Paryžiuje vykusių „NBA Europe“ renginių metu tinklalapiui Krepšinis.lt interviu davęs S. Perkinsas stipriausioje pasaulio krepšinio lygoje rungtyniavo 17 metų. Nors sunkiojo krašto puolėjo karjera klostėsi sėkmingai, jis niekada neprilygo bičiuliui, su kuriuo dėjo pirmuosius žingsnius į profesionalų krepšinį.

1980-aisiais S. Perkinsas įstojo į Šiaurės Karolinos universitetą bei tapo jo krepšinio komandos žvaigžde. Tiesa, metų naujoko apdovanojimą atsiėmęs aukštaūgis lyderyste dalinosi su Jamesu Worthy, o nuo 1981-ųjų – ir su Michaelu Jordanu. Šis trejetas 1982 metais atvedė „Tar Heels“ ekipą į NCAA viršūnę.

Po triumfo NCAA, J. Worthy pradėjo karjerą NBA, kur Los Andželo „Lakers“ pasirinko jį pirmuoju šaukimu, tuo metu S. Perkinsas ir M. Jordanas liko Šiaurės Karolinos universitete dar dvejiems metams. 1984-aisiais jie abu galiausiai žengė į naujokų biržą, kurioje savo pavardes išgirdo vienas po kito.

Pirmuoju šaukimu buvo pasirinktas Hakeemas Olajuwonas, antruoju – Samas Bowie. Trečiuoju šaukimu Čikagos „Bulls“ ekipai pasisekė pašaukti M. Jordaną, o Dalaso „Mavericks“ ketvirtuoju pasirinko ne Charlesą Barkley ar Johną Stocktoną, o MJ komandos draugą S. Perkinsą, kuriam NBA lygoje buvo pranašaujama ne ką prastesnė karjera.

Dar 1983-aisiais JAV rinktinėje debiutavęs ir Amerikos žaidynių čempionu tapęs S. Perkinsas prieš debiutą NBA 1984-aisiais jau buvo olimpinės rinktinės kapitonas – Los Andžele jis vedė į priekį komandą, kurioje žaidė ir būrys būsimosios 1992-ųjų „Svajonių komandos“ narių: M. Jordanas, Patrickas Ewingas, Chrisas Mullinas.

Pačiam S. Perkinsui teko pasitenkinti tik 1984-ųjų olimpiniu auksu, nes NBA lygos superžvaigžde jis taip ir netapo. Septynerius metus buvęs vienu „Mavericks“ lyderių, puolėjas vėliau praleido tris sezonus „Lakers“ klube, o 1993-1998 metais atstovavo Sietlo „SuperSonics“, kur 1994-1995 metais žaidė ir Šarūnas Marčiulionis.

„Marčiulionis treniruoklių salėje galėjo pakelti bet ką. Varžytis su juo aikštelėje buvo sudėtinga, nes jis buvo labai kietas žaidėjas, tačiau už aikštelės ribų – geras žmogus ir geras komandos draugas“, – bendraudamas su Krepšinis.lt prisiminė S. Perkinsas.

Šiuo metu 58-erių amerikietis yra NBA ambasadorius, dalyvaujantis įvairiuose jauniesiems krepšininkams skirtuose renginiuose visame pasaulyje. Toks darbas 2015 metais jį buvo nuvedęs ir į Lietuvą.

„Prieš kelerius metus buvau Marčiulionio mieste Vilniuje ir nors tada susitikti negalėjome, mačiau jo nuotraukas ant mokyklos sienų. Man tai labai patiko, nes gerbti jį tikrai yra už ką. Šarūnas buvo puikus atletas. Aš mėgavausi galimybe rungtyniauti kartu su juo“, – sakė S. Perkinsas.

Baigęs karjerą, ilgametis NBA žaidėjas apsigyveno ten, kur ją pradėjo – Dalase. „Mavericks“ rungtynėse neretai apsilankantis „Didysis Samas“ džiaugiasi dėl spindinčio L. Dončičiaus fenomeno, bet prieštarauja teigiantiems, kad slovėnas yra unikalus.

„Stebėdamas Dončičių dažnai prisimenu Marčiulionį. Jų žaidimo stilius yra beveik toks pats. Luka yra kietas, bet aikštelėje jis linksminasi. Toks pats buvo ir Marčiulionis. Matote, Marčiulionis rungtyniavo tarsi būtų regbininkas – nė kiek negailėdamas savo sveikatos. Kiekvienos rungtynės jam buvo kova.

