1. Žaidė krepšinį „Seton Hall“ universitete ir buvo treniruojamas P.J. Carlesimo

A. Karnišovas buvo pirmas krepšininkas iš buvusios Sovietų sąjungos, pradėjęs žaisti krepšinį Amerikos studentų čempionate. Tam jam prireikė net KGB saugumo tarnybos leidimo. Kai atvyko, nemokėjo gerai anglų, tad pradėjo mokytis žiūrėdamas tokius televizijos šou kaip „The Price is Right“ ir „Family Feud“.


Netrukus jis tapo vienu iš dviejų žaidėjų „Big East“ konferencijos istorijoje laimėdamas du metų atleto apdovanojimus. Aikštėje jo vedama komanda pasirodė keturiuose iš eilės NCAA turnyruose, o lietuvis įsirašė savo pavardę „Seton Hall“ metraščiuose – užėmė 14 vietą komandos visų laikų rezultatyviausių žaidėjų sąraše.

2. Žaidė prieš „Dream Team“ 1992 metų olimpiadoje, o 2014 metais darbavosi JAV rinktinės trenerių štabe

A. Karnišovas 1992 metais grįžo namo, kad su Lietuvos rinktine žaistų Barselonos olimpiadoje. Tai buvo metai po to, kai Lietuva atgavo savo Nepriklausomybę. Kalbėdamas tinklalaidėje su ESPN krepšinio apžvalgininku Adrianu Wojnarowskiu, A. Karnišovas prisipažino, kad baiminosi, jog išlipusį jį iš lėktuvo pasitiks saugumo pareigūnai.

Tai buvo viena iš įspūdingiausių vasarų jo karjeroje. Žaisdamas prieš „Dream Team“ su Lietuvos rinktine Artūras pralaimėjo 76:127, tačiau buvo laimingas ir darė fotografijas nuo atsarginių suoliuko.


„Jie vis dar yra mano herojai. Nesvarbu, kad žaidėme prieš juos. Žinau, kad mūsų lygis nebuvo vienodas. Jie buvo žvaigždžių žvaigždės“, – „Los Angeles Times“ sakė lietuvis.

Su mūsų šalies rinktine A. Karnišovas 1992 ir 1996 metais iškovojo olimpinius bronzos medalius, o 2014 metais Atėnuose buvo auksą laimėjusios JAV rinktinės trenerių štabe.

3. Niekada nežaidė NBA, tačiau kartą stojo prieš „Bulls“

1997 metų „McDonald’s“ čempionate NBA komanda žaidė prieš čempionus iš Europos, Australijos ir Pietų Amerikos. A. Karnišovas tuomet buvo vienas iš rezultatyviausių graikų Pirėjo „Olympiakos“ žaidėjų ir susigrūmė su Michaelo Jordano vedamu „Bulls“. Čikagos ekipa dominavo ir laimėjo 104:78.

Lietuviui tuomet buvo sunku įsivaizduoti, kad po kiek daugiau nei dviejų dešimčių metų jis taps šios organizacijos vadovu.

4. Aistringas elektroninės šokių muzikos fanas

Prie tokios muzikos Artūrą pripratino NBA veteranas Jaredas Jeffries, praleidęs ketverius metus su A. Karnišovu Denverio „Nuggets“ ofise. Jis pasakojo „Denver Post“ leidiniui apie tai, kaip jie dirbo skambant EDM DJs, Calvino Harriso, Kaskade ir Armino van Buureno muzikai.

„Kai kartu dirbdavome treniruoklių klube, visuomet tai leisdavome. Visi leistų „hiphopą“ ar panašią muziką, o mes su Artūru užleisdavome EDM“, – pasakojo J. Jeffries.

5. Penkerius metus praleido NBA lygos kontoroje

„Bulls“ tikisi, kad A. Karnišovas padės jiems žengti didelius žingsnius tarptautinio skautingo srityje. Būtent už pastarąją lietuvis buvo atsakingas, dirbdamas lygos būstinėje. Ten jis taip pat darbavosi su projektu „Krepšinis be sienų“, kur galima buvo atrasti krepšinio talentus.

Tai viena iš daugelio priežasčių, kodėl A. Karnišovas yra gerbiamas visose aikštėse pasaulyje.

6. Dirbo su šviesiausiais krepšinio protais

„Bulls“ fanams įkvėpti optimizmo turėtų ir tai, kad A. Karnišovas dirbo su bene labiausiai gerbiamais vadovais NBA ir iš jų mokėsi. Denveryje – su klubo prezidentu Timu Connelly, Hiustono „Rockets“ – su generaliniu vadybininku Darylu Morey ir „Timberwolves“ prezidentu Gerssonu Rosas.

7. Sugeba sklandžiai dirbti su personalu

T. Connelly buvo pagrindinis žmogus Denverio klube, tačiau A. Karnišovas išplėtė jo galimybes. Pavyzdžiui, lietuvis pastebėjo dabartinės „Nuggets“ žvaigždės Nikola Jokičiaus milžinišką perspektyvą, puikius serbo kamuolio perdavimo įgūdžius, nors jam ir trūko atletiškumo.

Kaip N. Jokičius ir jo kūnas galėtų „veikti“ NBA lygoje A. Karnišovas tikrinosi žiūrėdamas vaizdo įrašus apie 18-19 metų Marcą Gasolį. Serbą 2014 metų NBA naujokų biržoje Denverio klubas pakvietė 41-uoju šaukimu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)