiekė iki šiol nepajudintą lygos rekordą.

Tai nutiko 1986-ųjų balandžio 20-ąją per rungtynes tarp „Bulls“ ir Bostono „Celtics“.

Nors „Boston Garden“ arenoje vykusias antras serijos rungtynes po dviejų pratęsimų 135:131 laimėjo šeimininkai „keltai“, jų lyderis Larry Birdas po susitikimo ištarė garsiąją frazę: „Tai buvo Dievas, persirengęs Michaelu Jordanu.“

Ir iš tikrųjų, kaip galima susidaryti įspūdį stebint gražiausius rungtynių momentus ir vartant statistikos protokolus, tą balandžio 20-ąją M. Jordanas aikštėje buvo nesustabdomas.

Nors iš žaidimo pataikė tik kas antrą metimą, per 53 min. jis pelnė 63 taškus. Tikslą pasiekė 22 iš 41 M. Jordano mestų dvitaškių ir 19 iš 21 baudos. Be to, jis atkovojo 5 kamuolius, atliko 6 rezultatyvius perdavimus, 3 kamuolius perėmė, 2 metimus blokavo ir 4 kartus suklydo. Pažymėtina, kad visa Čikagos komanda tose rungtynėse nepataikė nė vieno tritaškio ir apskritai iš toli atakavo vos 2 sykius.

Beveik be keitimų žaidęs „Celtics” lyderis L. Birdas tą sykį rungtynes baigė su 36 taškais (12/25 dvit., 2/5 trit., 6/7 baud.), pelnytais per 57 min.

Tuometinis „Celtics' gynėjas Danny Ainge'as naujajame filme prisiminė, kad tų rungtynių išvakarėse kartu su M. Jordanu jie žaidė golfą, po kurio partijos „Bulls“ žvaigždė laukus paliko gerokai suirzęs. „Iš Michaelo nugvelbiau šiek tiek „žalių“, vienas kitam kalbėjome provokuojančius dalykus. Tai galėjo būti klaida“, – šypteli D. Ainge'as.

Pažymėtina, kad įsiaudrinęs Michaelas nusprendė atsigriebti ne prieš patį D. Ainge'ą, o prieš savo tiesioginį oponentą gynyboje Dennisą Johsoną.

„Sulipome į automobilį, pirmiausia paleidome Danny. O tada Michaelas ir sako: perduok savo bičiuliui Dennisui, kad rytoj aš jam kai ką paruošiu“, – pasakojo kartu su krepšininkais buvęs rašytojas ir žurnalistas Markas Vancilas.

Kaip jau minėta, kaip M. Jordanas tarė, taip ir padarė – kitą vakarą surengė rezultatyviausią pasirodymą lygos atkrintamųjų varžybų istorijoje, o sustabdyti jo neįstengė nei elitiniu gynėju laikytas D. Johnsonas, nei kiti trys laimę gintis prieš M. Jordaną bandę šeimininkų žaidėjai.

„Jisaikštėje buvo geriausias, tiesiog neįtikėtinas žaidėjas. Aš nemanau, kad kažkas sugebėtų padaryti tai, ką mums Michaelas padarė šiose rungtynėse, – kalbėjo L. Birdas, kiek vėliau „Boston Globe“ reporteriui patikslinęs, kad buvo suprastas visiškai teisingai, – Aš niekada jo nevadinčiau geriausiu kada nors matytu krepšininku, jeigu to nenorėčiau pasakyti.“

Savo ruožtu M. Jordanas po rungtynių pademonstravo bręstantį savo kovotojo charakterį.

„Man tie taškai visiškai nerūpi. Aš juos atiduočiau atgal, jeigu tik mes galėtume laimėti“, – aiškino tuomet dar tik 23-ejų krepšininkas.

Visgi ryškių komandinių pergalių NBA arenose Michaelui dar teko palūkėti – jos fiksuotos tik tada, kai L. Birdo karjera priartėjo prie pačios pabaigos. Minėtą 1985-1986 m. Rytų konferencijos ketvirtinalį „Bulls“ pralaimėjo 0-3, lygiai taip pat baigėsi ir ketvirtfinalio akistata po metų.

Pirmą sykį NBA čempiono titulą virš galvos M. Jordanas kėlė 1991-aisiais, o išgirdęs apie artėjantį L. Birdo pasitraukimą ironiškai pajuokavo: „Girdėjau, žadi pasitraukti. Ačiū Dievui, aš labai patenkintas. Pavargau matyti tavo veidą – su juo susiję pernelyg daug blogų prisiminimų. Tu turėjai nuostabią karjerą, linkiu tau kuo didžiausios sėkmės. Bet tu sugadinai tiek gerų mano rungtynių su Bostono „Celtics“.

Paskaičiuota, kad vien NBA reguliariuosiuose sezonuose M. Jordanas su L. Birdu ant parketo iš viso susitiko 28 kartus, mažiausiai 40 taškų „Bulls“ lyderis pelnė 6 susitikimuose. Visgi iš tų 28 mačų „Celtics“ laimėjo 17. Atkrintamosiose varžybose M. Jordanui su „buliais“ įveikti „Celtics“ apskritai nepavyko nė karto.

Verta paminėti, kad M. Jordanas yra visiškas NBA rezultatyvumo karalius vertinant išskirtinius pasiekimus atkrintamųjų varžybų rungtynėse. Jam priklauso net 5 iš 10 geriausių pasiekimų šioje statistikos kategorijoje (per rungtynes kartą jis pelnė 56 taškus, tris kartus – po 55).

Rezultatyvumo rekordai atkrintamųjų varžybų rungtynėse

1.Michaelas Jordanas631986-04-20
2.Elginas Bayloras611962-04-14
3-5.Charlesas Barkley561994-05-04
Michaelas Jordanas561992-04-29
Wilt Chamberlainas561962-03-22
6-10.Allen Iversonas552003-04-20
Michaelas Jordanas551997-04-27
Michaelas Jordanas551993-06-16
Michael Jordanas551988-05-01
Rickas Barry551967-04-18

Visų laikų NBA rezultatyvumo rekordas – 100 taškų per rungtynes – priklauso Wiltui Chamberlainui. Jis pasiektas dar 1962-aisiais. Kobe Bryantas 2006-aisiais per rungtynes surinko 82 taškus.

Pats M. Jordanas rezultatyviausią savo mačą ne atkrintamosiose varžybose sužaidė 1990-aisiais, kai į Klivlando „Cavaliers“ krepšį sumetė 69 taškus. Iš dabartinių NBA žvaigždžių rezultatyvumu yra blykstelėjęs Devinas Bookeris – 2017-ųjų kovą Finikso „Suns“ gynėjas per rungtynes su Bostono „Celtics“ surinko 70 taškų.

NBA čempionu M. Jordanas tapo šešis kartus, visus juos su Čikagos komanda.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)