Luka yra panašus – jis nebijo nusibrozdinti, susižeisti. Jis kovoja iki galo. Be to, kaip ir Marčiulionis, Luka yra protingas taškų rinkėjas. Panašumų tikrai galima atrasti daug. Galima sakyti, jog Dončičiaus stilių sukūrė būtent Marčiulionis. Nežinau, galbūt Marčiulionis yra Dončičiaus krikštatėvis? (šypsosi).

Smagu matyti, kai praeities krepšininkų žaidimas praėjus keliems dešimtmečiams atgimsta naujuose kūnuose. Lukai tik 20, bet jis jau yra superžvaigždė. Vienas favoritų „Visų žvaigždžių“ rinkimuose jis buvo ne veltui. Tikiu, kad Luka bus vienas visų laikų geriausių. Tai labai geras žaidėjas ir žmogus“, – dėstė S. Perkinsas.

Dvi savaites dėl čiurnos traumos nežaidęs L. Dončičius sugrįžimo rungtynėse per 31 minutę pelnė 33 taškus ir vedė „Mavericks“ į pergalę prieš Sakramento „Kings“. Tai tapo paskutiniu slovėno maču prieš „Visų žvaigždžių“ savaitgalį, kur atletas žais ne tik naujokų-antramečių susitikime, bet ir pagrindinėse rungtynėse.

Šį sezoną po 28,9 taško, 9,5 atkovoto kamuolio ir 8,7 rezultatyvaus perdavimo per rungtynes vidutiniškai renkantis L. Dončičius šventiniame renginyje Čikagoje žais LeBrono Jameso komandoje, kuriai priklausys ir „Visų žvaigždžių“ mače debiutuosiantis Domantas Sabonis. Krepšinis.lt kalbintas S. Perkinsas šiltai atsiliepė ir apie jį.

D. Sabonio atstovaujama Indianos „Pacers“ komanda buvo paskutinioji S. Perkinso karjeros stotelė, kurioje jis rungtyniavo 1998-2001 metais. Kalbėdamas apie dabartinį „Pacers“ lyderį, buvęs krepšininkas prisiminė jo tėvą, su kuriuo amerikietis buvo lyginamas ir pats – jie buvo vadinti geriausiais to laikotarpio iš toli atakuojančiais aukštaūgiais.

„Aš žaidžiau prieš jo tėvą, mes abu buvome tie priekinės linijos žaidėjai, kurie erzino varžovus tritaškiais. Tuomet tai dar buvo neįprasta. Kalbant apie Domantą, jo potencialas yra milžiniškas. Manau, kad jei jis ir toliau taip žais... Na, žinoma, parodys tik laikas, bet galbūt Domantas gali būti toks pats geras, koks buvo Arvydas. Galbūt netgi geresnis.

Šiais laikais krepšinis žaidžiamas vis aukštesniu lygiu, visi šoka vis aukščiau, bėga vis greičiau ir meta vis taikliau, todėl Domanto patekimas į rungtynes, kur žais visi geriausi NBA krepšininkai, yra milžiniškas“, – kalbėjo S. Perkinsas, užsiminęs ir apie tėvo bei sūnaus žaidimo panašumus.

Michaelas Jordanas ir Samas Perkinsas

„Kai Arvydas žaidė už Sovietų Sąjungą, jis buvo neabejotinai vienas geriausių planetos krepšininkų – jis darė viską. Vėliau jis priaugo svorio ir tapo tradiciniu, masyviu centru, kurio pastumti negalėjo niekas.

Mano akimis, Domantas tėvą šiek tiek mėgdžioja bei savo žaidimu sujungia abiejų – jaunesniojo ir brandesniojo Arvydo stiprybes. Žinoma, svarbiausia tai, kad aikštelėje Domantas komandai duoda labai daug naudos.

Bus įdomu pamatyti, kokiu žaidėju Domantas taps po kelerių metų“, – pokalbio pabaigoje tarė NBA legenda.

Šį sezoną NBA pirmenybėse D. Sabonis per susitikimą vidutiniškai įmeta po 18,3 taško, atkovoja po 12,5 atšokusio kamuolio bei atlieka po 4,8 rezultatyvaus perdavimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)